Dink Binnendijk (RTV Drenthe) geen journalist maar kartelactivist

Wiens brood men eet?

Hoofdredacteur Dink Binnendijk van RTV Drenthe heeft mogelijk onder politieke druk beeldmateriaal van een persconferentie verwijderd. Dat stelt de als ‘windmolenterrorist’ opgepakte accountant Jan Nieboer, die zonder officiele aanklacht zes weken in de cel moest zitten voor zijn leidende rol bij weerstand tegen de bouw van een grote windfarm, Drentse Monden. Binnendijk liegt in antwoord op mijn verzoek om wederhoor, en stuurt enkel zijn communicatiemedewerker om je af te poeieren: zoals iedere politicus zou doen.

De beroemde NEE-poster

Na zijn arrestatie door 10 mensen van een anti-terreurteam op 19 juni 2019, volgde in Assen om 13:00 een persconferentie. Daar stelde de burgemeester van Borger-Odoorn Jan Seton (CDA) ‘we hebben ze’, en zijn collega-burgemeester van Stadskanaal stelde ‘nu hebben de boosdoeners een gezicht’ en ‘je zal maar bij die man in de klas hebben gezeten’. De persconferentie kwam live op de website van RTV Drenthe te staan, en werd ook bij SBS 6 uitgezonden, aldus Nieboer. Maar kort na uitzending werd de link verwijderd.

Nieboer werd het verzenden van dreigbrieven ten laste gelegd, wat hij ontkent. Na veroordeling tot een jaar celstraf in april dit jaar door de Rechtbank Noord Nederland ging hij dan ook in hoger beroep. Na zijn vrijlating probeerde Nieboer de gewraakte passages op beeld bij RTV Drenthe te krijgen, maar hoofdredacteur Dink Binnendijk van RTV Drenthe en zijn redactie-assistent gaven hem tegenstrijdige antwoorden. Daarover schrijft Nieboer in het boek dat hij over het windmolenverzet en zijn arrestatie schrijft.

Jaarverslag RTV Drenthe: Volg de geldstromen, en je kent de loyaliteit

‘Het was voor Dink Binnendijk en Ineke Kemper dan ook geen vraag of ze het verdwenen interview aan kon leveren. Aanvankelijk hoorde hij van de redactie dat een heel blok was verdwenen tussen 12:00 en 14:00, maar dat werd vervolgens door Binnendijk en zijn redactie-assistent Ineke Kemper weersproken.’ Nieboer schrijft verder: ’Nee, dat was er gewoon’ zei ze en ze zou dat, nadat ze mij drie keer opnieuw vroeg of het echt de uitzending was die op 19 juni tussen 12:30 en 13:00 was uitgezonden, wat evenzo vaak aan haar bevestigde, zelfs vanmiddag nog wel zou doorsturen.’

De megamolens in het landschap

Dink Binnendijk: kartelactivist, geen journalist
Ondanks herhaalde beloften van Binnendijk kreeg hij het materiaal echter nooit doorgestuurd. Navraag door de verslaggever bij Dink Binnendijk levert even tegenstrijdige antwoorden. Via zijn communicatiemedewerker ontkent Binnendijk per email dat zij materiaal hebben gewist. Vervolgens sturen zij drie links die geen betrekking hebben op het gevraagde materiaal, twee radio-uitzendingen en een actualiteitenrubriek van 17:00. In die laatste rubriek zijn wel fragmenten van een interview met Jan Seton te zien, maar niet de fragmenten met de gewraakte passages.

Want die stonden in een uitzending van de persconferentie tussen 12 en 13 uur, aldus Nieboer, materiaal dat al vlot verwijderd werd van het web.

Vervolgens stelt Binnendijk via zijn communicatiemedewerker ze dat de opnames dan dus niet bestaan. De reactie van Binnendijk lijkt te bevestigen dat Nieboer gelijk heeft. Ook is het wonderlijk dat iemand die zichzelf ‘journalist’ noemt, een hoofdredacteur zelf te beroerd is om op vragen van een journalist in te gaan. Dan zet hij een ‘communicatiemedewerker’ in, die slechts wat links stuurt om je af te poeieren.

Die opstelling verwacht je bij iedere kliek ambtenaren, de mix van incompetentie en kwade intentie, het ontduiken van verantwoording. Kortom: Dink Binnendijk gedraagt zich niet meer als onafhankelijk journalist, maar als ambtenaar en politiek kartelactivist. Iedereen kan door inkomensafhankelijkheid en de wil tot goede relaties overigens in die positie komen. Je weegt dan ‘belangen’ af…

Dus ik zal nooit zeggen dat Dink een ‘slechter mens’ is dan ik.

One Reply to “Dink Binnendijk (RTV Drenthe) geen journalist maar kartelactivist”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *