Is ‘Fries’ nu van ‘Vrij’ afgeleid of van de Friseur? (kapper)

Friesische Freiheit, bij de Duitse Oost Friezen. Bij ons zie je in de publieke ruimte niet enig teken van die traditie

Met een meter of anderhalf aan Friese historie in de boekenkast, zijn er weinig Youtube-filmpjes of boeken die nog iets nieuws vermelden, of die een nieuwe bron geven. Behalve dan het definitieve antwoord op de vraag: Waarvan is de naam ‘Fries’ nu afgeleid, sinds de Romeinen onze voorvaderen de naam Frisii gaven?

Van de vrijheidsdrang die Fries Nationalisten er aan zouden geven, of waren het krullebollen, waar de Franse term ‘Friseur’ voor kapper ook naar verwijst? Een andere theorie stelt dat we goed in ‘Frezen’ waren, het doorsnijden van (grond)vlakken met slootjes.

De cover: Fries schilder Alma Tadema was aanstichter van de school van Pre-Rafaelieten die vrouwen en ‘de dood’ als thema hadden, een vorm van magisch realisme die ook in mij fotoboek zit

Zulke krullenbollen zijn de Friezen doorgaans toch niet. Al kun je aangeven, dat de Friezen zich in de tijd van volksverhuizingen mengden met de Angelen en Saksen. Daarvoor hadden de Frisii die de Romeinen aantroffen mogelijk ook nog een Keltische invloed, dankzij DNA-influx uit het Gooi.

Jaha wie had gedacht dat de Friezen af konden stammen van de bronstijd-versie van Gooise kak: Heb ik al over geschreven in het Meisterwerk over de herkomst van de Friese aard, Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid.

Ik ben een Fries, wel met wat krullerige baard

De weggever over de naamherkomst is dat niemand het zeker weet. Wat ook logisch is wanneer je vanuit de gelijkenis van woorden een betekenis zoekt. Dat is geen raketwetenschap of natuurkunde. Via woordverbastering kun je de Fries ook afleiden van de Engelse term voor gebakken aardappeltjes, French Fries.

Er is ook wel beweerd dat de term ‘Fries’ van een type speer is afgeleid die deze krijgers van de kustvlakten zouden dragen. Zoals dat ook bij de Saksen is gesuggereerd, de naam zou zijn afgeleid van de Sahse, een type zwaard waar ze mee vochten.

Groot Friesland, de zeven Friese Zeelanden

Frees niet, dat doen wij wel voor u
In het Oera Linda manuscript is de naam ‘Friezen’ afgeleid van Frya, de Friese oermoeder en dan zijn we ‘Fryas volk’, vrijheidsgezinde democraten. Die naamtheorie komt overeen met het idee dat de Friezen eerder de Germaanse godin Freija vereerden, hun variant op de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Venus. Maar die theorie zou weer in strijd zijn met de theorie, dat het Germaanse godendom met Thor en Wodan hier pas zou komen via de volksverhuizingsperiode rond het jaar 400.

Een andere theorie, die de auteur van het Frisian Coasttrail blog boven haalt, komt met een voor mij nog onbekende theorie: Dat de Friezen die naam kregen als gravers van sloten voor afwatering die het land opdelen.

The Germanic verbs freze (Mid Frisian), frezen (Dutch), fräsning (Swedish), and fräsen (German), and -more importantly- the verbs of the Romance languages fraiser (French), fresar (Spanish) and fresare (Italian) all have developed from the Vulgar Latin verb fresare. It had the meaning of milling, cutting, grooving, crushing, removing shells (Philippa, et al 2003-2009).

Een echte Fries voor het Fries Verzetsmuseum

Tot de dag van vandaag, kun je hier inderdaad gemakkelijk in zeven sloten tegelijk belanden. Dus dan zijn Friezen eigenlijk slootjegravers. Maar ja, dan kun je ook beweren dat de naam ‘Friezen’ afkomstig is van mensen die kunnen Frezen: Frees niet, want dat doen wij wel voor u, zag ik op een busje van een bouwvakker staan. Dat je goed bent in het doorsnijden van dingen.

Het beste kun je gewoon de theorie aanhangen die het meeste tot de verbeelding spreekt. Die van Frya’s volk, de vrijheidsgezinde anarchisten met hun aanvoerder Friso uit het Oera Linda Manuscript.

 • Bestel het meisterwerk over de herkomst van de natuur van de Friezen, hun aard, omgeving en genetica  bestel je via www.lieverdooddanslaaf.com

5 Replies to “Is ‘Fries’ nu van ‘Vrij’ afgeleid of van de Friseur? (kapper)”

 1. Alhoewel ik de theorie van Frya’s volk de mooiste en meest vruchtbare vind, heb ik er nog één.
  Het Servisch wordt gezien als een oude Europese taal die heden ten dage nog steeds niet veel verschilt met het oud-slavisch wat in de orthodoxe kerk wordt gesproken.
  Veel Servische woorden lijken op woorden met dezelfde betekenis in het Sanskriet:
  https://www.youtube.com/watch?v=ggO91e78eE0
  Ook de Serviërs hebben in vroegere tijden lopen volksverhuizen,; de Sorben in Duitsland zijn hiervan een voorbeeld.
  Omdat ik me bedacht dat in Joegoslavië de oudste sporen van menselijke beschavingen zijn gevonden (enkele van deze vindplaatsen zijn nu in gebruik als vuilstortplaatsen) ben ik gaan kijken in woordenboeken (op en buiten internet) en kwam het woord friski tegen.
  De s is met een omgekeerd dakje en wordt uitgesproken als sj en betekent fris.
  Nu moet ik bekennen dat de bronnen een meer Kroatische inslag hebben en het Kroatisch is de latijnisering (ook politiek gezien) van het Servisch maar fris lijkt mij meer hout te snijden dan frizeur, zelfs in de warme middeleeuwen.

 2. In de verhalen uit Ilias, de beschrijvingen van de oorlog om Troye, werden de Friezen ook al genoemd. Troye lag 3 km ten zuiden van Cambridge. Het lag niet in Turkije. Ze vormden 1 van de 29 regimenten die bij Troye vochten. En werden Frisii genoemd.

  In die tijd was er nog een Friesland, dat lag in Vlaanderen. De noord Nederlandse Friezen zijn de enigen die nog de stamnaam hebben van toen in Europa. Ook in de tijd van de Romeinen werden ze nog Frisii genoemd door oa. Tatitus. Ook in die tijden hadden de stammen meestal namen die eindigden op een i.

  Dus waar dan de naam vandaan komt, en dat het betekent, zal wel voor altijd geheim blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *