Even diep ademhalen en tot tien tellen…

Diep ademen op het Klif

Van Jeroen Kuiper, militair en ademcoach van Natuurlijk Mentaal kregen we zondag op Frijsia ademtraining volgens de Wim Hof-methode. Laatstgenoemde stond ook met zijn portret op de cover van de Solari Report van Catherine Austin Fitts. Hij is een beetje de goeroe geworden, voor mensen die het nogal esoterische begrip ‘gezondheid’ anders willen benaderen dan enkel met de chemische industrie (farmacie).  

Met Trudy tussen de benen te snurken, foto Jeroen Kuiper

Yoga maar dan zonder India
De ademsessie maakte deel uit van het sportieve en fysieke onderdeel van ons besloten feest Frijsia. Het werkt als volgt. Je pompt een keer of dertig je longen vol, door eerst via de buik en dan de borst in te ademen. Dan krijg je tintelingen en duizelingen en vervolgens laat je de adem los. Dat hou je dan een tijd vast tot je weer de behoefte tot inademen voelt opkomen. Vervolgens kun je dan diep inademen en even de adem vast houden.

En dan begint het circus weer van voren af aan. Dat kun je vier maal herhalen, en bij de laatste uitademing kun je gelukzalig in dromenland wegglijden, je bent lichter in je hoofd en je lijf tintelt. Mensen claimen de meest uiteenlopende resultaten voor hun gezondheid.

Gerda van de Tsjoensters en Jeroen, hier in hun rol als uitbeelders van Friese legendes

Wat alvast logisch lijkt, is dat je met dieper inademen het zuurstofgehalte in je bloed opvoert, en de verzuring tegengaat met CO2. Wie weet oxideer je dan de vrije radicalen in het bloed. Die functie heeft Vitamine C ook als ik me niet vergis. Verder is ondergetekende nooit zo met ‘gezondheid’ bezig geweest, omdat we dat al zijn. Ook heb ik niet een nieuwe religie nodig.

De Hof-methode lijkt afgeleid te zijn van de Yoga. Waar je de technieken daar gebruikt om de natuurlijke capaciteiten van je lichaam te versterken, dan lijkt me dat geen kwaad te kunnen. Het is maar hoe ver je er in doordraaft. De echte Yogi in India deden dat om zichzelf te kunnen versterven. Omdat leven gelijk is aan lijden, en alles Maya is.

Die konden dan ook hun hart stil zetten.

Als het mij kan helpen meer geduld en kalmte te bewaren. Bijvoorbeeld wanneer je de Vattenfall belt en met spraakrobot Nina in discussie moet. Omdat ze je termijnbedrag plots meer dan verdubbelen vanwege een ‘verwacht gebruik’ (ze bedoelen, hun eigen gratis lening op jou kosten), terwijl je qua verbruik maar een tientje per maand bij hoefde te betalen bij de eindafrekening.

Daarom willen bedrijven je richting online duwen. Op afstand via internet durven mensen je kunstjes te flikken, die ze niet doen wanneer je iemand persoonlijk spreekt. Vergelijk het met ‘verkering uitmaken via de app’…Via de telefonische klantenservice kun je van een echt bestaand mens bij de ouderwetse Nuon wel een maandbedrag krijgen dat overeenstemt met je echte verbruik. Dat is bij ons door zuinige energie-omgang gelijk aan dat van een flat.

Rennen als religie, Tim Noakes

Preventieve geneeskunde
Wie weet helpt het dan, even ademhalen en tot tien tellen. Dat heet tegenwoordig ‘preventieve geneeskunde’, dat je via voeding, beweging en levensstijl de bekende welvaartskwalen als hart- en vaatziekten, diabetes en ook kanker zou kunnen voorkomen. Omdat voorkomen beter is dan genezen.

Het is opmerkelijk dat die kwalen nog nooit zoveel geld kregen voor onderzoek, dat voor het verlagen van cholesterol nog nooit zoveel medicijnen zijn verkocht..

…en dat er tegelijk mondiaal meer doden bijven vallen, bij hart- en vaatziekten praat je over zeventien miljoen per jaar. Bij kanker is dat bijna 9,56 miljoen vroegtijdig gesneuvelden. Diabetes is dat 1,37 miljoen mensen, ongeveer evenveel als het jaarlijks aantal verkeersdoden. Ter vergelijking, natuurrampen eisen 9600 levens vroegtijdig op voor Magere Hein.

De Paleobrothers…

We besteden al aandacht aan diabetes en een mogelijke oorzaak; het veel te versuikerde welvaartsdieet. Je wordt niet dik van vet maar van teveel koolhydraten, zo stellen bijvoorbeeld de Paleo’s en de Keto/Low-carb-dietisten. Ondergetekende eet al nooit zoete dingen, wel veel vis, vette kaas en vlees. Groente lus ik niet, maar dat hoef je als jager-verzamelaar ook niet te eten. Fruit en Vitamine C wel.

Met name Vitamine C zou allerlei kwalen tot kanker aan toe kunnen voorkomen.

Het begrip ‘gezondheid’ is niet zo simpel, dat je het met 1 zilveren kogel of gouden pil kan rechtzetten. We gaan daar later verder op in, bij bespreking van ‘De Cholesterolmythe‘ van BLCKBX-collega Daan de Wit. Een hele industrie zou draaien op een wetenschappelijk achterhaalde theorie over een verband tussen hartziekte en cholesterol/vet.

Maar dat komt morgen pas…

3 Replies to “Even diep ademhalen en tot tien tellen…”

 1. Ik kijk al uit naar morgen…
  Van geiten is bekend dat ze zelf vitamine C in hun lijf aanmaken. De mens is dit vermogen kwijtgeraakt. Een volwassen geit met een vergelijkbare torso als een mens, maakt per dag tussen 100 en 150 milligram vitamine C aan. Echter wanneer deze onder grote stress staat, produceert het lichaam tussen 1 en 1,5 gram per dag! Zo kun je inschatten hoeveel je per dag zelf aanvullend nodig hebt.
  Het ‘gewone’ vitamine C -ascorbinezuur- is kristalvormig en alleen oplosbaar in een zure omgeving. (citrusvruchten of maagzuur) Er bestaat ook Natrium-ascorbaat, wat wel in water oplosbaar is en hetzelfde effect heeft. Het lichaam neemt het sneller op, maar verlaat het ook sneller. Dit moet daarom twee keer per dag (gehalveerd) worden gebruikt.

  Wat cholesterol betreft, daar kan je niet genoeg van krijgen. Het is het ‘vervoersmiddel’ om vetten te transporteren via de bloedbanen. Het is tevens een reparatie stof om beschadigingen in bloedvaten te helen. Ook is het een bouwsteen voor zaadcellen.
  Dus meer lol,
  met cholesterol!

 2. Ik begrijp uit onderzoek naar mensen die nog leven als jager/verzamelaar dat het dieet uiteenloopt van 100% plantaardig tot 100% vlees. Allemaal even gezond! We hebben alleen zo’n niveau van welvaart bereikt dat we van alles teveel kunnen eten, suiker, vet, vitamines etc. Het lijkt me niet dat er nu een voedingsmiddel aan te wijzen als oorzaak van zeg overgewicht. Ouderdomsziekten liggen natuurlijk vooral aan ouderdom, wanneer de bevolking gemiddeld maar 30 a 40 wordt zal je per ooit geborene weinig kanker of dementie hebben. Dat we daar meer van zien is niet persé een teken van slecht voedsel vermoed ik zo.

  1. Inderdaad. De jager/verzamelaar at gevarieerd, maar vooral gedoseerd. In een keer een dier verschalken en daarna twee weken wat besjes en kruiden.
   De ‘welvaart’ zorgt voor foute voorlichting campagnes zoals ‘schijf van vijf’ of de ‘voedsel piramide’, zodat we ons de hele dag door kunnen blijven vullen i.p.v. voeden met mate.
   Door regelmatig te vasten, gebruik je lichaamsvet als brandstof i.p.v. koolhydraten/suiker. Blijf je jezelf de hele dag door ‘vol hompen’ met koolhydraten, dan ga je er uitzien als Barbapapa of Barbamama.

   Komt nog bij dat de voedsel kwaliteit nu door de industrie wordt bepaald. [Unilever] Groenten/vruchten worden bijvoorbeeld bestraald met gammastraling om de groei te remmen, zodat het langer ‘vers’ blijft. In 5 kuub ‘melk’ gaat een emmer natronloog om de verzuring te vertragen t.b.v. de UHH datum.
   We eten dus doorlopend te oud-, teveel- en verkeerd voedsel. De voedsel campagnes zijn nodig om de private ziekenhuizen bestaansrecht te garanderen en niet onze gezondheid. Anders zouden ziekenhuizen wel gezondheidshuizen worden genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *