Interessante Tijden gaat dansen op de vulkaan…

Vulkanische aslagen zichtbaar, iedere laag een uitbarsting. Dit is bij Gees (vlakbij Gerolstein)

Als Groene Rypke de Duurzaamste heb ik dertien jaar lang niet in een vliegtuig gezeten, sinds de laatste vlucht op Malaga voor een reportage over de Alpujarras (De Standaard, ‘Soulsearching in Sierra Nevada’). Dat moratorium wordt morgen verbroken als we naar Tenerife vliegen.

Dankzij de boekenverkoop van ‘Liever dood dan Slaaf’ kon ’t er wel van af, en dan moet je het covermodel ook even goed belonen. Zo komen we op het thema ‘vlieghekel’, dat je niet moet verwarren met ‘vliegangst’, inclusief een afkeer voor massa-industriële omgevingen waar mensen als E-nummers rondkrioelen en inchecken…

Condensstrepen vliegverkeer

Vliegen, waarom zou je als je een auto hebt
Normaliter zouden de Canarische Eilanden wel het laatste zijn waar ik naartoe zou vliegen. Zwemmen in zee, waarom zou je. Aan het strand liggen, dodelijk saai. Na een paar drankjes in de zon denk je al ‘laten we eens wat doen.’ Hier ligt ons raakvlak, van stilzitten ontspannen we beide niet, wel van nieuwe vista’s en ervaringen die al je aandacht opzuigen.

Ik kijk nu al als een huis op tegen alle gedoe op zo’n vliegveld. Drie uur vantevoren aanwezig, dan zes uur lang opgesloten in zo’n dwangbuis in de lucht. Al dat wachten, waar je op reis in de eigen auto altijd alles onder eigen controle hebt. Wie heeft ooit bedacht dat dit leuk moet zijn?

Dat heeft niets met ‘vliegangst’ te maken, ik heb ook parachute gesprongen en sprong van een duizendmeter helling met parapenten. In een Cessna zelf vliegen, dat leek me dan wel weer geweldig. Het is meer vlieghekel in zo’n massa-industriële omgeving. Het is zo mensonterend saai. De atmosfeer op luchthavens is ook vreselijk, al dat glas, staal, die wachtbankjes.

Koffie drinken uit verveling, zo’n veel te grote Starbucks-kartondoos. Niks gemist, die afgelopen dertien jaar. Terschelling is ook een mooi eiland.

Bovendien kan mijn christenhond Trudy in de auto mee, de Bitch die op honderden korte en langere reisjes meereed. Autorijden heeft een ontspannend effect. En mijn Clio met ecoturbo rijdt superzuinig, 1 op 20, met 1 tank kom je 1200 kilometer ver. Vrijheid.

Long Man van Sussex met landweggetje

Je ziet het landschap aan je voorbij gaan, kunt op onverwachte plekken die je nieuwsgierig maken even een detour maken. Zo vonden we op vakantie in Zuid Engeland ook onverwacht de Long Man of Sussex. Wie op reis gaat in de Rypkiaanse traditie, probeert zo weinig mogelijk van tevoren vast te leggen. Anders elimineer je ook de kans op het onverwachte, dat je vaak betere ideeën geeft dan het geplande.

Daarom was traditioneel altijd ‘De Bonnefooi’ mijn reisgids, die altijd als advies gaf: “We zien wel.” Dat pakte altijd goed uit. Neem mijn reis naar Berchtesgaden bij Hitler op de koffie.  Je gaat er gewoon naar toe, stapt uit de auto. En dan valt je op dat boven het dorp zo’n Iluminati-tempel met derde oog op de helling staat. Je loopt daarnaar toe uit nieuwsgierigheid.

Even verderop was een Gaststube, en daar ontmoet je dan toevallig iemand die jarenlang gids is geweest in de buurt. Zo leer je dan geheel onverwacht over de mythologie rond de Untersberg, en ze geven je het adres aan de Vorderbrandstrasse waar de mentor van Dolfie woonde, het lid van de occulte orde Thuler Gesellschaft.

Dikke regen/hagel en sneeuwolken boven Berchtesgaden Nationaal Park

En zo schrijft het verhaal over de (duistere)geestelijke invloeden op de welbekende politiek zich alhaast vanzelf, nadat je eerder ‘The Occult Roots of Nazism’ van Nicholas Goodrich Clarke in huis haalde. Inclusief de gedroomde plaat die de epische Bergwanderer van Caspar David Friedrich moest imiteren. Zijn uitzicht.

…hier aan het eind van de Vorderbrandstrasse (om de hoek) staat nog steeds Eckart zijn Alpenvilla.

Een godin dobbelt niet
Nu je met een mooie vrouw bent in plaats van enkel je christenhond, kun je niet meer in de auto slapen als je niet op tijd een overnachting vindt. Of pas op het laatste moment gokken, kwart voor twaalf ’s nachts op oudjaarsavond in Vianden. Trudy vond alles best.

Vrouwen zijn anders dan wij mensen. Ze willen veiligheid en zekerheid. Zo heeft de Schepper dat nu eenmaal bepaald,’een godin dobbelt niet’ zou Mevrouw Einstein gezegd hebben. Dus is alles nu vooraf tot in de puntjes vastgelegd, behalve dan de activiteiten. Wat we in ieder geval gaan doen is dansen op de Vulkaan, El Teide die 1909 voor het laatste explodeerde.

Vulkanisme is 1 van de geologische krachten die mede-verantwoordelijk wordt gehouden voor massa-extincties. Denk als bewijs daarvoor aan de Deccan Traps in India, basaltformaties die duiden op een atmosfeer-verduisterend vulkanisme dat vele levensvormen ten onder deed gaan.

In het boek ‘Everything You Never wanted to Know’ van geoloog Bill Mc Guire wordt die vulkaan El Teide genoemd, of een andere op de Canarische Eilanden (is me na 12 jaar ontschoten) als mogelijke oorzaak van een aanstaande megaramp. De vulkaan op Las Palmas is recentelijk nog ontploft met dikke lavastromen tot gevolg.

Kringetjes opborrelend CO2 in de Laachersee, een vulkaankrater

Schuift na een explosie de helling van die vulkaan in zee, dan kan een Tsunami volgen met vloedgolf van 30 meter hoog die de gehele kustlijn van de Verenigde Staten kan wegvagen. Vulkanisme en de unieke natuur met endemische soorten, dat zijn typische Interessante Tijden-thema’s, natuurlijke historie die we in woord en beeld voor jullie gaan vastleggen.

En zo kun je dan toch weer zoals traditioneel vroeger, het nuttige en het aangename verenigen. Bij bezoekjes aan de Vulkaaneifel hebben we al aandacht besteed aan het vulkanisme, de foto’s zie je hier bijgesloten. Maria Laach, de Laachersee borrelt ook nog van de CO2, de vulkaan barste daar 12-12.000 jaar terug nog uit.

El Teide is meer regelmatig actief, geologisch gezien.

Als gevolg van het reizen, is het mogelijk dat Interessante Tijden niet meer dagelijks nieuwe berichten geeft. Aan de andere kant, de behoefte tot schrijven en publiceren zit er zo hard ingeramd dat je bijna onwennig wordt wanneer je vingers niet meer over het toetsenbord kunnen ratelen. Net als die bak koffie in de ochtend, je hebt ’t nodig.

Dus misschien dat dit laatste Rypkiaanse aspect van reizen ‘we zien wel’ nog behouden blijft.

 • PS: Wie het lezen van Rypkiaanse teksten nog niet machtig is, het lezen tussen de regels en de ruimte voor vrije interpretatie, wars van angst voor wat ‘de lezer’ anders zou kunnen interpreteren: Nee, dit betekent niet dat ik dus met tegenzin enz enz. Ik heb er wel zin in, want waarom zou je anders gaan…

Zo kom je nog eens ergens, waar je uit jezelf niet op zou komen.

7 Replies to “Interessante Tijden gaat dansen op de vulkaan…”

 1. Dus Trudy gaat ons in het thuisfront informeren d.m.v. chatGPT via neuro-link ?

  Ikzelf heb nog nooit gevlogen en dat zal waarschijnlijk ook nooit gaan gebeuren. Al was het maar om de mens onterende “veiligheidschecks”. Doorlichting met flinke doses Röntgenstraling, waarbij artsen en ambtenaren zich moeten verschuilen achter een loden muur. Ze kunnen toch ook gewoon in je kont kijken of er niet een bom achter de kringspier zit? Hoe creatief werkt Latex!

  Ik verheug me al op het resultaat van deze beperkte bonnefooi vakantie. In ieder geval goed beslagen ten ijs, dansend op een vulkaan.
  Prettige vakantie!

 2. Leuk weetje. De laatste vulkaanuitbarsting in de Eifel heeft de huidige loop van de Rijn veroorzaakt.
  Veel plezier en ik ben benieuwd naar het verslag.

 3. Om helemaal naar de top van El Teide te mogen, moet je een tijdslot reserveren. En daarna kijken of er nog plek is in de lift naar het bergstation.

 4. En weet je wat de mooiste manier van vliegen is? Zweefvliegen, samen met de buizerds, de arend of de Rote Milaner. Doen!
  Gooeie reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *