Valse KNMI-data hittegolven in Bosatlas Weer en Klimaat

De Bilt krijgt door ‘correcties’ totaal andere temperatuurgeschiedenis dan andere meetstations

Theo Brandsma (KNMI) heeft door zijn keuze voor 1 statistische methode in 2016, en de keuze voor 1 station als referentie (Eelde) ten onrechte het aantal tropische dagen in De Bilt voor 1950 omlaag gebracht van 164 naar 76 dagen.

Daardoor lijkt de zomerse hitte voor 1950 plots veel minder, en lijkt het aantal tropische (+30 graden) dagen vanaf 1950 tot nu veel talrijker ten opzichte van ‘vroeger’.

Zo maakte het KNMI dus werkelijk ‘manmade’ global warming, door De Bilt voor 1950 kunstmatig af te koelen: de keuze voor 1 rekenmethode en 1 referentiestation poetst 88 vooroorlogse tropische dagen weg. Zo verdwenen 16 hittegolven (5 tropendagen op rij) uit de historie.

Homogenisering KNMI Hittegolven voor 1950 kan niet kloppen

Dat bevestigt een peer reviewed publicatie die nu verschijnt in Theoretical and Applied Climatology van Dijkstra, De Vos, Ruis en Crok. Brandsma had zijn methodiek en keuzes voor de ‘correctie’ van hittegolven voor 1950 nooit peer reviewed gepubliceerd, dus onafhankelijk laten toetsen door andere wetenschappers buiten het KNMI.

Dijkstra, De Vos, Ruis en Crok lieten hun kritische analyse van temperatuurcorrecties door het KNMI wel onafhankelijk toetsen, en hun publicatie is nu online in te zien. Die kritiek publiceerden ze in maart 2019 al een rapport van De Groene Rekenkamer: ‘het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven’.(2019)

Een bewerking daarvan is nu na twee jaar geaccepteerd door een belangrijk klimatologisch tijdschrift.

Keuze voor ijkstation en 1 rekenmethode doet Brandsma ’s berekening onder eindigen

Nederland kent zes weerstations waar langjarig de temperatuur wordt bijgehouden en andere klimaatparameters.

Omdat weerstations waren verplaatst en de thermometer van het KNMI in De Bilt ook op een andere locatie was terecht gekomen, moest het KNMI temperatuurcorrecties doorvoeren. Dat is zogenaamde homogenisatie. Echter, het blijkt nu dat de keuze van het KNMI de uitkomsten beinvloedt, om met 1 referentiestation (Eelde) voor De Bilt temperaturen in De Bilt te ijken.

Terwijl er nog 5 andere temperatuurreferenties zijn zoals Den Helder. Daardoor ligt De Bilt in een vergelijking met tropendagen met andere stations plots de helft lager.

Karel Knip (NRC) zat er dus naast…

Daarnaast zorgt de keuze voor 1 statistische rekenmethode (bv: welke meetlengte je neemt, 48 maanden, of juist meer of minder) door Brandsma (KNMI) uit meer dan honderd varianten er voor, dat zijn berekening altijd zorgt voor het laagste aantal hittegolven in De Bilt. Zoals de onderzoekers in het persbericht schrijven:

Het gaat daarbij om de keuze van de referentiestations, de lengte van temperatuurreeksen, de berekening van de statistische verdeling van de hoogste dagtemperaturen per maand en de manier waarop uitschieters in de data worden afgevlakt. Daaruit blijkt, dat vrijwel alle keuzen die het KNMI heeft gemaakt leiden tot een grotere daling van het aantal tropische dagen vóór 1950.

Hieruit blijkt duidelijk, dat door de keuze van 1 statistische methode en 1 referentiestation (Eelde) voor het wegpoetsen van bijna 90 tropische dagen verantwoordelijk is. Zo verdwijnen tenminste 16 hittegolven (5 hete dagen op rij) uit de klimaatgeschiedenis voor 1950.

Zou je andere methodiek kiezen, dan kom je mogelijk wel op minder tropendagen voor 1950 dan de aanvankelijke 164. Maar dan gemiddeld altijd nog 113 in plaats van de 76 van Brandsma. De onderzoekers benadrukken dat die 113 niet beslist de ‘goede’ is, maar slechts het gemiddelde van meer dan 100 rekenvarianten.

Het KNMI gebruikte dus 1 rekenvariant die het laagste uitkomt, en door zoveel tropische dagen weg te poetsen, lijkt het nu veel tropischer dan voor 1950.

KNMI weigerde inhoudelijke reactie
Niettemin wordt Brandsma zijn publicatie nu overal aangegrepen om te stellen dat er nu veel meer tropendagen zijn dan vroeger. Ook in de nieuwe Bosatlas Weer en Klimaat, die uitgeverij Noordhoff samen met het KNMI op 11 november uitgaf, bevat de op Theo Brandsma’s werk gebaseerde ‘verdwijning’ van bijna 90 vooroorlogse tropische dagen.

Brandsma’s manmade global warming uit 2016

Het Compendium voor de Leefomgeving citeert ook uitsluitend de – niet onafhankelijk getoetste of wetenschappelijk gepubliceerde- studie van Brandsma, om hittegolven voor 1950 weg te moffelen.

Bij het verschijnen van het rapport ‘Raadsel van de Verdwenen Hittegolven’ haasten alle MSM van NRC tot Nu.nl Checkt zich om hun publicatie aan te vallen, en om het voor het KNMI op te nemen. Maarten Keulemans (De Volkskrant) kraakte hun werk in de Volkskrant in maart 2019, omdat het niet peer reviewed zou zijn, dus wetenschappelijk getoetst.

Hij citeerde instemmend Cees Molenaars van het KNMI:

Het KNMI zelf ‘haalt de schouders erover op’, zegt woordvoerder Cees Molenaars. ‘Het is goed dat we elkaar controleren. Maar deze groep positioneert zich zo in de hoek van achterdocht en ontkenning dat we geen behoefte voelen inhoudelijk te reageren.’ “

Nu ‘checkt’ maar checkt dus niets, ze steunen slechts blind het KNMI en het Rutte-regime

Maar het KNMI heeft haar methodiek van Brandsma (2016) dus nooit wetenschappelijk verantwoord, en Dijkstra, De Vos, Ruis en Crok hun kritiek op die homogenisatie nu wel.

Crok stuurde het nieuws over zijn nieuwe WEL onafhankelijk getoetste publicatie aan 1666 mediarelaties. Hij ontving nu niet 1 reactie. De Telegraaf zou in 2019 al een groot stuk publiceren over de verdwenen hittegolven op basis van hun werk. Hoofdredacteur Paul Jansen hield die publicatie toen tegen.

One Reply to “Valse KNMI-data hittegolven in Bosatlas Weer en Klimaat”

  1. Ah, ik kreeg de mail met dit bericht ook al. Dat is weer mooi werk van Marcel Crok en co! Het rapport uit 2019 was goed leesbaar en duidelijk.

    Waardeloos die correcties van het KNMI, zwak ook dat ze niet reageren. En het ook niet open publiceren. Maar voor het artikel van Marcel Crok is het inmiddels wel zo ver.
    Dankzij het KNMI maak me wel aanzienlijk minder druk over klimaatverandering nu. Als een weerstation 235 meter verplaatsen al zo’n ander ‘klimaat’ oplevert is er geen klimaat probleem. Zo slecht is het 235 meter verder naar het noorden of zuiden nu ook weer niet. Een klimaatvluchteling zal ook nooit verder dan 1 kilometer moeten lopen.
    Dat zullen ze vast een hele flauwe redenering vinden bij het KNMI maar daar vragen ze dan ook om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *