De stok, het oudste wapen…

Trudy kijkt toe

Wie niet meer dan noodzakelijk wil sporten, kan alsnog via Martial Arts en discipline een stukje motoriek opbouwen, souplesse en spierkracht. Zo word je vanzelf wat je dagelijks doet, en voorkom je degeneratie tot dweil. Met een wandelstok als enig attribuut kun je iedere dag in het bos jezelf bekwamen.

Je kunt vechtvaardigheden via Kung Fu leren met een ‘bo staff’ door vaste vormen te leren, maar over de hele wereld zijn vechttradities ontwikkeld met een stok/staf die de moeite van bestudering waard zijn. Ze gebruiken allen de zelfde fysica, en helpen je houtige motoriek verbeteren.

Kung Fu Panda

Iedereen kan in het bos een stok vinden van essenhout of eikenhout, die je vervolgens met je zakmes bewerkt tot wandelstok/wapen. Essenhout is het beste, omdat dit buigzamer is en tegelijk spijkerhard. Bij sommige stokslagen ontwikkel je zoveel momentum dat een eikenhouten stok kan barsten. Dat overkwam ondergetekende tweemaal bij een iconische zelf-vervaardigde eikenstaf met prachtige noesten er in.

Die Chinezen hebben hier natuurlijk ook niet de wijsheid in pacht, en Kung Fu betekent gewoon ‘vaardigheid’. Dankzij giganten als Bruce Lee is hun stijl het meest bekend geworden. Overal ter wereld werd ‘de stok’ als meest primitieve wapen benut, als iets dat je ook niet kunt verbieden. Of je nu gewoon steun zoekt bij het (berg)wandelen, of je moet een valse hond/wild dier op afstand houden.

Wie zich in weerbaarheid bekwaamt is vredelievend maar je bent ook weer niet naiëf. Je weet hoe naar mensen kunnen zijn naar elkaar.  Je hoeft dus niet een soort Chinees vechtballet te leren, waartoe Kung Fu bij demonstraties vaak ontaardt: Steeds spectaculairder bewegingen. Daar heb je in de praktijk ook niets aan. Als houtige Fries kun je toch nooit zo’n flexibele Aziaat evenaren.

Je bent dan eerder een clown dan die acrobaat. En je bent een Westerling, geen oosterling. Het effectief overbrengen van kracht is dus het eigen doel geworden. Tegelijk blijf je een beetje pezig en soepel.

Kung Fu trainen in de ochtend, werken aan De TAO

Je kunt met die stok ook andere tradities beoefenen, die allemaal van de zelfde fysica gebruik maken van draaipunten, zwaartepunt-verplaatsing en energie-overdracht. Je moet snelheid kunnen ontwikkelen, en achter die snelheid zoveel mogelijk massa verplaatsen richting doel. Doe je dat op precies het goede moment, dan trilt je stokpunt ook mee. Dat is de impuls, van massa maal snelheid in het kwadraat.

Die impuls bereik je door beheersing te oefenen, dat je op tijd ontspant en op tijd aanspant, en je voetenwerk (in driehoeken) moet aansluiten op de cirkelbewegingen van je stok.

Via iets simpels als ‘een stok’ leer je beter de draaipunten van je eigen lichaam kennen, het verplaatsen van je zwaartepunt en hoe je effectief kracht overbrengt. Vanochtend ontdekte ik deze Schotse instructeurs op het web, die van al deze tradities over de wereld het beste uitpikten. Iedere dag bij het uitlaten van Trudy in het bos, nemen we de stok mee en doen we wat oefeningen.

Zo kun je sport bedrijven volgens de filosofie van ‘niet meer doen dan je kunt opbrengen’…

En dan hou je het ook dagelijks vol (met reguliere uitvallers), ondergetekende alweer tien jaar. Ideaal dus voor de vele mensen die niet graag aan sport doen, omdat ze er geen natuurlijke aanleg of enthousiasme voor hebben. Je lichaam en geest moeten niettemin iedere dag even in cardio-stand, dat je elke dag even buiten adem bent.

Anders verouder je domweg veel te snel.

Bovenstaande vorm die je door een Shaolin-monnik uitgebeeld ziet, leerde ondergetekende van een Afrikaanse leraar. Voor je alle bewegingen in zo’n vorm begrijpt, kun je jaren zoet zijn. En dan net als de verveling door herhaling toeslaat, blijkt er toch altijd weer iets nieuws te ontdekken.

De Kung Fu trainingsplek.

Van een Friese sensai die Kendo beoefent, leerde ondergetekende de effectievere krachtoverdracht. Een goede leraar is dus wel essentieel, hij zag met de oefeningen die hij gaf al wat er bij mij aan schortte, en hoe ik er van zou leren. Voordat ik zelf die oefening doorhad. En wanneer de oefening eindelijk slaagde, zag je wat hij al voorzag toen hij je die oefening leerde.

Zo kun je iedere dag dan even riddertje spelen in het bos, net als toen je vroeger droomde van Ivanhoe. De meeste mensen die dit doen, hebben ook de zelfde interesse in natuur en historie. Net wanneer je wat korzelig begint te worden door ‘de wereld’ en hoe mensen daarin acteren, of gewoon zomaar verzuurt op een donkere natte winterdag: Weet dan dat je nooit uitgeleerd raakt, en dat er altijd iets nieuws is te ontdekken.

Leven is niet ‘leuk’ maar wel boeiend.

5 Replies to “De stok, het oudste wapen…”

 1. Goed verhaal. Er zijn vele vechtsporten die goed voor lichaam en geest zijn en die je effectief weerbaar maken, zoals aikido, Brazilian jiu jitsu en krav maga. Essentieel is dat je dit niet van filmpjes kunt leren, dit moet je met medecursisten onder begeleiding van een kundige instructeur doen. Nog los van het feit dat er op het internet veel circuleert wat ronduit fout is.
  Buiten de les om blijven herhalen en slijpen is belangrijk om de bewegingen er goed in te krijgen. Zonder goede instructie liggen blessures en het aanleren van verkeerde gewoontes op de loer.

  1. Ja, de bijpassende instructeur is alles. Mijn Friese sensai heeft met zijn methode blokkades doen opruimen in zowel zwaartepuntverplaatsing als ademhaling, je voelde altijd al dat er iets niet klopte maar je bleef gewoon doorduwen in het zelfde stramien… Je had wel veel kracht, maar kon het niet overbrengen.

   Niettemin kun je ook van Youtube-filmpjes ook best veel leren, en ze kunnen je inspireren om weer nieuwe dingen te leren

 2. Goed bezig 👊
  Het is altijd goed om een stok achter de deur te hebben om in beweging te komen.
  Het kan zomaar een onderdeel zijn of worden van ‘natuurlijk sportief’
  Een mooie natuurlijke methode om de lichamelijke inactiviteit pandemie te bestrijden. (WHO 2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *