‘To Live is to Die’ in ‘Liever dood dan Slaaf’…

Groningen Gothic, Hornhuizen

Uiteraard komen in mijn fotografisch debuut ‘Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’ ook enkele van mijn mooiste doodsbeelden voor. Niet alleen de voorkant toont immers ‘de dood’, die van Ophelia met Friese naam tussen de Pompebleden. Op de kerkhoven van Oosterlauwers Friesland, dat men de laatste 4 eeuwen abusievelijk ‘Groningen’ ging noemen kom je die Groningen Gothic-schedels tegen.

Begraafplaats Bierum, dorstige naam

De treurnis van het leven op de winderige en kale zeeklei, die vang je zo prachtig na een fikse regenbui. Jaarlijks verkiezen duizenden mensen in Nederland ‘de dood’ die ze als bevrijding verwachten van hun ellende. De pre-Rafaelieten (waarvan Millet de Ophelia schilderde) waarnaar de voorkant een verwijzing is, die schilderden ook stervende vrouwen, waarbij het haast lijkt alsof ze een orgasme krijgen.

Ondergetekende gaat op dat verlangen naar bevrijding in bij hoofdstuk 2, ook drugsgebruikers kennen dat verlangen. De doodsbeelden kom je tegen in hoofdstuk vier.

Een klassiek mens is gezegend met dat zogenaamde ‘tragische levensgevoel’.  Dit betekent ook dat je niet ten koste van alles het leven hoeft te rekken (leven ‘redden’ is leven ‘rekken’), er bestaat ook zoiets als waardig sterven.

HIER kun je mijn langverwachte fotodebuut bestellen

Leven is omgang met de dood. Hoe doe je dat op een gezonde manier? In Middeleeuwse tijden waren leven en dood veel organischer met elkaar verweven. Dat zie je ook nog op Friese terpkerkhofjes, waar de levenden gezellig naast de doden leven, die centraal rond de kerk liggen.

Dorpsfeest Edens

Wanneer je dus op klassieke wijze omgaat met Memento mori, dan kan ook het levenseinde haar eigen schoonheid bezitten. Mits je een gezond geloof koestert, en weet dat je niet slechts ‘materie’ bent. We zijn geestelijke wezens in een stoffelijk lichaam.

‘Liever dood dan Slaaf’ rolt op 3 december in haar eerste duizendtal van de persen. Je kunt nu al je eigen exemplaar reserveren via de Webshop. Bij alle bestellingen tot nu toe valt op dat de overgrote meerderheid van buiten Friesland komt, van Zeeland, Rotterdam en Limburg tot Utrecht en de Achterhoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *