Psychedelische Psychiatrie: Soma-Coma of Betekenisvol?

De literatuur voor vandaag

Dankzij een Netflix-serie rond de boeken van Michael Pollan (2018) over het medisch verantwoord experimenteren met psychedelica, zie je een oplaaiende interesse in het onderwerp. De EOS besteedde al aandacht aan psychedelische psychiatrie, en ook de NPO.

Voor een onafhankelijk medium ben ik bezig met een verhaal over The Spirit Molecule, DMT, het psycho-actieve bestanddeel van Ayahuasca. Daarvoor benaderde ik allereerst de psychiater Rick Strassman van de Universiteit van New Mexico, die al in 2001 zijn boek schreef over experimenten met DMT. 

Psychedelica lijkt een soort religie te worden, aldus Strassman die zelf de Torah-traditie is toegedaan

Strassman bracht afgelopen zomer nog een nieuw handboek uit voor psychedelica.

Entering the world of psychedelics can be daunting, and many aren’t sure where to start. Research continues to expand and legalization looms on the horizon for psychedelics like psilocybin. The Psychedelic Handbook is a complete manual that explains the basics of psychedelics in a way that is accessible for the novice user—or even just the psychedelic-curious.

Inside you’ll find:
Information on the science and history of psychedelics
Basic information on popular psychedelics like psilocybin, LSD, and peyote
The difference between psychedelics and other popular drugs like MDMA and ketamine
The healing potential of psychedelic medicine for depression, PTSD, and anxiety

Het medische interesseert mij minder, dan het geestelijke aspect. Ik ben kerngezond, en heb ook geen behoefte om te gebruiken. Wel vraag ik me af, wat zo’n chemische Stairway to Heaven nu voor betekenis heeft.

HET paddoboek dat iedereen moet hebben die van paddo’s houdt

Het verschil tussen zijn werk, en de psychedelica-protagonisten van Johns Hopkins is, dat Strassman via DMT juist terugkeerde tot zijn eigen traditie, de Torah. De hamvraag die ondergetekende het meeste interesseert is: Hoe betekenisvol zijn die ervaringen nu?  Dit vroeg ik Strassman:

The work of Michael Pollan and the Netflix-series seem to spur interest in research that you pioneered years ago. With the difference, that you used the biblical approach. The current hype on psychedelics and it’s usefullness to psychiatry/farmacology, more seem to enhance a materialist worldview, bypassing theology, of a New Age-type of approach.

So I wondered, what is your take on this, if you have not changed your beliefs as person with a Jewish and biblical background. PE: using Ayahuasca (DMT) to enter ‘the spirit world’- with gurus in the alternative media like Graham Hancock speaking of ‘Mother Ayahuasca’ – from a Jewish and christian perspective you may not uncritically watch this phenomenon unravel.

If spiritual experiences are more than ‘a brain-chemistry’ thing, then who do you meet on a trip, if not The Boss Himself. If trips are ‘only’ chemistry, then every experience is equal in spiritual (materialist) sense, thus psychiatric psychedelics opens up the way to ‘soma’ in a more and more technocratic mass society, where you offer chemical enlightenment to meaningless lives in a mechanical world

You insights as ‘neither advocate nor foe’ are highly appreciated, as a start for an article with a readership of 10s of thousands of dutchies from Amsterdam and beyond (and Frisians)

Paddo’s en de Peyote-cactus geven hallucinogene drugs, waar amfetamine meer ‘pep’ is en heroïne valt onder de euforica

En dit was zijn voorlopige antwoord:

Many thanks for your note. I agree with much of what you say. I’m glad to see that you have seen through the agenda of much of the psychedelic culture: lay, “spiritual,” shamanic, and academic (psychotherapeutic and neuroscientific).

I’ve talked about this extensively and received veiled threats from a member of the Hopkins team who raised actionable legal terms in an email.

Here is a book review I wrote several years ago on Bill Richards’ fundamental text-The psychedelic religion of mystical consciousness- (Journal of Psychedelic Studies 2016) of what I refer to as the psychedelic religion of mystical consciousness. The entity being set up at Hopkins, a fund for secular spirituality and well-being, seems like the next step, the establishment of its Vatican. I continue developing my perspective on this movement.

Are you familiar with the work of Seraphim Rose? He’s an American Russian Orthodox Church monk, many of whose books I’ve read and enjoyed. I just finished his one on “Nihilism,” and I see the current perversion of spirituality within the psychedelic movement (even the Jewish wing) more clearly after reading this work, which also touches on absurdism.

Waarop ik nog weer vragen heb natuurlijk, en ook voor Bill Richards. Een boeiend onderwerp, waarover nog veel te leren valt, en straks dus ook te lezen van mijn hand.

12 Replies to “Psychedelische Psychiatrie: Soma-Coma of Betekenisvol?”

  1. Beste Mathilda,

   In creativiteit/cultuur/kunst bestaat een spanningsveld tussen degene die ‘produceert’; de schrijver, beeldend kunstenaar enz. en de ‘consument’, oftewel de lezer en kijker.
   Op mijn diploma van de kunstacademie staat dat ik een ‘autonoom beeldend kunstenaar’ ben maar in de huidige samenleving ben ik pas een kunstenaar als ik mijn ‘maatschappelijke relevantie’ kan bewijzen.

   Het gebruik van geestverruimende middelen om de spiritualiteit te vergroten is al zo oud als de mensheid zelf.
   De vraag die Rypke onderzoekt, is:
   Kan men psychedelische middelen gebruiken om spiritualisme op te wekken of om psychische problemen behandelen of zijn psychedelische hulpmiddelen bedoelt/meest geschikt voor mensen die al een hoge spiritualiteit hebben bereikt en deze verder willen ontwikkelen.

   Misschien zie ik het verkeerd maar dit is wat ik haal uit dit artikel en de eerdere artikelen
   die Rypke over dit onderwerp heeft geschreven.

   Met vriendelijke groeten,
   Geesje

   1. Beste Geesje.
    Ik volg je altijd omdat zo heerlijk je verstand gebruikt. Interessant om te lezen.
    Men hoeft geen drugs te gebruiken, alles zit al in jezelf, bij iedereen.
    Alleen bij velen zit de deur nog dicht, maar men heeft zelf de sleutel.
    Er worden op deze site al zo veel goede hints gegeven.
    Als kunstenares heb je waarschijnlijk een streepje voor in je gevoelsleven. Kunst is een dialoog zonder woorden!
    Ga in een museum maar eens voor een schilderij staan.
    Tipje: Pak een vel papier ,teken gewoon wat slierten of whatever, kleur het in met kleuren die jou aanspreken, lijst het in en je hebt je eerst kunstwerk.
    :voor diegene die zegt’ Ik kan helemaal niet tekenen’ Hoezo?
    Je hebt dan de sleutel gebruikt en even je ratio terzijde geschoven.Dat kan een begin zijn.
    Lieve groet, Mathilda

 1. Hoi Rypke, kan je nog iets met mijn stuk over DMT, boom des levens en het 3e oog? Zal ik je de laatste versie sturen? Is allemaal nog wat bijgewerkt… Hartelijke groet Alex

 2. Sinds s’mens heugenis werd er geëxperimenteerd met planten- en schimmel gif. Sommige mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en van proberen krijg je niet alleen maar een kind.

  Voordat er fauna was, bestond flora al miljarden jaren op aarde. Vegetatie is in staat om als chemisch lab te fungeren. Sinds dieren planten opaten, werden de planten giftig door natuurlijke selectie met de bijkomstigheid dat planten met rust werden gelaten. En denk maar niet dat het toeval is, want er zijn zelfs planten ontwikkeld die insecten vangen en verteren.

  Het gif dient dus ergens voor. De mens heeft uitgevonden dat dit gif geneutraliseerd wordt door de groenten te koken. Daarmee is de mens het enige wezen op aarde dat zijn voedsel warm naar binnen propt.
  De meeste medicijnen en vitamines zijn afgeleid van chemische stoffen uit planten. En nog wil de mens meer en meer. Omdat mensen hun brein niet optimaal kunnen gebruiken, doordat ze bijvoorbeeld giftig fluor gebruiken in hun 250 verschillende soorten tandpasta, proberen ze allerlei manieren om stoffen te vinden die als startmotor moeten werken om eindelijk eens in alle rust te kunnen denken.

  In de spijsvertering wordt Soma gemetaboliseerd tot meprobamaat, een spierverslapper waar je dus ‘lekker rustig’ van wordt. Hetzelfde effect bereik je met magnesiumsulfaat oplossing voor een leverspoeling, waarmee je jezelf helemaal vacuüm leeg schijt. Men ervaart dan een serene rust met een daarbij horende geestverruiming.

  Eigenlijk zijn planten en vooral schimmels (paddenstoelen) veel slimmer dan de mens. Gewoon groen gras bijvoorbeeld heeft belang bij sterke wortel ontwikkeling. Zo weet het gras de mens letterlijk voor het karretje te spannen om het gras te maaien voor dat doel. En de mens denkt niet vooruit, maar denkt na over ‘zijn onberispelijk gazonnetje’.
  De overige tijd vult de mens in met absorptie van propaganda en politiek om uiteindelijk te vluchten in een psychedelische wonderwereld van Oz.

  Zouden we niet eens moeten opkomen voor het recht om met rust te worden gelaten?

 3. 2x Marketing !
  De eerste marketing zit in, dat Rypke een boek wat hij gaat schrijven voor een onafhankelijk medium promoot.
  Zijn er dan ook afhankelijke mediums?

  De tweede Marketing is omdat er poen aan te verdienen is met deze hype. Het is eerst een hobby of een cultuur gebonden iets
  dan krijg je een circuit dat onderling uitwisselt. De “aasgier” producenten hebben geen Monopolie en de regering mist belasting omdat het meestal vrijelijk in de natuur groeit en het betalen nog niet digitaal is maar onderling en dus niet in het “officiële” (gretigheid) circuit zit. Dan komen de marketeers die uitrekenen hoe groot de markt is. Indien er genoeg poen in het vooruitzicht is omdat het onderling circuit een interessant markt segment geworden is. Dan probeert men het eerst synthetisch te maken als dat lukt dan ga je de politiek bespelen om waar het groeit het als bedreigende soort te maken. En tevens of iets eerder in het proces de massa lobby starten.
  Het legaliseren van Wiet in Nederland was de belastingdienst niet onwelgevallig. Ook een product eerst illegaal maken en later te legaliseren brengt de markt in handen van de industriële/aasgier sector. Wat je zal zien is dat er allerlei potenties en derivaten van gemaakt gaan worden met een Brand label of Doktor Kneipp achtige figuren met hun eigen naam als “Brand name” . Je weet wel de reclame van ons produkt garandeert 100% zuiver te zijn en geen last van bijwerkingen heeft van de stof Omega 666 vetzuur die kanker kan veroorzaken omdat we die er alvast voor u eruitgehaald hebben.
  Om het legaal te maken heb je een lobby nodig en wie beter dan een Professor (die zal het toch wel beter weten) die een boek schrijft en dan later een eigen lijn opstart of een aandelenpakket ermee verdient.
  En uiteindelijk betaal je ervoor als de truc van bedreigde soort werkt en je boete krijgt als je vrij oogst. Zelfs kweken mag niet meer omdat je niet de vermeende kwaliteit van de procent kan waarborgen Als je het kocht in het circuit en later op de markt omdat het circuit niet kan concurreren of illegaal gemaakt werd omdat men in het groot gaat verbouwen of synthetisch maakt dan betaal je dus meer omdat er minimaal belasting op geheven wordt. Later ontstaat er dan een Monopolie positie door concurrentie buitenspel te zetten via allerlei trucjes of fuseren/opkopen. Dan is de prijs wat jij bepaalt zolang er genoeg gekocht wordt.
  Zomaar een gedachte gang op naar het volgende punt

  Wat is mijn mening over het gebruik ervan.

  Ik kijk er zelf tegenaan dat iedereen het recht heeft om te experimenteren dat brengt ervaring en leert je iets. Ook als je leven naar de knoppen gaat je er krankzinnig van kan worden of er dood aangaat. Hoeveel van de miljoenen monniken hebben letterlijk de verbinding met XYZ gevonden alsof iedere dag bidden geen drugs is en verslavend kan worden als bijwerking. In alle gevallen niet erg als je reïncarnatie kan accepteren ieder zijn keuze. XYZ schijnt zich niet er druk over te maken en laat veel van de vrije wil keuzes toe. Dit voor diegene die XYZ buiten zichzelf zoeken. Is motor en auto racen veilig, Nee, is het leven als je niets zo gebruiken een garantie dat je niets overkomt of XYZ vind ook Nee. Tenzij je er met je hart naar opzoek was dan liggen de kaarten anders.

  Nu over het verbinden met XYZ of Alfa en Omegabals als je deze middelen zou gebruiken.

  Yes het kan diepe inzichten geven maar ik geloof nooit dat je een directe lijn met het Ultieme zal krijgen. Misschien met je “Hogere”zelf (voor mij is geen hoog of laag en beter of best) maar ook daar twijfel ik aan deze zal wel sturend zijn naar alle waarschijnlijkheid om je dat te laten beleven waar je aan toe bent op dat moment . Ik heb er geen ervaring mee maar denk dat je krijgt waar je innerlijke stemvork op afgetuned is.

  Ik denk dat er voor de Ultieme ontmoeting geen shortcut bestaat.

  Intuïtief ik deel ik de visie van Mathilde. Met de onderbouwing, dat je het grote mysterie of het samensmelten met je Hogere zelf uiteindelijk nuchter zal moeten doen. Als je lichaam clean is dan pas kan je fijnere trillingen ontvangen. Want ook met Kundalini yoga kan je in het gekkenhuis terecht komen als er geen goede begeleiding en discipline in daden en dieet is. Dus mijn kijk is dat je nuchter en open als een kind moet zijn voor de echte ultieme en laatste spirituele Big Bang. Waarmee je dan waarschijnlijk ook de cirkel van reïncarnatie doorbreekt. . Zo worden we geboren en zo wil het ook omhelzen in vol bewustzijn en niet ergens te liggen hallucineren in mijn eigen kots of er lam bij te liggen en afhankelijk zijn van de ander die je oplappen na de trip.
  Ik zeg niet dat het niet mogelijk is om de Ultieme samensmelting op deze manier te ervaren maar ik heb tot op heden geen mensen gezien die in één keer superpowers gelijk een Jezus of Boeddha gekregen hebben Ik geef de voorkeur aan het orthodoxe pad van de “Ouden” te kiezen. Dan hoef je namelijk niet opnieuw het wiel uit vinden. En als echte krenterige Nederlander spaar je geld uit, helaas geen zegeltjes om erbij te horen in Nederland. Maar je on populair/asociaal gedrag is wel de moeite waard denk ik als velen het via “shots” zoeken. In deze tijd zoeken mensen een pilletje/poedertje/concoction voor veel. Helaas ben ik niet zover om als schitterend voorbeeld te laten zien dat het nog steeds op de Oude manier kan. Dus tot dan blijft ook mijn mening alleen maar iets wat uit mijn intuïtie opborrelt.

  1. Het drugsgebruik begon lang geleden met de intrede van slavernij. Hard werken, weinig voeding en uitzichtloos overleven.
   Het was zo in China met opium. In Zuid Amerika met coca-bladeren en in Africa heet het Qat.
   Allemaal ontvluchtingsmiddelen vanuit de plaatselijke oorsprong, waarschijnlijk verstrekt door sjamanen als redmiddel.
   Eerst zagen de slavendrijvers de wonderbaarlijke effecten van gebruik. Toen de grootgrondbezitters en daarna de VOC aandeelhouders. Toen dit een lucratieve handel opleverde, gingen natie staten het toepassen op soldaten. Nederland voorop met de Nederlandsche Cocainefabriek, die uit cocaine de stof epifrine haalde als bouwsteen voor Methamfetamine. Deze shit werd wereldwijd verkocht en geleverd aan legers.
   Soldaten werden blindelings gehoorzaam en ‘onoverwinnelijk’, net als Asterix met zijn kruikje en Obelix die in een ketel toverdrank was gevallen. Dat het zwaar verslavend was maakte niet uit want de gemiddelde levensduur aan het front was minder dan 4 uur.

   De ‘happy’ trips in de USA werden CIA gestuurd met LSD onderzoek om bovenmenselijk gaven te onderzoeken, zoals remote sensing spionage. Bleek niet succesvol, maar heeft veel mensenlevens verwoest.

   Er zijn vanuit Azië wel ervaringen van ‘prettige’ trips d.m.v. paddenstoelen (magic mushrooms). Hoofdzakelijk om er geld mee te verdienen, want dat blijft de ergste verslaving waar de mensheid waarschijnlijk nooit meer vanaf kan komen.

   Nu vluchten jongelui in drugs, weg van de realiteit zonder toekomst perspectief. Hun enige redding is leren wié zij zijn en daar naar handelen. Dat deden Jezus en Boeddha ook, op een glaasje wijn na dan, want er was geen koud water om veilig te kunnen drinken.
   Van de ‘ouden’ krijgen de jongelui geen superpowers. Alleen maar erfzonden en staatsschuld.

   1. Ik denk dat we elkaar voor een redelijk deel aanvullen waarbij ik tevens jouw info de moeite waard vind om te integreren om een completer plaatje te krijgen. En waardering heb voor de broodnodige saus van humor die er af en toe als toetje door zit.

    Met de “Ouden” bedoel ik dat de bepaalde manieren om het Ultieme te bereiken al voor Jezus en Boeddha bekend was en dat er verschillende manieren en technieken zijn die succes hadden en overgeleverd zijn in de esoterische stromingen. Vele die het bereikt hebben zie je niet zoveel in de reguliere literatuur sommige wordt een deal met de Duivel toebedeeld of zijn ondergedompeld in de vergetelheid. Het gaat vooral om de tijd waar de Bijbel niet voorbij wilt en de ahum ” “Historische en Theologische Wetenschap” niet aanvaard omdat veel mondeling overgeleverd werd. Terwijl tot op het heden de Brahmaan priester studenten nog hele boeken uit hun hoofd leren te reciteren, boeken of schrift kunnen ook later wat verdraaid zijn . Totdat er weer wat gevonden wordt wat heftige belangen confrontaties opwekt. Dit bewijst niets maar geeft het toch een argument.
    Het was vooral bij Jezus de brianwash marketing campagnes ondersteunt met het zwaard wat hem tot een Superstar maakte. Hoewel Jezus bij mij als voorbeeld wel overeind blijft staan echter ik heb geen last van een Messias complex en al helemaal geen zin om aan een kruis genageld te worden.

    Er is qua sluw denken weinig wat al niet eerder uitgeprobeerd was. Er is een boek van een Hindoe staatsman die ouder maar van gelijke strekking is als The Prince van Machiavelli die veel regenten als bijlage naast de Bijbel bij de hand handen en waarschijnlijk standaard met de VOC schepen en De pelgrins vaders meeging. Hij staat bekend als Chanakya geboren in het jaar 350 B.C.
    Allemaal om het grote Spel interessant te houden anders gaan we ons vervelen terwijl de Schepping voortkomt uit een ooit ontwaakt Bewustzijn wat zich verveelde.
    Kies je act en acteer hem uit ieder zijn keuze.

    Het direct of indirect Avatar zijn van een iets wat een universeel principe. vertegenwoordigd heeft wel iets voor mijn intuïtie.

    Aje to buurman!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *