‘We werden als zware criminelen afgevoerd’

EMK in actie in Amsterdam

Deze zaterdag een gastartikel van broeder in het goede Michel Verschoor, die de als crimineel door een politie-overmacht afgevoerde visser van de UK33 Jan de Boer interviewde na vrijlating uit de cel in Houten bij Utrecht.7 vragen aan een gearresteerde visserman | “WE ZIJN ALS ZWARE CRIMINELEN AFGEVOERD” | “Onze telefoons zijn in beslag genomen en worden nu leeg getrokken” | “Dit is een #politiestaat, dit kan elke burger overkomen” | “Ik houd Den Haag verantwoordelijk; ambtenaren en politici zijn verantwoordelijk voor deze gestreste samenleving” |

#INTERVIEW MET VISSER JAN DE BOER (UK 33), voorzitter van vissersactieorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK).

Actie in Rotterdam

Jan de Boer (UK 33) is weer thuis na bijna vierentwintig uur in een cellencomplex in Houten bij Utrecht. Na een tochtje op het IJsselmeer werd de Urker Noordzeevisser, die in het dagelijks leven de rustheid zelve is, woensdagmiddag geboeid met tyraps in Lelystad Haven afgevoerd door Romeo’s. Bestemming: een cellencomplex bij Utrecht. Ook elf andere vissers, waaronder leerling-vissers en vissersvrouw Anja Keuter en haar vader werden in arrestatiebusjes Flevoland uit gereden.

Die middag was de tijdelijke ‘bemanning’ in IJsselmeerkotter UK 146 vanuit de Urker haven richting het Ketelmeer gevaren om boeren te ondersteunen die rond de Ketelbrug actievoerden. Het kwam er niet van. Het kleine IJsselmeerkottertje werd “geramd” door twee politieboten en zwaar bewapende ME-robocops sprongen aan boord en namen de bevelvoering over.

Op het zeer kleine achterdek en rond de stuurhut ontstond tweemaal een gespannen situatie waarbij eenmaal werd geduwd. Anja Keuter kreeg een tik met een wapenstok. De situatie is door de opvarenden als uitermate intimiderend ervaren.

Actiegroep kottervissers

1. Wat gebeurde er vanaf het moment dat het schip door de politie werd overgenomen?

Jan de Boer: “Dat was eerst onduidelijk. De roerganger van de politie bleek de kotter niet onder controle te krijgen. We gingen van links naar rechts en de koers was onduidelijk. Iets daarvoor werd mij te verstaan gegeven als schipper de stuurhut te verlaten, maar dat was maar voor even. Na vijf minuten moest ik de bediening alweer overnemen. Toen duidelijk werd dat we niet naar Urk terug gingen maar naar Lelystad moesten koersen, heb ik geweigerd verder te varen. In Lelystad zijn wij uiteindelijk als zware criminelen afgevoerd.”

2. Hoe heb je de afgelopen 48 uur ervaren?

“Als absurd. Er waren op het water en op het land 100 man ME, Romeo’s en Waterpolitie opgetrommeld. Er cirkelde een helikopter boven de kotter. Blijkbaar allemaal voor onze actie, een actie van een klein scheepje met een ploegje vissers. Ik kan er maar geen vinger achter krijgen waarom er met zulk groot materiaal is opgetreden. Of de politie heeft zich volledig verkeken op wat wij van plan waren en de situatie verkeerd ingeschat op basis van whats app-verkeer, of politie en justitie willen een statement afgeven richting de visserijgemeenschap. Ik kan het niet anders verklaren.”

3. Wat gebeurde er in cellencomplex Houten?

“Niet bijster veel. We werden vastgezet op basis van de aanklacht openlijke geweldpleging. Dat is dus al een beetje trekken en duwen na intimidatie van de overkant. Vervolgens zijn we krap vierentwintig uur vastgehouden. Drie minderjarige jongeren die er bij waren, werden de dag ervoor al vrijgelaten.

Ik werd om vijf uur ’s middags ondervraagd. Dat had allemaal niet veel om het lijf. Maar onze telefoons en camera’s zijn wel in beslag genomen en die worden nu leeg getrokken, daar kun je vergif op innemen. Of dat zomaar kan en mag in onze rechtsstaat? Ik zou het niet weten, maar zijn we nog wel een rechtsstaat dan?”

Visserij-floppies bij het zeehelden-monument

4. Vertel?

“Mij viel op dat die zwaarbewapende agenten aan boord behoorlijk strak stonden. Er lag een enorme wildheid in hun ogen. Dat zal ik niet snel vergeten. Of dat door de adrenaline of door iets anders komt? Ik zou het niet weten, maar het elastiekje stond voortdurend op knappen. Ik heb dat eerder gezien, op tv, tijdens coronarellen, waar aardig wat mensen nodeloos klappen kregen. Romeo’s en ME die mensen willekeurig verrot slaan; ik heb daar geen woorden voor.

Het is gelukkig aan boord niet verder uit de hand gelopen, maar dat scheelde weinig. Kijk, in zo’n situatie kom je terecht in een bepaalde modus. Vluchten kon niet op het water. Vechten wil je niet, dus probeer je rustig te blijven, wat best lastig is. ‘Verstand er bij houden’, zei ik tegen mezelf en dat is aardig gelukt.”

5. Het goede nieuws is?

“Dat we met een zeer bescheiden actieplan nog aardig wat media-impact hebben gehad voor de goede zaak. De visserij ligt net als het boerenbedrijf al jaren op het hakblok van de overheid en visserijfamilies staan al jaren onder druk. We rollen van de ene crisis in de andere.

Visgronden en visquota ingeleverd door Brexit, de Noordzee die volledig volgebouwd wordt met windparken, zeereservaten op onze visgronden, allerlei onuitvoerbare regels uit Brussel en daar komt nu de brandstofcrisis overheen, die vijftig procent van de Nederlandse kotters aan de kant houdt omdat onze regering nog steeds niet toeschiet met compensatie, terwijl dat wel gebeurt in Frankrijk en Duitsland.

De pulsvisserij is verboden, maar dat was nu wel mooi onze redding geweest als dat niet was gebeurd. Door de boeren die dag te steunen, wilden ook wij een statement afgeven. ‘Boer + visser = eten’, stond er op het spandoek. Er loopt nu een onderzoek. Mijn inschatting is dat de zaak geseponeerd wordt, want justitie heeft niets. Of ze moeten iets verzinnen of opblazen, op basis van wat er gevonden wordt op telefoons.”

Job Schot bij een speech over de Jobstijdingen voor de visserij

6. Dat is toch wel raar in Nederland, dat de politie je telefoon in beslag kan nemen en kan leegtrekken, Big Brother is watching you, niet?

“Nederland is veranderd in een politiestaat. Wat ons is overkomen kan nu elke burger overkomen. Er zijn voorbeelden zat. Ik zie het zo: in Den Haag maken politici en ambtenaren beleid. De stress die dat al jaren veroorzaakt, werkt door in de hele samenleving. Alles en iedereen is gestrest. Ook de politie.

Als we onze regering niet heel snel naar huis sturen en met pek en veren Den Haag uit jagen, ontstaat een burgeropstand. Geen burgeroorlog, zoals Gert Jan Segers van de ChristenUnie in een interview zei, maar een klassieke opstand.”

7. Wat nu?

“Vanmiddag heeft op Urk de UK-19 een paar uur de ingang van de haven geblokkeerd en er met wat vuurpotten kleur aan gegeven. Zie dat maar als een symbolisch vervolg op wat er woensdag is gebeurd. Dit kan zo echt niet langer.”

4 Replies to “‘We werden als zware criminelen afgevoerd’”

 1. Intrigerend verhaal. Mijn gok is dat de politie op het verkeerde been is gezet met verhalen over vuurwerk en blokkades. Dat de UK-19 wel vuurwerk kon afsteken en de haven even blokkeerde geeft wellicht aan dat ze op het goede spoor zaten, of juist mensen op ideeën hebben gebracht. Iets zegt me dat ze in de Urker gemeenschap altijd wel ergens vuurwerk hebben liggen dus dat is er misschien niet speciaal voor gekocht, of misschien ook wel.

  Wat hij zegt bij vraag 6 verklaart goed waarom de sfeer in de samenleving is zoals die is:
  “Ik zie het zo: in Den Haag maken politici en ambtenaren beleid. De stress die dat al jaren veroorzaakt, werkt door in de hele samenleving.”
  Al zou ik hier ambtenaren vervangen door lobbyïsten-politici van LTO en milieuorganisaties tot het WEF. Er zijn ook zat ambtenaren die wel waarschuwen dat allerhande zaken die politici willen helemaal niet kunnen maar zij worden in het beste geval genegeerd, in het slechtste geval ontslagen. Dat geldt ook voor ‘de wetenschap’ onze regering schermt wel de hele dag met dat ze zich laat leiden door ‘De wetenschap’ maar dat is natuurlijk ook niet wat het behoort te zijn. Daarvan zien we nu zelfs bij de NOS een voorbeeld:
  “Het is een kunst op zich om je wetenschappelijke integriteit overeind te houden in een politieke omgeving”, legt Haak uit. Op de vraag of hij weleens te horen kreeg dat hij een minister niet in de problemen mocht brengen met zijn onderzoeken, zegt hij: “Tuurlijk, ja tuurlijk, dat kreeg ik wel eens te horen. Dat was een geschreven en ongeschreven regel.”
  https://nos.nl/collectie/13902/artikel/2433847-tno-te-laat-en-te-weinig-geinvesteerd-in-kennis-over-groningse-gaswinning

 2. Als er vuurwerk nodig is, is dat in het buitenland zo te koop. Bij de plaatselijk voetbalvereniging is het elke thuiswedstrijd raak. Honderdduizend klappers, vuurpijlen, rookpotten etc.. Nog politie voor gezien.
  Ambtenaren die gestrest raken….? Contradictie in terminus of zoets. Er zijn simpelweg veel te veel ambtenaren, dus commissies, die van gekheid en verveling niet meer weten wat voor regel ze nu weer eens kunnen verzinnen. Zie het in mijn eigen werk (inspectie van drukapparatuur) keer op keer op keer, om knettergek van te worden. Veiliger wordt het niet, wel duurder.
  Wat die actie betreft: gezochte confrontatie.

 3. Het verhaal van Jan de Boer geeft weer eens aan in welke situatie Nederland terecht is gekomen. Een verkapte dictatuur waar veel inwoners niet of nauwelijks bij stil staan. Totdat het hun zelf raakt. Een korte reactie op het ‘vuurwerk, het gaat hier om onschuldige rookpotjes die gedurende drie minuten oranje rook afgeven en absoluut ongevaarlijk zijn.

  1. Dat vuurwerk is zeker mooi voor een demonstratie maar we weten niet of de politie wist dat het om dat soort vuurwerk ging. 3 minuten lang rook creëren kan wel degelijk problemen geven, dat kan in de richting van de weg waaien en het zicht te veel belemmeren. Dat is ook een blik waarmee de politie naar dit soort zaken kijkt.

   De boerendemonstratie is afgelopen woensdag in elk geval mooi verlopen, BLCBXTV heeft het goed in beeld gebracht en had een interessante discussie in de studio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *