Er is dit jaar alweer 13 miljard euro SDE++subsidie uitgedeeld door EZK-topambtenaar Sandor Gaastra voor bedrijven die een groen gedicht opzeggen. Die subsidie krijgen ze als onkosten-compensatie (‘onrendabele top’ 100% vergoeding) voor niet-renderende, ongevraagde (‘duurzame’) energieproductie over een looptijd van 12-15 jaar.
Dat is 8 miljard meer SDE++-subsidie dan in 2021. Die SDE-subsidie wordt betaald via een verhoging van uw energierekening (SDE-opslag), en is de opvolger van de 73 miljard euro SDE+subsidies van het SER Energieakkoord. Het blijkt dat de ambtenarij in de laatste subsidieronde tot 6 oktober voor een ton CO2 op papier (gebakken lucht) liefst 300 euro belastinggeld over heeft, evenveel als voor een ton tarwe op de voedselmarkt.
Betalen voor gebakken lucht
Bij de groene subsidie-consultants van Egen kun je zien dat de laatste, de vijfde van die subsidieronde op 6 oktober werd gesloten. Hier blijkt dat het Ministerie van EZK onder leiding van topambtenaar Sandor Gaastra liefst 300 euro per op papier vermeden ton CO2 (gebakken lucht) over heeft. Dat is bijna evenveel als de reeds sterk gestegen marktprijs van een ton tarwe voor voedsel.
Op basis van die op papier vermeden CO2 worden bedrijven in de SDE++-regeling afgerekend. Dit hoeft niet te betekenen dat daadwerkelijk minder CO2 wordt uitgestoten… Een windfarm hoeft helemaal niet de opgegeven CO2-uitstoot te vermijden, want ze dumpen hun stroom op het net dat stabiel gehouden wordt met kolen-, gas- en kerncentrales.
Omdat die gedwongen worden op en af te schakelen om de wiebelstroom op te vangen, daalt het rendement van het totale energiesysteem. Denk aan een auto die je steeds laat optrekken en afremmen in de file. Die verbruikt meer brandstof dan wanneer je constante snelheid rijdt. Bij klimaat is het beleid echter het doel: Men wil van CO2 een kredietvorm (fiat currency) maken
Sandor Gaastra en zijn Ministerie van EZK zetten met honderden miljarden euro’s belastinggeld een soort subsidie-economie op, waarin een ton gebakken lucht (vermeden CO2) je kredietvorm is. In de eerste subsidieronde kon je per ton vermeden CO2 65 euro uitgekeerd krijgen, fase 2 kon je 75 euro krijgen.
Dat hoge bedrag is opmerkelijk, omdat De Nederlandse Bank een richtprijs van 50 euro per ton hanteerde. Het grootbedrijf (bv de energiebedrijven en zware industrie dat aan het Europees emissiehandelsysteem meedoen) betaalt sinds 2021 een CO2-belasting van 30 euro. Volgens PWC-onderzoek dat we hier vorige week bespraken zien zij de CO2-prijs stijgen naar 130 euro die vervolgens als lastenverzwaring over energie en voedsel bij mkb en burgers belandt.
In de laatste SDE++ronde wordt een ton vermeden CO2 dus een factor tien hoger gewaardeerd dan de prijs die het grootbedrijf betaalt, gedwongen onder het ‘klimaatakkoord’ (dictaat ngo’s, grootbedrijf en lobbyisten aan ‘Klimaattafels’ met burgers op het menu).
Ook hout/biomassastokers komen nog steeds voor SDE++ in aanmerking en windmolens. Terwijl het stoken van hout net zoveel emissies geeft als bruinkool. Het is eenvoudig in te zien waarom houtstook niet CO2-neutraal is. Immers: De hoeveelheid hout die er dertig jaar over doet om een boom te worden kun je in dertig minuten opstoken. De emissie gaat dus veel sneller dan de CO2-opname. (bomengroei)
Dus komt er netto door biomassa een grote hoeveelheid CO2 bij. Een kind kan dat begrijpen maar Tweede Kamerleden blijkbaar nog steeds niet, voor dik zesduizend euro publiek betaald salaris per jaar. Sterker nog, ze zijn nagenoeg allen voorstander van Sandor Gaastra’s monsterproject, de Regionale Energie Sabotage. (RES)
Stroomnet kan ‘groene’ energie nu al niet aan
Er wordt dus ook komende jaren steeds meer overcapaciteit zonnefarms en windfarms bijgebouwd, ook met de nieuwe SDE++-regeling. Dat is vreemd, omdat Tennet en de regionale netbedrijven Enexis en Liander nu al ‘nee’ moeten zeggen tegen nieuwe aansluiters die een zonnedak hebben of een windfarm uitbaten. Daarom moeten zij de komende jaren miljarden euro’s aan netverzwaring investeren. Die onkosten komen als hogere netkosten bij de energierekening.
Als noodoplossing voor gesubsidieerde overcapaciteit op verkeerde momenten (de zon schijnt/het waait hard, maar niemand hoeft die wiebelstroom te hebben) gaan ze over op zogeheten ‘curtailment’, het afknijpen van pieklevering van de stroomleveranciers met software voor vermogensbegrenzing, omdat er geen netcapaciteit is.
Dat meldde het Technisch Weekblad al in juli 2020 voor Friesland en Gelderland.
Zeven zonneparken en een windpark, die in de wachtrij stonden zijn aangesloten hoewel daar eigenlijk geen ruimte voor was op voorwaarde dat zij hun productie terugschroeven zodra de spanning op het net te hoog oploopt. Software in de omvormer zorgt hier automatisch voor.
De netbedrijven betalen die afgeknepen leveranciers dan een vergoeding om GEEN stroom te leveren. Dat betalen voor het niet leveren van stroom- omdat anders blackouts door groene energie ontstaan- kost de landelijke netbeheerder Tennet nu al 340 miljoen euro per jaar.
Tegelijk blijft klimaatgekko Sandor Gaastra dus nog meer nieuwe overcapaciteit subsidieren, met nu al weer 13 miljard euro in het verschiet.
Klimaatgekte maakt alles mogelijk
Kinderfilm ‘Het paard van Sinterklaas’ mag dus verboden zijn, maar het kinderfeest lijkt eerder een metamorfose te zijn ondergaan. Het is nu een staatsfeest geworden, waar de ambtenarij lukraak miljarden euro’s uitdeelt aan groene gunstelingen die iets geks roepen over gebakken lucht (CO2) en klimaat.
Zo er dus kwaadaardige reptielen zijn die ons in het verderf storten, dan moeten dat wel een nieuw soort gekko’s zijn. Klimaatgekko’s. In de wandelgangen heeft Sandor Gaastra als meester in de rechten toegegeven dat hij niets weet van energie. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, wat een aanbeveling wanneer je bij het Orwelliaans klinkende Ministerie van Klimaat werkt.
Nederland met haar 170 megaton CO2-uitstoot die het klimaat op aarde zal optimaliseren, door energiezelfmoord en economische zelfmoord te plegen.
Manon ten Beek, de Sie Ie Oo van Tennet weet ook meer van gender en topvrouwen dan natuurkunde. Dus dat gaat helemaal goed komen met de ruggengraat van onze economie: betaalbare en betrouwbare energie. Laten Tweede Kamerleden dus vooral de discussie afleiden naar wat Baudet heeft gezegd over een populair complotverhaal met aliens/reptielen. Zij staan er bij en kijken er naar.
Kwaadaardige domheid is daarbij een goede verklaring.
De taalvondst ‘klimaatgekko’, prachtig, ik heb weer genoten.