Krijsend Rietvarken

Waterral, gevangen in het mistnet

Bij een vogelringstation op Schiermonnikoog trof ik deze vogelaar, die op liefdevolle wijze zijn ringactiviteiten vervulde. Hij had een waterral in een mistnet gevangen.

…meerkoeten zijn familie van de waterral

Dat is familie van die lawaaierige meerkoeten, de ral-achtigen. Deze kleine ral met kromme snavel kan overigens ook enorm kabaal maken. Hoor je vanuit het riet het geluid van een krijsend varken, dan is dat de waterral.

Die vergelijking van ‘krijsend varken dat gekeeld wordt’ heb ik ontleend aan een lichtgroen casettebandje uit ongeveer 1985 dat uber-vogelaar Nico de Haan ooit opnam voor Vogelbescherming. Die ging in verschillende gebieden met bandrecorder vogels kijken. En zo hoorde je ook die waterrral krijsen.

De Geelgors, ‘di di di dooohm’ volgens Nico de Haan

De Haan is een echt baardmannetje, klassieke vogelaar, van wie ik als jongeling de meeste vogelgeluiden zo oppikte. Zo leerde je ook dat de gele gors eigenlijk de zevende symfonie van Beethoven zou opzeggen ‘di di di dooom’…aldus De Haan.

Zijn Groene Specht-imitatie op dat cassettebandje behoort wel tot DE klassiekers in het vogelimitatie-genre: ‘Igligligligli’. Als de dag van gisteren hoor je Nico de Haan op dat bandje nog steeds die specht nadoen.

…dino’s bestaan nog, iedereen die Brahma-vleeskuikens had kan dat bevestigen

Er zijn ook ral-achtigen die nog teentjes aan de polsen van de vleugels hebben. Uit dergelijke aanwijzingen leiden biologen af, dat vogels eigenlijk een soort dino’s zijn.

Zie je meerkoeten lopen, dan krijg je dat gevoel ook wel een beetje, net als wanneer je Brahma-vleeskippen hebt gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *