Vrijheid is (leren) leven naar je aard…

Pelgrimsvalk

Je bent als mens onveranderlijk van aard, kunt wel vaardigheden leren en je stommiteiten verzachten, Mea Culpa, maar nooit veranderen wie je bent. Dat ligt muurvast verankerd in je lichaamscellen, je ziet dat ook wanneer je iemand lang niet hebt gezien en plots weer tegenkomt. Wie zich tegen de eigen aard verzet komt dan ook al snel in de knel, zoals je een eend ook niet kan dwingen om een pimpelmees te zijn. Maar zwemmend in de sloot komt de eend al kwakend tot zijn recht.

Als kleuter keek je al lyrisch de lucht in op Terschelling ‘papa, een kiekendief, een kiekendief!!’, op Schotland als assistent bij de hertenjacht ging die zelfde trilling door je heen, toen vlak boven je hoofd een smelleken (vrouwtje) kekkerde, die had jongen vlakbij in de regenachtige heide bij Kilmory.

Gistermiddag samen met Afke in de tuin hoorde ik alarmerende zangvogels, en denk meteen ‘verrek, dan is er een sperwer of havik in aantocht’, je veert direct op, de lucht scannend… Dat piraat-achtige roofvogeltje dat ‘tak tak tak’ met ritmische vleugelslagen een stukje dreiging in de lucht loopt te zijn, rondjes cirkelend voor de duikvlucht om zijn naaldscherpe klauwen in een mus of mees te jagen.

Pelgrimsvalk

Voordat ik mijn laatste adem uitblaas en in de verte een stipje zie naderen dat verdacht lijkt op een ankervorm met snel roeiende vleugelslagen krijg ik nog 1 keer die zelfde adrelinestoot ‘verrek, een slechtvalk!!!’… en dan vaar ik als Pelgrim (peregrinus) definitief richting de plaats waar je als pelgrimsvalk mag incarneren, om als een racewagen de lucht door te mogen snijden.

Wat zou pas echte vrijheid zijn? Te vliegen als een valk, de banaliteit te ontstijgen, de kloof tussen droom en werkelijkheid met twee vleugelslagen overbrugd.

4 Replies to “Vrijheid is (leren) leven naar je aard…”

 1. Je hebt pas vrijheid als je er niet over hoeft na te denken. Tot zover!
  Het zijn de slaven die zoeken naar de definitie van vrijheid. Personen die niet beseffen dat zij mens zijn.
  Wat sommigen vandaag vieren is een illusie. Gepaste invulling geven aan een begrensd leven.
  Men kan niet vrij zijn wanneer men niet vrij leeft zoals vogels dat doen.
  Vogels strijden voor hun bestaan om hun vrijheid te verdienen.
  Dat zouden mensen ook eens moeten gaan doen i.p.v. in persona klagen bij hun slavenmeesters.
  Vrijheid is meer dan de keuze tussen ja of nee in een dilemma. Vrijheid is wat wij elkaar gunnen.
  Net als het verschil tussen gelijk hebben of gelijk krijgen, kun je vrijheid hebben of vrijheid krijgen.
  Wederom de zoektocht naar het recht om met rust te worden gelaten.

  Sperwer, havik of valk hebben net als de mus, muis, mees of konijntjes, allemaal het recht om te vreten.
  Zo ook de vos en de kip. Dit zegt genoeg over dat rechtssysteem.
  Zorg dat je jezelf in de juiste jurisdictie begeeft, dan blijf je vrij. Als je jezelf laat verleiden tot instemming met… dan betreedt je een jurisdictie, waar een ander mens over jou beslist.
  Dan blijf je in de ‘American dream’ , zoals George Carlin zo mooi zei: “because you have to be asleep to believe in it”.

 2. Je bent vrij!
  Je draagt je koffertje altijd bij je waar ter wereld je ook bent.
  Je beslist zelf wat je er in laat zitten en wat je er uit gooit zodat het draagbaar blijft!
  Het “instinct” kan zwaar zijn maar laat dat er maar altijd in zitten net als “genieten”.
  Ik heb er net weer een zooitje Positief bij gestopt.Dat voelt goed.

 3. Deze twee zinnen van Michael vind ik prachtig.

  “Je hebt pas vrijheid als je er niet over hoeft na te denken. En deze ” Vrijheid is wat wij elkaar gunnen.”

  We hebben geen onbeperkte Vrijheid gewoon omdat we aan bepaalde zaken onderhevig zijn. Ik weet dat ik gebonden ben aan een lichaam wat in een bepaald (niet vrij dus) kader goed functioneert. Ik zit ook vast aan sociale systemen en mijn kleer- en schoenmaker het enige vrije aan mij en elk ander is de keuzes die je maakt ofwel een Vrije Wil .

  Rypke, ik herken dat vogelvrije of de vrijheid van een vogel heel goed. Vooral als ik een Arend of andere stootvogel zie. Ik vlieg dan soms in gedachten met ze mee en voel het sturen van de vleugels alsof ik mee vlieg. Ik woon in de bergen daar kan je de vogels vaak ook van bovenaf en dichtbij zien. Ik weet precies wanneer onze huis en tuin vogels (lijkt op een Beo) alarm slaan voor een slang of wanneer ze happy zijn of met een andere familie een vete uitvechten. Ze hebben groepjes/vogel gangs van een vogel of tien.
  De Ijsvogel die al een paar jaar rondom ons huis zit vind ik net een Specht met een hazenlip hij/zij/multi gender vogel, vliegt ook golvend en maakt ook Specht achtige geluiden. Rond het huis af en toe in de nacht een Korhoen of Uil . Buizerds en andere stootvogels te kust en te keur. Vliegen af en toe vlak over je heen als je op het land bezig bent. Als ik een rat vang in een kooitje omdat ik vergif en een val gruwelijk vind dan verdrink ik ze in een emmer water en leg ze in het gras. De Raven en Buizerds hebben dan een een makkelijk toetje en wij een mooie kijk van dichtbij.

  Rypke misschien dat je dit ook doet maar ik zit soms met mijn ogen dicht en stel me voor dat ik een Arend ben die ergens hoog in de bergen zit en dan even een rondje door het dal maakt ik vang niets maar geniet van de vlucht. Het is geen vlucht uit de realiteit ik zie dagdromen en dromen namelijk als een reëele eigenschap van de mens.

  Wat betreft je eigen natuur of deze gefixeerd is of niet en of je die kan veranderen laat ik even open en is ook niet zo van belang.
  Er schuilt namelijk een valkuil in de term “Mijn natuur” ten eerste weten we niet wat onze natuur is ten tweede kan je dat dan als een kapstok gaan gebruiken zonder sorry tegen anderen hoeven te zeggen als ze met je in conflict komen.

  We hebben allemaal in onze jeugd een bepaalde conditionering meegekregen en zijn niet aan onze natuur en, de Natuur overgelaten.

  Spontaan blijven en je intuïtie blijven volgen met genoeg momenten van zelfreflectie om bij te stellen zie ik als ideaal.
  .
  Of het nu Jezus van het kruis bidden is of een bankkluis kraken beide spelen een act in het Grote Spel.

  Leuk weetje
  Hier broeden de Zwaluwen die in het theehuisje boven de tafel broeden en door je haren vliegen als je op een krukje in de deuropening zit soms twee keer. Dus één keer eitjes leggen uitbroeden en deze op de been/vleugel helpen en dan nog een keer Ze blijven ook in de winter op deze hoogte terwijl we vanaf December tot soms half April lichte nachtvorst hebben. Soms restaureren ze een oud nest en soms bouwen ze een nieuw nest. Ze zitten dan op een stuk elektriciteitskabel van een ventilator te kwetteren ik noem dat een bouwoverleg. Ze hebben hele conversaties met allerlei toonaarden en ritmes.

  Laten we niet vergeten we zijn een deel van de Natuur.

 4. Ieen groot voorrecht om slaaf in omgang van de havik te zijn. Ze stijgt met de snelheid van het gebed en duikt met de snelheid van het noodlot. Je hebt haar niet maar ze heeft jou. Geen Interesse in titels, macht of rijkdom. Ze begeeft zich tussen het leven maar ook de dood. Je wordt in haar bijzijn vanzelf ook wild en dus vrijer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *