Priveles Bullshitdetectie geven in Rotjeknor

Het Museumpark van Rotterdam met fallus

Vandaag geef ik bij een gezin in Rotterdam priveles, de Cursus Bullshitdetectie (basale wetenschapsjournalistieke vaardigheden) en  inzicht in de SDG Doelen, die nu het regeringsprogramma van de laatste Rutte/Kaag-kabinetten zijn. Zoals Rotterdams evenementen-ondernemer Jorn Luka al ondervond, kun je een knop bij mij aanzetten en vier uur later heb je dan een bak kennis opgedaan. Zonder dat je merkt dat de tijd voorbij ging. 

Als zoon van twee onderwijzers vinden we die kennisoverdracht minstens zo leuk als het oorspronkelijke beroep waarmee we bij de KVK ingeschreven staan sinds 2005: natuur en wetenschapsjournalist. Het is nooit mijn ambitie geweest mediafiguur/journonarcist te zijn. Daar groeide ik per ongeluk in, als bijklusser voor de Gelderlander Editie Ede/Wageningen die over muziek schreef (ik was toen zelf bassist in bandjes)

Liever deel ik het enthousiasme over natuur, historie en filosofie met andere mensen die bereid zijn om na te denken. En wat is het altijd weer leuk om mensen te spreken die iets weten dat jij nog niet wist of zo gezien had. Of die een talent hebben dat jij weer niet hebt.

Essentiele literatuur om het verschil tussen ‘liegen’ en ‘bullshit’ te duiden

Mijn fotografisch en literair debuut Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid is dan ook zo opgezet. Je zou het zo op iedere middelbare school havo/vwo als lesmateriaal in natuurlijke historie kunnen gebruiken.

Het is nergens te moeilijk, ook de Pizzabakker van Langweer had ’t in 1 dag gelezen zonder problemen. Maar het is wel mooi, beeldend en geeft je vanuit de insteek van ‘de natuur’ een nieuwe kijk op Nederland en ‘het leven’ daar. Met de Friezen als stamouders van alle kustbewonende Nederlanders.

Het boek kun je via de gelijknamige webzijde www.lieverdooddanslaaf.com bestellen. De Cursus Bullshitdetectie kun je boeken door mij een mailtje te sturen en te vragen naar de voorwaarden. Ik gaf ‘m al voor bedrijven, natuurclubs en politieke partijfracties, laatst nog in het provinciehuis van Gelderland in Arnhem.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia, ook inspirerende lesstof op middelbare scholen

Behoefte aan neutrale kennisoverdracht groeit
Er zijn vaker verzoeken tot prive-onderwijs gekomen. Kinderen op de basisschool krijgen nauwelijks nog neutrale kennisoverdracht op het gebied van natuur. Ze leren vooral politiek conformisme (neem alleen al de methode ‘Nieuwsbegrip’ en het verplicht moeten kijken naar het Groenlinkse Jeugdjournaal)

Daarom verwacht ik een groeiende vraag naar inspirerende kennisoverdracht, waarbij jeugd weer leert denken over denken. (waar komen denkbeelden vandaan) Waarom zou je al het persoonlijke politiek maken, wanneer politiek – belangenstrijd- misschien wel het saaiste is dat je aan mensen kunt bedenken

Waarom hadden wij op het VWO niet al filosofie, debatteren, en alles waarmee je ‘denken over denken’ stimuleert.  Ouders die hun kinderen door D66-indoctrinatie vermomd als ‘onderwijs’ zien wegkwijnen, die kunnen met mensen als ik hun smurfen weer wat kritisch denkvermogen bij leren. En vooral plezier in leren, want iets nieuws leren is toch het leukste dat er is.

Voordracht houden, vinden we leuk om te doen

Dat je denkt ‘hee, dat wist ik nog niet’ of ‘dat had ik zo nog niet gezien’. Dat is toch lachen, leuk! Bij mensen die teveel massamedia kijken en de overheid geloven, zie je dan juist een vijandige reactie: jij zegt iets dat ik zo niet eerder zag, dus ben je stom. Zulke mensen vinden ook dat je ‘mijn mening moet respecteren.’

Mijn mening kan me gestolen worden, als die onwaar blijkt te zijn. Toch? Dus stuur een mailtje en vraag naar de voorwaarden.

2 Replies to “Priveles Bullshitdetectie geven in Rotjeknor”

  1. Bij de ‘Noordermannen’, voorheen ‘Grutte Pier’, is veel behoeft aan de cursus ‘Bullshit Detectie’, alleen ze weten het zelf nog niet, deze Christen-Unie kornuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *