De Beuk er in…

De beuk neemt alle licht weg voor andere bomen en domineert al snel het bos in onze klimaatstreken, Urwald Hasbruch

De Beuk (Fagus sylvatica), Buch in het Germaans is de naamgever aan een ‘boek’, omdat in tijden van papierschaarste zijn gladde bast werd gebruikt voor omslagen van boeken. In onze klimaatstreek is dit de boom die uiteindelijk ieder bos zal domineren. Door zijn sluitende bladerdek in de zomer en de zure humus van zijn bladval is er al snel weinig anders op de bosbodem te bespeuren dan…. plaats voor de beuk. 

De laatste beukenblaadjes voor de winter, onze oprijlaan van Langweer

Je zult ‘m vooral tegenkomen als laanboom, en daar op door ambtenaren vergunde stukjes in het bestemmingsplan mogen ze af en toe nog een beetje ouder worden. Tot ze ‘uit voorzorg’ voor ‘de veiligheid’ preventief geruimd worden.

De doorgewinterde Arbo-eroticus (bomenknuffelaar in hogere versnelling) zal uiteindelijk meer gevoelens koesteren bij de zomereik, met zijn rimpelbast en spookachtige kronkeltakken. Maar vlak de beuk ook niet uit, als je een oergevoel wilt krijgen. Dan bedoelen we vooral de beworteling van beuken, die overal op de gekste plaatsen nog houvast weten te vinden.

Beukenwortels zoeken houvast in Duivelskloof

Zoals langs de kust van de Baltische Zee, waar ze met de wortels in het brakke water nog overleven. Of in kloven van kalksteen, waar ze tien meter lange beworteling kunnen ontwikkelen om op een stukje arme grond nog houvast in het bestaan te vinden.

De beuk doet ’t overal, dat kun je van de eik en z’n eikels niet altijd zeggen.

De machtige wortels van de beuk

De beuk is ook erg geschikt als beplanting voor erfafscheiding, dan krijg je prachtige beukenhagen die je door het op juiste wijze snoeien steeds verder kunt laten verdichten. Ideaal bij begraafplaatsen, of gewoon als je van stemmige atmosferen houdt waarin ‘De Tijd’ haar tijd heeft gekregen.

Verwar de beukenhaag niet met de Haagbeuk (Carpinus betula), want dat is weer een andere soort boom, met enorme rimpels in de stam.

Beukenhaag langs grafveld Slochteren

Alles dat de tijd krijgt ontwikkelt karakter, het overhaaste krijgt alleen ‘imago’. In wandelbossen kregen beuken  nog de kans om tot dikke wasdom te komen, echte beuken-oerwouden kom je op weinig plaatsen tegen. Omdat beukenhout zulk goed hout is, je kunt er ook voor je rookvat alles mee, beukenhout gerookte vis of ganzenvlees. MMM

De typische worteling van beuken om houvast te krijgen in zandige grond

De beuken van enkele eeuwen oud, dat worden van die enorme zuilen, die kunnen glanzen in de zon, je zou bijna zeggen dat beuken geen ‘bast hebben maar bomenhuid.

Eeuwenoud beukenbos heeft rechte stammen en kale ondergrond

En daar groeit dan dus bijna niks meer onder. Bij het bosbeheer sinds de jaren ’70 kwam een mode opzetten, die onze Oosterburen sinds de jaren ’20 ook al kenden: die van een bos van vreemde smetten vrij zonder ‘exoten,’ en verschillende leeftijdslagen. Dat je alle ‘niet van hier’-bomen moest omzagen, verwijderen, uittrekken, de tijd terug zetten.

Onder de beuken kun je lekker…

Toen ik net in Wageningen verzeild raakte als jonge boskabouter, was het zelfs mode geworden om bomen te schillen/ringen. Dan haal je een ring van bast rond de boom weg, zodat hij van de dorst sterft.

Zo kwam je aan een ‘dood hout’-quotum in je bos kwam, twintig procent op de kop af. Dat zou bij natuurlijker bos horen, alle insectenspul en ander ongedierte zou daar wel bij varen om zo de kringloop-motor van de natuur op gang te houden.

Mensen zijn rare wezens.

Het Robbenoordbos, gekapt door Staatsbosbeheer om subsidie te krijgen voor windmolens Het fundament van de molen, met beukenbosblaadjes ingevallen

Inmiddels zetten voormalige natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer dat in zichzelf mooie idee van natuurijker bos, met verschillende leeftijdslagen weer overboord. Ze corrumpeerden en willen alleen nog maar buigen voor het kille materialisme van het bolsjewisme-kapitalisme. Dat kent drie waarden: geld, geld en geld.

Grappig dus, dat de baas van Staatsbosbeheer Sylvo Thijssen heet, net als Sylvatica een verwijzing naar ‘bos’. Het kan niet anders zijn, of Sylvo is een  typisch ‘modern’ mens. Op het eerste gezicht hartelijk, maar dat doen ze enkel voor het imago, enkel om er dan zelf een slaatje uit te slaan. Niet omdat ze echt hartelijk zijn.

Alles aan moderne mensen is nep. Ondergetekende was dat ook vroeger, en claimt niet beter dan een ander te zijn. Hooguit werd mijn levensloop dusdanig door een zekere weerstand gekenmerkt, dat ik gedwongen werd om karakter te ontwikkelen. Nee, dan liever klassieke karakters, je vindt ze her en der als je goed zoekt. Net als oerbos, het is zeldzaam geworden, de beste mensen met karakter zijn gesnoeid, ingesnoerd, door regels ingekapseld.

Of ze staan op het menu geveld te worden door de totalitaire bureaucratie die de Eurosovjetunie en haar lidstaat Noord Korea aan de Noordzee zijn geworden.

Beuken als zuilen in Waterloopbos

De Duitsers noemden hun eigen variant op natuurlijker bosbeheer Dauerwald, zij zijn ook de uitvinders van het woord duurzaamheid (Nachhaltichkeit: Hans Carl von Carlowitz) en ‘milieu’ (Umwelten: Jacob von Uexkull), en de introductie van ‘grote grazers’ als de Wisent. (Hermann Goering) Maar de beuk zelf heeft zich hier nog maar vrij kort verschanst in z’n zitkuilen, zo’n 2500 jaar.

De ruine-restanten van de Hohenstoffel-burcht zijn in mum van tijd door de natuur bezet, zoals deze beuk

Daarvoor had de eik meer vrij spel, de linde, hazelaars. Wat altijd gelijk blijft, dat is de levensenergie die zich in alle hardnekkigheid door alle levensvormen heen wil manifesteren. Dat is wat Arthur Schopenhauer ‘de (wereld)wil’ noemde, bij Henri Bergsson krijg je hieruit het ‘Vitalisme’, en bij Friedrich Nietzsche uiteindelijk ‘wil tot macht’.

Natuur is elleboogwerk, maar niet alleen dat. Er is ook ‘symbiose’, samenwerking, zoals via een onderaards schimmelnetwerk waardoor beuken met elkaar kunnen bellen, internetten en appen. De zoon van bioloog Rupert Sheldrake, Merlin Sheldrake noemt dat het Wood Wide Web. Dus al lijken de beuken ook tegen elkaar ‘de beuk er in’ te gooien, dan zou er in zijn totaliteit toch een beter geheel ontstaan.

De Haagbeuk moet je niet verwarren met een beukenhaag. Het zijn twee andere soorten

En zo krijgt het Vitalisme en Duits transcendent idealisme via de Sheldrake-familie toch weer ingang in je kijk op de natuur. Er is meer dan ‘materie’, alles is energie, magnetisme, een ‘elektrisch universum’ noemen ze dat nu. Oude ideeen die daarvoor gevoelige mensen intuitief altijd wel aanvoelden, die krijgen zo steeds een nieuw jasje, maar het idee blijft gelijk.

Namelijk dat de natuur eigenlijk bovennatuurlijk is.

3 Replies to “De Beuk er in…”

  1. Fijn om tussen het geweld van de ‘actualiteit’ van de mensenwereld dit soort pareltjes te vinden. En plotseling komt ‘Electric Avenue’ van Eddy Grant in gedachten.

  2. Hallo Rypke,

    niet helemaal ‘on topic’ maar ik zag zonet dit filmpje en moest aan jou denken:
    https://www.youtube.com/watch?v=8YOpFsZsR9w

    Hier wordt een bos gesimuleerd en in het begin stukje zie je hoe de ene planten soort de omgeving wat veranderd waarna een andere plantensoort een tijdje domineert. Dus geen natuurlijk evenwicht maar natuurlijke historie, en dat in een simulatie/computermodel. Nu moeten toch zelfs postmoderne D66 progressieven kunnen begrijpen dat de natuur geen systeem is dat ze wel even kunnen ‘managen’ zodat het magische natuurlijke evenwicht bereikt wordt.

  3. De aanhangers van de Nieuwe Wereld Orde hebben nooit veel gegeven om natuur. Alleen als ze er geld aan kunnen verdienen. In het boek ‘Gold in the Furnace’ verteld Savitri Devi hoe de ‘geallieerden’ na 1945 in Duitsland alles wat los en vast zat weg roofden naar hun thuislanden. Weerloze mannen afgeslacht, vrouwen en kinderen gemassa-verkracht en complete oude bossen omgehakt en afgevoerd. Kale rotsen bleven over waar eens prachtige oer=natuur stond. Het is altijd hetzelfde met dit linkse tuig. Overal waar ze komen perverteren ze de bevolking, voeren oorlog tegen dissidente landen, roven alle grondstoffen en lenen ze vervolgens vele miljarden aan ‘opbouw’ uit om de bevolking voor eeuwig door af te lossen schulden aan zich te binden. Het is altijd hetzelfde patroon. Rusland is de grootste bonus die op hun verlanglijstje staat. Putin heeft gelukkig net op tijd het tij kunnen keren door die oligarchen aan te pakken, maar de linkse elites/globalisten doen er alles aan terug te keren en hun karwei af te maken. Rusland zal compleet leeggeroofd worden. Waar de globalisten komen ‘groeit geen gras meer’ (naar Attila de Hun).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *