Hoe ‘occult’ is All Hallows Eve?

Versiering van de piano met spinnenwebben uit de feestwinkel in Sneek

In huize Zeilmaker-Smit vierden we met vrienden en dochter – gewoon voor ons plezier- Halloween, dat oorspronkelijk pas op 1 november wordt gevierd, of 31 oktober. In Sneek kon je spinnenwebben kopen ter versiering en bloederige handjes. De oorsprong is de viering van Allerheiligen op 1 november en op 2 november Allerzielen, twee katholieke feestdagen die de doden herdenken die voor de kerk streden: De Martelaren en de Heiligen.

Een ‘giant atlantic’ pompoen die we in Gaasterland bij een boerderij kochten

Nu wordt Halloween vooral gevierd als horrorshow met doodssymbolen. Het koketteren met de dood lijkt tegen het occulte aan te hangen. Hoewel je met Michael Jackson en zijn beroemde (horror)video van Thriller kunt verontschuldigen, en stellen dat je eigen persoonlijke overtuigingen maken dat je geen voorliefde voor het occulte hebt.

Kastversiering

De oorsprong van die katholieke dodenherdenking is uiteraard weer Heidens, net als het tijdstip van Pasen (‘Easter’ = Ostara) en de datum van Kerst als midwinterfeest (Juul). De Kelten vierden Samhain, een eerbetoon aan de doden, en er zijn neopaganisten die deze dodenverering nieuw leven in blazen zo rond 31 oktober.

Boehhh Smit en Zeilmaker

De Amerikaanse versie, die wij hier imiteren, is daar dankzij de grote populatie (katholieke) Ieren ingevoerd. Althans, dat is wat een rondje wikipedia ons vertelt.

En nu alle drie

Toen ik vroeger nog in een Emo-bandje speelde als bassist, trad ik ook op met zwart geschminkte ogen. Zo 25 jaar later doe je dat dan voor de lol weer opnieuw.

One Reply to “Hoe ‘occult’ is All Hallows Eve?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *