November Rust, oude liefde Metal roest niet

Fries boerbos in November

De kleine dood en de grote, daarover ging October Rust van gothic band Type O Negative met een cd-boekje vol herfstige bossen in Finland. Fantastische fotografie van de vergankelijkheid. Dat album kwam uit toen ik net in Wageningen woonde op Droevendaal, en definieerde het genre. Met Peter Steele en zijn basgitaar die als grafzerk om zijn nek hing, zijn heerlijke sarcasme.

Minispinnetje die alle draadjes maakt

We wonen hier bij een Fries Boerbos met veel oude eiken, waar je bij het juiste licht vergelijkbare foto’s kan maken. Als orthodoxe Boslim heb je daar iets mee, rottend hout, rimpelige eiken met kronkeltakken. Een van die foto’s verschijnt ook in mijn fotodebuut Liever Dood dan Slaaf. In hoofdstuk twee komt ook uitgebreide aandacht voor de oude liefde die niet roest:

Zware metalen.

Wanneer je al die Friese dodenakkertjes bent langsgeweest rond zadeldakjes komt bijvoorbeeld spontaan een liedje van Saturnus in je op. Wind Torn. Met wat pittige recensies over dit aardse tranendal er in verwerkt.

Boerbos

Van metal hou je niet om de herrie, maar de sfeer die het overbrengt. Vervolgens heb je die laag dreunende powerchords gewoon nodig, dat hoekige en statige. Je hebt ook metal waar je allerlei onsmakelijk nihilistisch gedoe geserveerd krijgt. Of dat ze wat idioot gaan doen met satan enzo.

Laat staan dat ze over politiek gaan brullen. Dat is niet ons kopje thee. Vrouwen en de dood, de geur van herfst en (het verlangen naar) heerlijke hindes, daarover moet metal gaan.

Het is nog steeds de ambitie een eigen Friestalige metalband te starten, nu ik nog net niet te oud ben. Een Zweedse collega-onderzoeker, Jacob Nordangard heeft ook zijn eigen metalband, vernoemd naar de toren die Nicola Tesla bouwde.

En Jacob is zelfs nog ouder dan ik. Het is nog net niet te laat, zo als veertiger.

Ryp O Negative
De melodische thema’s voor een aantal liedjes heb ik al uitgewerkt, een soort requiems. Die zouden mooi naast mijn fotoboek ‘Liever dood dan Slaaf’ kunnen verschijnen als audio. Het regent bestellingen uit het hele land, en als het zo doorgaat als nu moeten we al snel aan een tweede druk denken.

Wat zou er aardiger zijn om bij je eigen beeld ook je eigen muziek te hebben.

Je kunt Liever dood dan Slaaf bestellen via onze Webshop. Wees er snel bij, want in verband met grondstofschaarste zal een eventuele tweede druk mogelijk meer vertraging oplopen. Die wilde ik bij de eerste druk voor zijn, en dat is net gelukt door tijdige actie van de drukkerij.

Op 3 december komen de eerste 1000 van de persen.

HIER kun je mijn langverwachte fotodebuut bestellen

Kijk ook de uitzending over Liever dood dan Slaaf bij Jorn Luka. Een fantastisch mens, die de gave heeft om te kunnen luisteren en mensen tot hun recht te laten komen. Verwar mijn liefde voor donkere thematiek niet met wat mensen ‘negatief’ noemen. Op een donkere achtergrond komen lichte tinten hooguit beter tot expressie.

4 Replies to “November Rust, oude liefde Metal roest niet”

 1. Ik houd niet zo van die wilde muziek. Op m’n ouwe dag ben ik het wat rustiger aan gaan doen met die metal. Waar ik vroeger mijn ritmische ochtendgymnastiekoefeningen op Venom of Slayer bedreef sta ik nu gebroken op en probeer weer soepel te worden op de melodieuze klanken van de Poolse band Riverside met nummers als ‘The Same River’ of ‘The Curtain Falls’. Ook de Oekraïense band Jinjer weet mij met de zoete stem van zangeres Tatiana voor aankomende duistere gedachtenverzinkingen te behoeden. Na het journaal gewoon even overgeven en het nummer ‘Pisces’ opzetten: https://www.youtube.com/watch?v=SQNtGoM3FVU

 2. Ik heb op visite bij een vriend in IJsland zelfs de minister van (naar ik meen) volksgezondheid op de radio horen spelen in een vikingmetalbandje.
  Dus wat let je! Muziek heb je in de hedendaagse maatschappij nodig om de dag door te komen, ik zit met al die lockdowns ook te denken om mezelf gitaar aan te leren om in ieder geval weer wat ‘live’ muziek te kunnen ervaren.

  1. Wappie-metal band ‘The Crying Conservatives’ bestaande uit:

   Rypke Zeilmaker – Gitaarwerken
   W. Heusinkveld – Assistent Gitaarwerken/Kattenvanger
   P.S.M. Welbergen – Blechtrommels
   ‘Sloppy’ A. Duiker – Saxophone
   Jelle Sopstra – Frisiaphone/Mondharp
   :Michael. – Neusfluit
   Mathilda, Thea, Hester e.a. – Achtergrondzangeressen
   Castraatzang – Tom Zwitser

   Zoiets wellicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *