Je eigen ommuurde tuin (Paradijs) bouwen

De Abdij van Affligem, 1000 jaar oud; een muur er omheen om je van de chaos buiten af te sluiten

In hoofdstuk twee van Liever dood dan Slaaf, mijn fotografisch en prozaisch debuut gaan we terug naar de oertijd, Genesis, het begin van het Holoceen als tijdvak van de landbouwende mens. Toen gingen mensen stukken land begrenzen, ommuren, zodat ze de chaos en ongewenste biodiversiteit (wilde dieren, onkruid) buiten hielden en alle gewenste biodiversiteit (gewassen, huisdieren en vee) binnen.

Grote klis in de abdijtuin van Villers la ville

De ommuurde tuin is zo de menselijke variant van het paradijs, het Perzische woord voor ‘ommuurde tuin’, veilige natuur. De Abdij is precies volgens die filosofie, abdijen waren grote landbouwbedrijven die binnen de muren ook geestelijke en intellectuele centra waren. In tijden van strijd, volksverhuizingen bleef hier de Romeinse beschaving bewaard, in bibliotheken op schrift, terwijl elders de ‘donkere Middeleeuwen’ veel van de oude beschaving opslokten.

Oudebildtdijk

Gisteren werd ik door Wytse gebeld van ‘De Blauwe Stip‘. Hij had mijn optreden in de show bij Jorn Luka gezien en hij bestelde vervolgens Liever dood dan Slaaf. Zijn familie werkt op een familiedomein bij Sint Anne Parochie (Het Bildt, noordwesthoek Friesland) een permacultuur-visie uit geinspireerd op een Russische goeroe, Anastasia

Ze schrijven op hun webzijde;

Als gezin hebben wij het geluk dat wij een stukje Moeder Aarde gevonden hebben dicht bij de Friese Waddenzee waar de lucht het schoonst is van heel Nederland en dat relatief dun bevolkt is. We kunnen de sterren nog duidelijk aan de hemel zien staan en ook het water is hier nog van goede kwaliteit.

Tijdens de afgelopen 4 jaren hebben we het gedachtengoed en teeltmethodes van Anastasia voor een familiedomein toegepast en daarmee onbewust een vorm van “paradijselijk boeren” ontdekt waarbij alle begrippen als koolstof opbouw, permacultuur, voedselbos, agroforestry, regeneratieve- of herstellende landbouw, grasgevoerd, etc. automatisch meegenomen worden.

Voor ons is het als gezin een bijzonder rustgevende en tevreden manier van leven waarbij we iedere dag van het herstellende vermogen en de intelligentie van de natuur mogen genieten. Gelukkig maar want er valt veel te herstellen!

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

De maalstroom van de mainstream aan je deur voorbij laten gaan. En helemaal leven naar je eigen filosofie, dat is “liever dood dan slaaf’ ten voeten uit. Over de totstandkoming van ‘het Paradijs’ en het denken over wat ‘natuurlijk’ is kun je hoofdstuk 2 lezen en bekijken. Mijn tegel van 2 kilo fotografie, hardcover gebonden liggend A4-formaat kun je via de webshop van de gelijknamige webzijde www.lieverdooddanslaaf.com bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *