Terpen, Wierden, Warden, Woerden…

Een Huisterp in de IJsseldelta

Niet alleen de Friese zeeklei kent terpen. Je kunt ook nog steeds terpwoningen vinden in de IJsseldelta tussen Kampen en Genemuiden. Volgens PCJA Boeles waren de terpen het onderscheidende kenmerk van wat ‘Friesland’ betekent. Plaatsnamen die eindigen op ‘ward’ of ‘warden’ kun je als terpdorp herkennen, en ‘wierden.’

De hoogste terp ter wereld, 8,6meter NAP

Maar ook de naam ‘Woerden’ en ‘Schoonrewoerd’ zijn van rivierterpen afgeleid. Het Rivierengebied heette in de late Romeinse tijd nog ‘Frisia Citerior’ en Wijk Bij Duurstede (Dorestad) was een Friese handelsplaats. Volgens Groninger archeologen zijn terpen eerder als ‘huisterp’ ontstaan, dus heuvels als hierboven in de IJsseldelta afgebeeld.

Die huisterpen bouwden ze dan later uit tot fusies, die uiteindelijk tot de grote terpen van Friesland uit zouden groeien.

Het spoorlijntje naar terpeiland Nordstrandischmoor

Oostergo Friesland kent de hoogste terp, die je ook gefotografeerd ziet in mijn fotografisch en prozaisch epos Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Dat magistrale fotoboek van twee kilo zwaar, een tegel van A4-formaat kun je hier bestellen via de webshop van de gelijknamige webzijde www.lieverdooddanslaaf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *