Return to Eden, verwoesting kan hersteld worden

De koepels die de Mediterrane en regenwoud-biomen overdekken, kern van het Eden Project. Foto Afke Smit

Gisteren bezochten we het Eden Project bij Saint Austell. Uit een opgebruikte mijn voor China Clay bouwden de initiatiefnemers van de Lost Gardens of Heligan een nieuwe botanische tuin. Zo lieten ze zien dat met samenwerking, geld en visie je een kaal gemijnde plek kan ombouwen tot een bloeiende oase. Eden Project zou bovendien al 1,9 miljard Britse ponden in de lokale economie hebben binnengebracht, zo stelt de Nederlandse baas ‘Sir’ Tim Smit.

Hoe het was, en wat het werd

Goed aan de prijs, en mensen betalen het
Die inkomsten zullen vooral uit de aanzienlijke entree-sommen moeten komen, dik veertig euro per volwassene in het hoogseizoen. Maar het moet gezegd, dan krijg je wel een stukje hogeschool-botanie te zien in het format van een ecopretpark. Een plek waar op een dag tienduizenden mensen op af komen, als een plantaardige variant op De Efteling.

Ontzettend knap, hoe ze inspelen op de moderne tijd en de wensen van mensen met de combinatie van artisticiteit, botanie en educatie. Met een stuk avontuur, want je kunt in een harnas over het park heenvliegen langs een gespannend koord. Dat kost nog weer 30 pond extra.

Het meest in het oog springen de twee domes, overdekte biomen waar je respectievelijk de Mediterrane vegetatie en klimaat imiteert en het tropisch regenwoud.

Ze spelen handig in op het politieke klimaat, door het groeien van planten en botanie te koppelen aan de CO2-zwendel. Dat het goed is om planten te kopen bij hun omdat die ‘CO2 opslaan’. Bij de entree lees je dat je kind kan meedoen met ‘the fight against climate change’, en de Eden-winkel ligt vol kinderboeken die je kroost mobiliseren tot klimaatkindsoldaat.

De eredienst aan Dionysus, de god van de extase te midden van wijnranken in Mediterrane bioom: Foto Afke Smit

CO2-zillah
Kinderen worden gemaand om in het park op zoek te gaan naar ‘CO2-zillah’, een monster bestaande uit groeikasgas-emissies. Maar de irritante kant van het klimazisme en de linkse medemens in het algemeen, dat blijft je verder bespaard. Het lijkt meer een vorm van handig inspelen op de klimaathysterie om zo geld te mobiliseren om je botanische droom te realiseren.

Het maken van het Eden project dat rond 2000 startte moet vele miljoenen hebben gekost, net als het jaarlijks draaiende houden van deze mega-onderneming.

Je verwondert je vooral over de enorme inventiviteit, creativiteit en artisticiteit waarmee deze tuinbouwers hele biologische werelden hebben nagebouwd, inclusief een complete waterval door het regenwoud, en damp uit de grond die regenwolken vormt. Voor de kindjes. Overal tref je tropische gewassen die door mensen benut worden, en zo zie je ook het belang van de variatie in plantensoorten.

Wie wist dat Vanille van een plant komt die enkel op Madagascar wordt geoogst? Natuurlijk kom je de koffieplant tegen met koffiebonen. Kortom, je treft nergens ecologisme en het misantropische aspect dat daarmee gemoeid is- alsof zijn mensen enkel een ‘kanker voor de planeet’- de partnerschap van mens en natuur wordt benadrukt.

De waterval in het tropisch regenwoud, foto Afke Smit

Als letterlijk hoogtepunt van de reis beklim je een platform waar je met een wiebeltrap naartoe komt. En dan kijk je van grote hoogte van onder het dak van het bioom uit over een heel regenbos. Het schijnt dat de in 2006 door de Britse koninklijke familie geridderde Nederlander Tim Smit het hoog in de bol zou hebben gekregen. Althans, dat vindt een deel van de lokale ‘Cornisch’ bevolking, de mensen uit Cornwall zijn als de Friezen in Nederland.

Maar dan kun je ook denken: in plaats van te klagen, bereik maar eens iets prachtigs als dit, waarmee je mensen en hun kroost op grootschalige wijze voor de natuur en het plantenrijk enthousiasmeert… Haters en afgunstigen zul je altijd houden. Graag zou ik dus Tim Smit nog eens spreken, dat zou mooi voor een interview met De Andere Krant kunnen.

Dit lijkt op een rhodondenderon, maar het is een andere varieteit, Foto Afke Smit

In Duitsland laten ze verlaten bruinkoolmijnen en steengroeves ook aan de natuur over. Daar kun je al gauw een verrassende natuurrijkdom vinden, die je in het verstedelijkte gebied en het dankzij Europees Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) strakgetrokken agro-industriele land niet meer vindt.

In Nederland zou je kunnen beginnen met het opwaarderen van industrieterreinen tot bedrijvenparken. Dan kan de lokale Newtonlaan en de Nijverheidsweg uitgroeien tot botanische attractie.

De naam en plaats van de groeve vergeten, maar typisch Eifel-landschap met aan de rand kamille

Je zou het jaarbudget dat Natuurmonumenten nu krijgt van het Ministerie van LNV en de provincies, en de honderden miljoenen euros belastinggeld die door klimaatclubs verdampt (Milieudefensie, Natuur&Milieu, Milieufederaties, IUCN) voor verstoring van het democratisch proces (lobby, rechtszaken en agitatiepropaganda voor linkse politiek), beter kunnen aanwenden om die lelijke ruimtes om te bouwen tot botanische oases.

Het geld is er al. En zo sla je twee vliegen in 1 klap. Je bent in 1 klap van die linkse rotclubs af (zonder subsidie en loterijgeld verdampt hun bestaan direct), en je bent een oase rijker, waar mensen uit vrije wil graag voor betalen: omdat je Het Leven viert, het Goede, Ware en Schone.

En dat vanuit een ondernemende geest opgezet, iemand die vanuit ‘het kan wel’ denkt, in plaats van alle bezwaren als muur op te werpen tegen ieder particulier initiatief..

2 Replies to “Return to Eden, verwoesting kan hersteld worden”

  1. “Je zou het jaarbudget dat Natuurmonumenten nu krijgt van het Ministerie van LNV en de provincies, en de honderden miljoenen euros belastinggeld die door klimaatclubs verdampt (Milieudefensie, Natuur&Milieu, Milieufederaties, IUCN) voor verstoring van het democratisch proces (lobby, rechtszaken en agitatiepropaganda voor linkse politiek), beter kunnen aanwenden om die lelijke ruimtes om te bouwen tot botanische oases.

    Het geld is er al. En zo sla je twee vliegen in 1 klap. Je bent in 1 klap van die linkse rotclubs af (zonder subsidie en loterijgeld verdampt hun bestaan direct), en je bent een oase rijker, waar mensen uit vrije wil graag voor betalen: omdat je Het Leven viert, het Goede, Ware en Schone.”

    Verdomd, dat is een goed idee, en uitvoerbaar ook!

    Maareh……………….. heb je het CO2 monster nog gevonden? Of bleek dat de tuin zelf die de CO2 opgenomen heeft en ervan leeft, en was het helemaal niet mosterlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *