De laatste slag van Arthur bij de Camel

De Camel: foto Afke Smit

Bij Slaughterbridge in Cornwall zou de Britse veldheer Arthur zijn laatste veldslag verliezen, in gevecht met Mordred. Hier aan de Camel vond in 537 de ‘Battle of Camlann’ plaats, volgens de mix van legende en historie die ‘mythologie’ heet. Je kunt dat slagveld nu als tuin bezoeken in het Arthurian Centre in ‘The Vale of Avalon’, en afdalen naar de rivier de Camel waar dit bloedvergieten in de zesde eeuw plaatsvond.

Wikipedia stelt hierover:

The earliest dateable reference to the battle is found in the 10th-century Welsh annals Annales Cambriae. An entry for the year 537 mentions the “strife of Camlann, in which Arthur and Medraut fell, and there was great mortality in Britain and Ireland.” This is also the first written mention of Medraut (the later Mordred), but it does not specify whether he and Arthur fought on the same side or who won the battle.

Hier ging de strijd dus tussen rivaliserende Britse clans. Koning Arthur zou echter vooral strijden met de invallende Angelen, Juten en Saksen (en Friezen), die de Britten sinds 478 steeds verder westwaarts dreven.

Aan de rivier de Camel, waarnaar ook het kasteel ‘Camelot’ kan zijn vernoemd, kun je een steen met Latijnse inscripties vinden die zijn gedateerd in het jaar 540. De plaats met tuinen en theekamer bij Slaughterbridge is al sinds 1534 een trekpleister voor toeristen, die door de Koning Arthur-legendes geinspireerd zijn.

Ruines van Glastonbury Abbey, al in 2009 gemaakt. Toen kon je nog vrij naar binnen, nu vragen ze 10 pond pp om een ruine te zien

De aanzet voor alle mythologie rond Koning Arthur werd al in 1135 gegeven door Geofrey of Monmouth, wiens ‘History of the Kings of Britain’ en ‘Life of Merlin’ de bron zijn van latere verhalen. Een verdere romantisering kwam van Sir Thomas Malory (1460) die de dood van Koning Arthur beschreef.

Afke maakte de foto van de Camel die je hier ziet. Mijn eigen foto’s krijg je nog te zien wanneer ik weer een kabeltje heb om de camera aan te sluiten op de laptop. Arthur zou in Glastonbury Abbey zijn begraven, waar zijn tombe met zijn koningin Guinevere lag tot de verwoesting in 1534.

Toen kwamen de protestanten aan de macht in de UK (Cromwell), en werden de kloosters ontbonden.

2 Replies to “De laatste slag van Arthur bij de Camel”

  1. Sjonge jonge Rypke….

    In plaats van in ieder schrijfsel weer over dat kabeltje te beginnen: koop een kabeltje man! Moet ik je een tientje overmaken of wat?

    Geniet van je welverdiende vakantie,

    Een jou onbekende maar trouw volger, kijker en lezer van al het materiaal dat je verspreidt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *