De Journalistiek is Ziek (1), zie RTV Drenthe

90 procent subsidies, voornamelijk van OCW, jaarverslag 2020

 RTV Drenthe liet volgens de als ‘windmolenterorrist’ geframede Jan Nieboer politiek gevoelig beeldmateriaal verwijderen van website en het media-archief van een persconferentie op 19 juni 2019. Ik heb nu hoofdredacteur Jan Dinkelman om wederhoor gevraagd.

Zijn RTV Drenthe is in de praktijk gewoon een staatsbedrijf met commerciele nevenverdiensten via oneerlijke concurrentie op de reclamemarkt, dat voor 90 procent draait op subsidies van OCW en de provincie Drenthe.

Subsidie voor vervlechting tot ‘een stem voor de overheid’

‘RTV Drenthe verwijderde politiek gevoelig beeldmateriaal’
Van de persconferentie is nog wel een foto gemaakt door de als ‘terrorist’ voor zes weken opgesloten anti-windmolenactivist Jan Nieboer bracht nu de volgende anekdote, waarover ik Dink Binnendijk van RTV Drenthe zojuist om wederhoor vroeg. Nadat Nieboer door 10 gewapende anti-terrorismesoldaten was opgepakt, volgde 19 juni 2019 om 1300 een persconferentie in Assen in het Politiebureau.

Burgemeester Jan Seton (CDA) van Borger-Odoorn zou daarop zeggen ‘we hebben ze’, en zijn collega van naastgelegen gemeente Stadskanaal Froukje de Jonge zou zeggen ‘je zal maar bij die man in de klas hebben gezeten’.

Subsidies oppotten als bedrijfsvermogen

De compromitterende uitspraken van de persconferentie bleven slechts 10 minuten online staan bij RTV Drenthe. Toen was plots de persconferentie verwijderd. Toen Nieboer dit materiaal later opvroeg bij Binnendijk en zijn redactiesecretaresse werd hem met klem verzekerd dat het er moest zijn. Maar na de toezegging het materiaal te ontvangen vernam Nieboer vervolgens nooit meer iets van Binnendijk

Geachte Dink Binnendijk

Van de u welbekende Jan Nieboer ontving ik het volgende relaas: U zou hem – met voorzitter van de redactieraad Ineke Kemper hebben toegezegd het van de website verwijderde beeldmateriaal te leveren van de uitzending van RTV Drenthe op 19 juni 2019 van 1300 tot 1330, de uitzending uit het Politiebureau in Assen.

Daar stelde burgemeester Jan Seton stelde ‘we hebben ze’ en burgemeester Ineke de Jonge stelde ‘je zal maar bij die man in de klas hebben gezeten’. U hebt hem dit ondanks uw toezeggingen echter nooit gegeven, zo stelt Nieboer

– Is dat beeldmateriaal van 19 juni 2019 van de persconferentie inderdaad verdwenen uit het archief? Ja/Nee
– Hebt u – danwel een medewerker van RTV Drenthe- dat in opdracht van bestuurders verwijderd? Ja/Nee
Indien U op beide vragen met ‘nee’, antwoordt, stelt u dus dat Jan Nieboer liegt? Ja/Nee

Staatsinstelling met commerciele nevenfunctie jaarverslag 2020

Staatsbedrijven met commerciele nevenverdiensten
Een regionale omroep als RTV Drenthe is in de praktijk een verlengstuk van lokale bestuurders en het Ministerie van OCW, waar meer dan 90 procent van haar jaarinkomsten (9 miljoen euro) vandaan komen.

Dat kun je opmaken uit de jaarverslagen, die vermelden dat regio-omroepen miljoenen oppotten en tegelijk subsidies krijgen van Arie Slob (OCW) voor integratie met staatsomroep NOS.

Zo heb je via inkomensafhankelijkheid een goede verklaring, waarom ze allemaal met 1 stem spreken met steun voor hun overheid en de technocratische tirannie uit naam van ‘corona’ en CO2. ‘Journalisten’ van oude media zijn geen journalisten maar pro-overheids-activisten, zoals Silvan Schoonhoven van De Telegraaf.

Gesubsidieerd vermogen oppotten, jaarverslag 2020 RTV Drenthe

De oude media vangen de verliezen aan abonnees en steun bij de bevolking op via twee kanalen: staatssubsidies (Ministerie van OCW), en overname/concentratie door megaconcerns in handen van twee media-Belgen Christian van Thillo en Thomas Leysen

Leysen houdt ‘de kranten’ als De Telegraaf kunstmatig rendabel met ondermeer Belgische mediasubsidies. Hoe dat precies in elkaar steekt achterhaal ik nog, Paul Jansen van De Telegraaf heeft mij ‘bijzonder gemotiveerd’ gemaakt.

Tegelijk blijven ze als staatsondernemingen met staatssteun concurreren op de reclamemarkt. Ook RTV Drenthe haalt zo een kleine miljoen euro inkomsten op, terwijl ze verder volledig op rijkssubsidies draaien (OCW) en subsidie van de provincie Drenthe.

Die constructie lijkt veel op Staatsbosbeheer, een staatsbedrijf dat jaarlijks 80-90 miljoen euro subsidies vangt en tegelijk concurreert met commerciele houtbedrijven, en ze gaven zichzelf een ANBI-status.

Het klakkeloos kopieren van de Staatsomroep en twee persbureaus, RTV Drenthe

‘In het hart van de samenleving’ blabla
Zo heeft RTV Drenthe ook een stichting Vrienden van RTV Drenthe, alsof de omroep een liefdadigheidsinstelling is, in plaats van een staatsbedrijf met commerciele nevenverdiensten.

RTV Drenthe uit de wens ‘in het hart’ van de Drentse samenleving te willen fungeren, maar namen en contactadressen van redacteuren en nummers staan niet online. Je moet een tip dumpen in een digitale Bermudadriehoek met een ‘ik ben geen robot’ bevestigingsformulier.

De afstand is dus in de praktijk net zo groot als bij contact met hun overheid.

Op schoot bij de lokale bestuurders, RTV Drenthe

Net als milieuclubs en Milieufederaties functioneren ze als verlengstuk van het staatsapparaat, als bepleiters van globalistische politiek (bv ‘duurzaamheid’). In het jaarverslag 2020 schrijven ze ook dat ze regelmatig bij bestuurders op schoot zitten en de ambtenarij.

In hun Raad van Toezicht zitten ook uitsluitend beroepsbestuurders uit de baantjescarroussel van de Koninklijke Oligarchie Nederland BV, zoals scheidend baas van de NOC-NSF Dielessen (die wordt opgevolgd door Marc van den Tweel, de VVD’er die de erfenis van Jac P Thijsse bij Natuurmonumenten vernietigde, en Natuurmonumenten naar Amersfoort verplaatste naast Arcadis)

Ze spreken de zelfde beleidstaal en verkopen het zelfde beleid op de grotere thema’s (bv windmolens) onder de vlag van ‘onafhankelijke journalistiek’. Uiteindelijk kan het zijn, dat ‘journalistiek’ net zo werkt als de politiek. Je hebt maar een nauwe bandbreedte van toegestane thema’s, mag daar niet te zeer buiten vallen: anders willen bestuurders je helemaal niet meer spreken.

En uiteindelijk ontleent de mainstreamjournalistiek daar haar verdienmodel aan: de schijn van toegang tot de gevestigde macht waar ze al snel cheerleaders van worden.

One Reply to “De Journalistiek is Ziek (1), zie RTV Drenthe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *