URK, Achtste Friese Zeeland in ‘Liever dood dan Slaaf’

Ouderwetse mentaliteit, het bestaat nog tussen de ontworteling van de moderniteit

In dit zaterdagse archiefverhaal, mijn column van 15 november 2021 toen de Rutte-regering de economie lamlegde en mensenrechten met voeten trad. Er was toen 1 Gallisch dorpje dat moedig bleef standhouden, en daar gaan we zo weer op bezoek.

‘We staan landelijk onder een vergrootglas’ zo verzekeren Urkers afgelopen zaterdag, broeders in het Goede, het Gallische dorpje dat moedig weerstand biedt tegen de ontworteling van de moderniteit, tegen Ferd Grapperhaus met zijn dik aangelopen duivelskop. Je gaat vanzelf lijken op wie je dient, straalt uit wat je dierbaar is.

De scheepswerf

Urker proza als hart onder de riem
Afgelopen zaterdag kwam Sinterklaas binnen, Urker gezinnen met geschminkte kindjes fietsten en liepen richting haven. Daar hing de mist laag, en er lag een ongekend groene laag algen in de haven. Daar riep de DJ die sinterklaasliedjes draaide met discobeat de anderhalve meter afstand uit.

Dat was vast een importer. Of kantelt het zelfs op Urk al, omdat onder druk alles vloeibaar wordt? De cafe’s gingen allen om acht uur dicht. Urkers zijn op hun hoede. Met recht wanneer Ferd zijn ‘mystery guests’ (NSB’ers) stuurt om je horeca te gronde te richten.

Het haventje

Dus steken we dit Achtste Friese Zeeland (toevoeging bij de zeven pompebleden in onze Friese vlag) een hart onder de riem. Van een bevriende visser kwam dit stukje Urker Proza waarin we ons van harte in vinden, het is afkomstig van janbhommel.nl:

Op Urk is het niet Hugo de Jonge – als zelfverkozen Gouden Vaccinatiekalf – die bepaalt wie wel en wie niet mag deelnemen aan de Urkse gemeenschap. De Urkers lieten de handelswaar van het OMT – de vaccinatie- en angstpropaganda, de mondkapjes en het ‘testen, testen, testen’ – links liggen.

Op Urk was er geen plaats voor de financiële veelvraten van Big-Pharma, en het overgrote deel van Urk hoeft haar nieuwe Gouden Kalveren niet. Urkers verkiezen familie en vrienden boven BigTech, en bepalen zelf wat ze willen zeggen en niet willen zeggen, wat ze wel willen schrijven en wat ze niet willen schrijven, zonder dat BigTech ze het zwijgen op kan leggen.

En zelfs de mainstream media loopt vast op de zandbanken voor de vroegere kustlijn van Urk. Urk hoeft hun gekleurde, discriminerende en haatzaaiende schrijfseltjes niet. Journalisten worden – zoals nu gebleken is terecht – met het grootst mogelijke wantrouwen bekeken en hun vragen worden niet beantwoord. Niet omdat de Urkers niets te vertellen zouden hebben, maar dat alleen doen ten overstaan van mensen die te vertrouwen zijn.

Urk wordt geleidt door God. En niemand anders.

Netten drogen

Dat zet kwaad bloed bij de farizeeërs. En dus zetten ze een tandje bij. Hugo de Jonge wees met de beschuldigende vinger naar Urk, als zijnde Sodom en Gomorra van de vaccinatieweigeraars. Hij stuurde de zendelingen van de GGD, maar hun vooruitgeschoven zendingspost ging in vlammen op.

BigTech bijt haar tanden stuk op Urk, want zo lang men de computer uitlaat en de mobiel terzijde legt, is men immuun voor haar giftige invloeden. En hoewel de medicijnmannen van BigPharma luidruchtig nog eens een bezwerende dans uitvoerden, regende het geen vaccinaties op Urk.

Ongekend groen water door algen

Maar het had allemaal geen invloed op de Urkers. Ze bleven trouw aan hun eigen God. En zo bleef Urk de oase in de coronagekte die het nog steeds is. Ze is nog steeds in staat Hugo de Jonge, het OMT, BigTech en BigPharma buiten de poort te houden. En hoe hard ze er ook op slaan, vooralsnog houdt de poort het.

En gaat het leven erachter rustig door. De horeca is open, vrijwel niemand draagt een mondkapje, er wordt niet gecontroleerd op QR-codes, en er wordt nauwelijks getest.

In de rest van het land zijn het de farizeeërs van BigPharma die in het Heiligste der Heiligen van de Wetenschapskerk hun koopwaar nog eens zorgvuldig schikken in de glinsterende vitrines, en ze door middel van list en bedrog veel effectiever voorstellen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Om daarna vergenoegd het geld in grote bulkwagens de wetenschapstempel uit te rijden

UK

Liever dood dan Slaaf
Op Urk kennen ze nog de betekenis van de mentaliteit waarnaar we in mijn fotodebuut op zoek gaan: Liever dood dan Slaaf, een pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Via de webshop van lieverdooddanslaaf.com kun je deze pil van 2 kilo bestellen, en ontdekken dat vrijheid niet kan bestaan zonder waarheid en niet zonder grenzen.

De werf

We romantiseren de Urkers niet, zoals we ‘De Friezen’ ook niet romantiseren. We gaan als denkend mens met werkend brein op zoek naar de betekenis van vrijheid. Al snel ontdek je dan dat de moderniteit met haar mechanisch wereldbeeld en materialisme je gevangen houdt.

Veel vaartoerisme op Urk

Bevrijding betekent dus ook ‘afscheid van modern denken’. Moderne praatjes klinken in aanleg altijd eerst goed, maar het zet je uiteindelijk vast. Via de makkelijkste weg leer je het minste. Vrijheid is helemaal niet ‘leuk’ of gratis, het vraagt om offers, hard werken en discipline.

Zo kun je nu ook het Bijbelse spreekwoord begrijpen ‘de eersten zullen de laatsten zijn, en de laatsten de eersten’. Wie lang genoeg zichzelf kan blijven, wordt vanzelf eens populair. Wie decennia door randstedelijk journalistentuig werd uitgescholden voor ‘achterlijk’, kan plots ook een voorhoede van menselijkheid zijn.

14 Replies to “URK, Achtste Friese Zeeland in ‘Liever dood dan Slaaf’”

 1. Die Urkers worden goed beschermd door hun Heer, Eersel 19.528
  inwoners, vaccinatiegraad 91 % 32 doden tot nu toe. Urk 21.227 inwoners vaccinatiegraad 32% doden tot nu toe 19 alle cijfers van RIVM. Volgens mij doen ze het niet zo beroerd als dat je uit de media zou moeten geloven, er is veel nepnieuws in omloop.

 2. Prachtig om te weten dat de Urkers hun eigen weg kiezen. De overheid met hun beleid liegt ons mensen voor met list en bedrog. En waarom? Het is toch zielig om te merken dat ze loopjongens zijn voor Big Pharma.

 3. Maar dit lees je dan ook weer uit het Urkerland nieuws:
  https://www.heturkerland.nl/nieuws/algemeen/veel-ziekenhuisopnamen-en-uitval-op-scholen
  Deze krant lees ik als MSM.
  Dus op Urk heb je ook schapen die meelopen met de gekte.
  Daar zitten huisartsen de patienten te bewegen om die prik te halen.
  Dus voor mij hebben die artsen ook bloed aan hun handen.
  En wat de kerken betreft: die doen er ook niet veel aan om de mensen te waarschuwen tegen
  deze prikken. Maar ik hou van Urk en heb me laten inschrijven als woningzoekende.

 4. Goh, Urk, een plekje om jaloers op te wezen! Ik zit hier in mijn appartementje met mijn dochter als enige niet gevaccineerd tussen allemaal gevaccineerde ( België). Ja, het geloof dat God stuurt is ver te zoeken in de wereld van vandaag, gelukkig bestaat er nog Urk, niemand kan er van wegkijken. Daar hou ik van. Ik weet ook dat God Alles weer goed brengt nadat de farizeeërs eruit gerukt zijn. Ik blijf wachten en ben dankbaar voor Urk en haar inwoners! Bedankt voor de waarheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *