IJstijd houdt op, Friezen ontdooien

Vooral in de winter: pure magie, It Reade Klif terug in de Saalien IJstijd

In mijn fotoboek Liever dood dan Slaaf vind je ook mijn beste foto’s van kruiend ijs op de Zuiderzee, en wel in hoofdstuk twee over de Oertijd, de Val uit het Paradijs. Ik wilde daarmee de oertijd van ons landschap uitdrukken, de ijzige kou waarin Friezen konden ontdooien. De geboorte van het Holoceen, het tijdvak van de landbouwende mens en dus van de Friese boer.

IJzige steppe, zo zag NL er in de laatste IJstijd nog uit

De eerste Friezen heb ik Age en Eva genoemd, die dat stukje gebied tussen zee en land, geen landschap maar waterschap ontdekten als ‘daalders plakje’, een beetje als die verregende camping bij Appelscha, ‘voor de liefhebber een buitenkansje’.

It Koe Minder, zouden Friezen zeggen, inclusief de bewoners van wat men tegenwoordig de entiteit ‘Groningen’ noemt.

Want waarom zou je anders in zo’n koud en vochtig oord gaan wonen, waarover Plinius de Oude al misprijzend schreef in zijn Naturalis Historia, dat je op zo’n podium (terp) woont als schipbreukeling. De mensen die mijn blogs gewend zijn, of die mijn schrijven enkel kennen van het bloggen zullen aangenaam verrast zijn als ze Liever dood dan Slaaf lezen.

Je kunt het genre blog niet vergelijken met mijn print-teksten. Een blog is iets dat je er in de snelheid uit perst, iedere dag dat hongerige dier weer woorden en ideeen voeren. Zo kon ik afgelopen 10 jaar al een artikeltje of vijfduizend schrijven, zowel voor Climategate.nl als de inmiddels 2088 artikelen die ik hier publiceerde op Interessante Tijden sinds maart 2017.

Dit naast de honderden artikelen, rapporten en boeken. Je weet niet hoe ik schrijf, wanneer je me enkel van het bloggen kent.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

De teksten in Liever dood dan Slaaf heb ik een keer of 30/40 herzien voor ze naar de smaak waren. De Natuur is mijn vertrekpunt en eindpunt, maar je hoeft geen bioloog te zijn om het te begrijpen. In hoofdstuk twee behandelen we concepten, die als idee ontstonden tijdens het bloggen voor Climategate, zoals het Herboceen. Hoe planten de mens gebruiken sinds het Holoceen begon om de aarde voor zichzelf een aangenamer oord te maken.

We behandelen ook technische concepten. Maar door goede aandacht voor de tekst, kon ook de pizzabakker van Pizza Langweer er rapide doorheen lezen. Want mijn literair fotodebuut gaat niet over ‘het onderwerp dat je interessant moet vinden’ en eigenlijk zelfs niet over ‘de Friezen’… (het gaat over De Dood, zie cover, en Het Leven)

Het onderwerp is slechts het vehikel om te proberen Het Leven weer interessant te vinden. Ik wilde universeel zijn, niet origineel. In een tijd waarin iedereen ‘uniek’ meent te zijn en origineel meent te moeten zijn, ben je weer origineel wanneer je universeel poogt te zijn.

Ik ben een Fries, geen Nederlander.

Juist in deze duistere tijden van corona-massapsychose die dwars door families heen splijt, omdat een dagelijks herhaalde leugen voor ‘de massa’ waarheid werd, de kooi van hun eigen voorstellingsvermogen, gevormd door consumptie van massamedia. Dan zijn universele thema’s die los van je ‘ik’ staan weer belangrijk. Transcendent heet dat.

Hou niet langer vast aan je eigen versie van ‘De Feiten’…Maar leer dat Verbeeldingskracht het begin van alle leven is, het Woord dat Vlees wordt. Zo raak je bevrijd uit de kooi van je beperkte realiteitservaring. Dat wat je enkel hoort, ziet op dit moment, of meent al te weten.

Zo raakte ik ook bevrijd uit een kooi hier in Friesland. In plaats van in verveling en oordeel weg te kwijnen tussen de andersbegaafden hier op de kale natte klei (ook een realiteit), kreeg je Het Idee om iedere dag naar toe te gaan, te exploren, te verwonderen. Een naam in de Bosatlas, een kronkelende vaart, een terpheuvel, dat werd een sleuteltje dat het verschil maakte tussen ‘wow wat ik nu heb ontdekt, toen ik daar naartoe reed met Trudy in de Rip Express’ en ‘kutdag’.

Zodat je bij dat wonderlijke licht in de ochtend, de mist over de vlakten gewapend met je Verbeelding een dansje kon maken.

Viva la Vida.

De vrouw des huizes in de verzendmodus

Liever dood dan Slaaf heb ik dus in de eerste plaats voor mezelf geschreven en in beeld gebracht. Voor het eigen plezier. En om zelf terug te lezen, zodat je die ervaring weer kan herbeleven of opfrissen. Niets zo vergankelijk als een gelukservaring. (Maar gelukkig is er bier en lekkere wijn.)

Je kunt je eigen exemplaar bestellen via www.lieverdooddanslaaf.com. Dagelijks blijven de bestellingen binnen komen, en nu we de achterstand van de honderden voorbestellingen weggewerkt hebben kunnen we je eigen exemplaar meteen op de post doen.

2 Replies to “IJstijd houdt op, Friezen ontdooien”

  1. Die dikke steen bij het herdenkingsmonument zal hier ongetwijfeld ook met die IJstijd gekomen zijn. Op school werd mij vroeger verteld dat al dat ijs zich toen ‘teruggetrokken’ heeft. Omdat ik in plaatjes/filmpjes denk zag ik dit dan ook letterlijk voor mijn ogen gebeuren en heb eigenlijk nooit begrepen waarom dit ijs zich toen terug trok. Die hele weg hier naartoe alleen maar om een paar van die dikke stenen naar Drenthe te brengen?

    Maar ja, dat was het lagere school denkniveau. Tegenwoordig weet ik dat het ijs eigenlijk is ‘teruggejaagd’ of ‘verjaagd’ richting noordpool en dat dit komt door de aanwezigheid van mensen die protestmarsen organiseren met al die waxinelichtjes en door die vervelende kinderen die met kaarsjes in hun lampions de boel lopen op te warmen. Want aan die elektrische auto’s kan het niet liggen, dat maken ze mij niet wijs.

    Ik ben bang dat we er allemaal aangaan als het zo doorgaat. Misschien dat moedertje natuur daarom wel al die stenen hierna toe bracht, zodat wij voldoende graven konden bouwen om al die lijken in op te stapelen. Waar moeten we straks trouwens met al die Covid-doden heen? Verbranden mag niet meer, teveel CO2 in de lucht en we mogen de boel niet opwarmen. Zullen we al die lijken maar gewoon naar de noordpool brengen en daar opslaan in hele grote bedrijfs-iglo’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *