Verwappiet de Friese Vrijheid bij Frij.frl?

Laat die ‘nieuwe wereld’ mij maar voorbij gaan

Morgen houdt Frij Fryslan een ‘Frijheids’-festival (met f) in Rijs in Gaasterland, waar je –zie het programma– een optelsom van New Age-toestanden voor je kiezen krijgt. Van Reiki en een ‘Mantraconcert’ tot holistisch tenenlezen voor de goede frequenties en je kinderen laten meetrillen met Tibetaanse klankschalen. Waarna je lekker op de Wildplukwandeling mag, om dan even af te koelen op het Bewustzijnsveld. (…) Geen spoortje Friese nuchterheid?

Zalige Zadeldak Boazum

‘De Groep Bewustzijn’
Zo lijkt de beweging om een minder corrupt Nederland te krijgen, waar mensen een dam opwerpen tegen doorgeslagen globalisering, te verzinken in een bonte stoet aan New Age-zweefteverij, waar je qua geloof het ABC belijdt: Anything But Christian, gedweep met oosterse pseudo-godsdienst.

Alsof de eigen Westerse tradities geen antwoord op de vragen bieden van deze tijd, en gewoon nuchter helder denken.. We citeren het programma:

De groep Bewustzijn ondersteunt o.a. met meditaties en ceremonies de gehele beweging van Frij Fryslân. Met de voeten in de klei, met compassie, een open hart en een diep bewustzijn van de verbondenheid met alles. Kom langs de stand voor meer informatie of voor het brengen van nieuwe ideeën. Je kunt je bij de stand ook aanmelden voor de meditatiegroep. Je vindt ons op het Bewustzijnsveld.

…en dan krijg je het extra benauwd wanneer je leest dat ze een ‘Themagroep Liefde’ hebben, die meent dat ieder mens van nature liefde in zich herbergt:

Deze themagroep bouwt aan onderlinge betrokkenheid, verbinding, hoop en vertrouwen ten behoeve van vrijheid en autonomie. Samen delen we ervaringen van liefde uit, vanuit ieders pure bron van liefde, los van spiritualiteit of religie. Dit ter inspiratie. Omdat delen vermenigvuldigt als een sneeuwbaleffect.. ‘Each of us is the entire ocean in a drop’. Ga jij mee op ontdekkingstocht?

Zadeldak Hantumhuizen

De natuur rood in tanden en klauwen
Ik heb geen pure bron van liefde, nooit gehad ook. Ik ben een narcist, egoist, snel ge-ergerd en alles dat God verboden heeft. Daarom heb ik God in Jezus nodig om naar het Licht te klimmen. En een goed glas bier. Dagelijks in worsteling, vanuit een gezond zelfwantrouwen dat binnen onze traditie ‘zondenbesef’ heet.

Als iets nu onwaar is, dan zijn dat twee hoofdstellingen van het Wappiedom, het moderne equivalent van de hippies en provo’s uit de sixties en vroege jaren ’70:

 • de mens is van nature goed
 • de natuur is goed

Het boek met schutbladen van historisch Frisia, zie www.lieverdooddanslaaf.com

In hoofdstuk twee van mijn Meisterwerk ‘Liever dood dan Slaaf‘ zet ik dan ook de bijl in wat de ‘naturalistische drogreden’ heet. Dat ‘natuurlijk’ gelijk is aan ‘goed’. Neem alleen al het idee van ‘kinderlijke onschuld’. Twee kindjes aan het spelen, de ene heeft een speeltje, er zijn duizend andere speeltjes. Kind twee moet en zal beslist dat ene speeltje hebben. Slaande ruzie, gillen, schreeuwen.

Zonder ouders er bij bloedwonden. Voorbeeld 2;

Kindje begint spontaan boeken tegen haar oma te gooien, roepend ‘stomme Oma, stomme Oma’… Gewoon uit gemenigheid, een opwelling.

Rechtse Hippie knuffelt Oude Friese Eik, met zadeldaktoren, maar dan uitsluitend voor de humor.

De ‘harmonie in de natuur’…. Het is 1 groot slachtveld. Wie ‘in evenwicht’ met de natuur leeft ligt met een worm in de darmen en gat in de maag onder een boom. Leven als ‘natuurvolk’ is een bak ellende en stammenstrijd. Het enige stabiele evenwicht in de natuur is ‘de dood’… Een cultuur overheid houden, betekent er steeds energie in steken.

Mensen hebben geen workshop Tibetaans meetrillen en Reiki nodig maar leiding en verstand, een goed voorbeeld om tot rijkdom in materie en geest te komen. Het idee dat ‘vrijheid’ hetzelfde is als ‘de afwezigheid van autoriteit’ of dat ‘macht’ slecht zou zijn, of dat een ‘Nieuwe Tijd’ zou aanbreken, een ‘nieuwe wereld’: Bullshit.

Christenhond Trudy. Een teef!

We kijken niet naar ‘de toekomst’ om te weten hoe ‘de mens’ is, maar houden het verleden indachtig. De Natuurlijke Historie. Er mag best helder nagedacht worden, in plaats van al dat voelen, trillen en vibreren. Gewone Friese nuchterheid. En dan mag Trudy ook nog eens niet mee, mijn christenhond.

We zullen het morgen zien.

 

9 Replies to “Verwappiet de Friese Vrijheid bij Frij.frl?”

 1. Dit is geen event voor jou dus, ook niet voor mij trouwens. ABC, dat lijkt helaas het motto van wel meer zaken te zijn, waarbij we ‘C’ in de breedste zin van het woord moeten opvatten.

  1. Dus de Wetten zijn ook een illusie? Vrijheid staat benoemd in burgerwetboek 1, titel 1, artikel 1, lid 1.
   “Allen die zich in Nederland bevinden, zijn vrij en bevoegd tot het genot van de burgerlijke rechten.”
   Het gehele rechtssysteem begint met vrijheid.
   Mensen die zich afvragen wat vrijheid is, zijn veroordeeld tot burgerschap. [= slavernij]
   Vrijheid is dus het vermogen om keuzes te maken tijdens het bepalen van de richting van je levenspad.
   En ja, macht is een kwaad. Dat is het vermogen om anderen te laten acteren tegen diens wil.
   De enige beperking van vrijheid is het moment wanneer je daarmee de vrijheid van een ander ontneemt.
   Er bestaat dus geen absolute vrijheid, maar relatief komen we aardig in de buurt van een vrij leven.

 2. Let op hoe God dit gebeuren ten goede gaat keren…
  Even in wereldse rijkdom gerekend kunnen we stellen dat het een groot succes was.
  Het lijkt zelfs alsof er een nieuwe flower-power periode aanbreekt…
  Het levende contrast tussen Christendom en de nieuwe flower-power is niet te missen.
  Waar zou dat toch aan liggen…
  Als je het mij vraagt dan zeg ik dat het christendom is moegestreden door elkaar te bestrijden. Met de grote verwachting dat we straks als “brave volgers” worden opgenomen en alle komende shit zullen ontlopen… Niet beseffend dat er nog een grote opwekking moet komen waarin vele handen en voeten nodig zijn, is het gros van de “christenen” in een diepe slaap terecht gekomen…
  Het wordt hoog tijd voor een great awakening in “de kerk”…!!!

 3. Rypke,we trillen allemaal…(en niet door teveel of te weinig bier) Sommige zaken lijken echt zweverig,maar ik geloof ook in Jezus,als spiritueel leraar en healer,en niet zozeer in het instituut kerk..al zijn de kerken best fijne plekken als er idd een awakening zou zijn en ook iets verder dan de zonde wordt gekeken..we zijn niet alleen goed of lief, net zoveel donker,en vals en gemeen..maar daar zit nu juist dat smalle pad wat Jezus en jij eerder aanhaalde…vind de Weg en werk aan je Zelf…L’ALAM AL-MEIN,AMEN en er is ook veel werk aan de (Wereldse) winkel..1 mensheid, 1 Aarde, 1 zon..nu nog 1heid..voor een eerlijkere verdeling van alle aardse rijkdom…have a nice day Rypke..(goed bezig !)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *