De Rijn had afgelopen eeuw zes maal lagere waterafvoer

Meetstation Lobith, op een meetschip van Rijkswaterstaat

Je kunt er vergif op innemen, dat de leugenfabriek van overheidsinstanties en ‘journalistiek’ weer paniek zaaiden over de lage Rijnwaterafvoer van deze droge zomer. Was augustus 2022 uitzonderlijk, wanneer je het op langere termijn bekijkt dan afgelopen decennia?

Bron: Rob de Vos, Klimaatgek.nl

De data die Rijkswaterstaat verzamelt bij Lobith van die Rijnwaterafvoer werpen dan een helder licht op de hysterie. Rob de Vos van Klimaatgek.nl deed wat ik in 2019 ook al deed na een bezoek aan Lobith: kijken naar de metingen in plaats van opgeklopte meningen als feit te brengen.

Rijnwater meten

We citeren:

behalve 2022 zijn er nog 15 andere jaren waarin het minimum debiet lager was dan 800 m3/s. Daarvan waren zelfs 6 jaren waarin de afvoer nog lager was dan op 16 augustus 2022, namelijk 1921, 1929, 1947, 1949, 1953 en 1954.

Dalafvoer Rijn bij Lobith op 2019 vastgesteld

Er is over de gehele eeuw ook geen trend in minimumafvoer. Tenzij Rijkswaterstaat dus net als KNMI ‘correcties’ gaat doorvoeren in haar data (wegpoetsen historische hittegolven voor 1950), kunnen we stellen dat niets zo wisselvallig kan zijn als ‘de natuur’, en dat zulke uitzonderlijke jaren er gewoon bij horen wanneer je over langere termijn kijkt.

De Rijn een machtige rivier

Wat wel verontrustend veranderde, was het politieke klimaat. Wanneer je media, overheid en instituties niet meer vertrouwen kunt omdat ze gewoon bot liegen… Of zelfs de geschiedenis veranderen om deze aan actuele (politieke) wensen aan te passen, en de mensen aanvallen die op de basale feiten wijzen.

Dan ben je de beschaving voorbij en beland je in een totalitaire barbarij.

Wilgentenen in de Bijland, mangrove-achtige aanpassing, gevolg van variatie Rijnwaterstand

Maar goed, het is een aanrader eens bij Lobith te kijken, waar de Rijn als machtige rivier het land binnenstroomt.  Een bijzondere plek.

8 Replies to “De Rijn had afgelopen eeuw zes maal lagere waterafvoer”

 1. Opnieuw een duidelijk bewijs dat we bij overheid, ngo’s en media niet langer terecht kunnen voor betrouwbare informatie, maar dat we al hun publiciteit in eerste instantie moeten wantrouwen als ‘propaganda’.

 2. Iemand vraagt zich af of er in die jaren ook al zoveel activiteiten waren die water gebruikten langs de rivieren. Misschien een leuke om te fecttjekken voor rudibouma

 3. De staatsmedia is de lange arm van ons huidige politieke beleid geworden . Wat er geschreven wordt in kranten en nieuwsites kun je niet meer op vertrouwen. Er worden onwaarheden en leugens verteld en allemaal voor eigen gewin van de elite.

 4. Het Nederlands dagblad kopte: “Nog nooit stond het water van de Rijn bij Lobith lager dan nu: 6,48 meter boven NAP.”

  In jouw artikel spreek je over minimum debiet i.p.v. lage waterstanden.
  Kun je uit de verzamelde data van de debieten in de jaren 1921, 1929, 1947, 1949, 1953 en 1954 ook stellen dat hiermee is aangetoond dat de waterstanden destijds lager waren dan de gemeten waterstand van nu?

 5. Ja maar Rypke, hierbij geldt natuurlijk hetzelfde als bij “Het raadsel van de verdwenen hittegolven!” Het KNMI heeft deze meetreeks nog niet ‘geharmoniseerd’ en ‘gecorrigeerd’ voor urbane- en waterconsumptie-effecten, bodemdaling en meterverplaatsingen. Wanneer ze dat dat wel doen zal het ‘CO2-signaal’ vanuit ‘antropogene bronnen’ zeer duidelijk uit de data te voorschijn komen. Dan zegt de wetenschap met 10000% zekerheid: Stem D66, GroenLinks of Dierenpartij!

  Daarnaast wees onze nationale weerheld, topwetenschapper en succesvol ondernemer Gerrit Hiemstra er fijntjes op dat Rob de Vos slechts een middelschoolleraar is en niet heeft gepubliceerd in een peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift (inmiddels wel, dus doodzwijgen die man!) Ook zijn deze grafieken gepubliceerd met Excel, een zeer foutgevoelig programma en ze zijn niet opgeleukt tot infographic door een uit subsidies betaald PR bureau. Zulke complexe materie gaat zo’n Rob de Vos ver te boven! O hier inzicht in te krijgen moet je minimaal weerman, vegetariër, GroenLinks-stemmer of Greta Thunberg zijn. Dus de feiten die jij hier aandraagt kunnen we ter zijde schuiven.

  Ik volg mijn grote voorbeeld Gerrit Hiemstra en negeer dus deze metingen omdat ik een aantal ‘op de man speel argumenten’ en doorzichtige verdachtmakingen uit mijn duim heb gezogen. Ik zal iedereen die met deze feiten komt blokkeren op Twitter. Opdat mijn Twitter account en newsfeed echokamers van hysterisch klimaat- en milieudoomdenken zijn, slechts onderbroken met narcistische felicitaties aan het eigen adres voor het hebben van de door de wetenschappelijke autoriteiten (lees: progressieve politici) gesanctioneerde denkbeelden.
  Viva La Greta!
  Viva La GroenLinks
  Viva La Revolution pardon, energietransitie!

 6. Waterstand is wat anders dan waterafvoer, al loopt dit hand in hand. De ecomarxistische Media kiest dan ook hetgeen het meest extreem voor komt en claimt daarmee de klimaatcrisis als een feit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *