Fred Matser ligt met milieuclubs in bed voor miljoenen

Woeste natuur met zicht op de baai, Isle of Rum. Hier woont een tiental mensen

Alsof milieuclubs nog niet genoeg gratis miljoenen en grond krijgen van hun overheid en de Postcode Loterij, komt daar ook nog een bedden-miljonair bij liggen: Fred Matser. Met zijn Fred Foundation (1996) en nieuwe (2019) Forest Peace Foundation is Matser een klein filantroopje vergeleken met de donkergroene Brenninkmeijers. (Porticus, Laudes, European Climate Foundation)

Maar wel iemand die al met zijn stichting een eigen landgoed aankocht van 80 hectare bij Driebergen-Rijsenburg, omgedoopt tot Natuurplaats Binnenbos. Hij sponsort ook de Rewilding-miljonairs van Ark in Nijmegen, en Rewilding Europe, die dan met ‘natuurlijke begrazing’ claimen CO2 vast te leggen.

Via de bij Matser werkzame Jasper Folmer ontdekken we de Wilderness Leadership School in Zuid Afrika, en dan is mijn rewilding-onderzoekje rond…

Woeste gronden met klimaatneutrale koeien die natuur herstellen zonder piekbelasting, omdat ze voor natuurclubs  grazen

Matser van klimaatclubs
Wanneer een boer zijn koeien laat grazen in weiland met hoog productief bemest gras dat als een razende CO2 opslorpt, heet deze piekbelaster en klimaatvernietiger.

Kom je als ecoloog van ARK met je verwaarloosde oerkoeien in een met distels overwoekerde akker, je gaat ‘verschralen’, dus de CO2-absorptie terugbrengen door productieverlaging in met subsidiemiljoenen opgekochte voormalige landbouwgrond, waar je schrikdraad omheen zet en klaphekken (grenzeloze natuur!), zodat er Groen Linkse wandelaars op een bankje hun biobammetjes kunnen opkeuvelen, kletsend over ‘de klimaatcrisis’ terwijl ze kijken naar een stuk ondergelopen drek met een lulverhaal op een projectbordje om de subsidie te verantwoorden:

….dan praat je over een ‘Rewilding Climate Solution’…

Fred Matser is er gek op, dus schuift hij naar die ‘Rewilding’ zijn ANBI-belastingvrije miljoenen, samen met die andere groene miljonair, Rogier van Vliet en zijn Adessium Foundation, het legaat van geldhandelaar Gerard van Vliet. Waar een eenvoudige beddenverkoper groot in kan zijn. Hij wist gorillaknuffelaar Jane Goodall te strikken om haar naam aan zijn stichting te verbinden als erelid, en deeltijd-indiaan/New Age-goeroe Deepak Chopra.

Actief in Dundreggan

Klimaatreizen voor bedrijven
De meneer die zijn ‘natuur en klimaat’-programma leidt is Jasper Folmer. Die organiseert als ‘earth and human developer’- ja werkelijk- ‘klimaatreizen’ voor bedrijven, met zijn eigen reisbureau Nature Lab. Ja kom er maar eens op, en kijk er visionair bij, die op de toekomst gerichte blik.

Facilitating Climate Leadership expeditions (in-company) and Nature Restoration Leadership programs in the great outdoors of Europe, facilitating ‘sustainability movements’ in companies.

Dat je managers met smeltende gletsjers confronteert in de Zwitserse Alpen in het zomerseizoen, wanneer ijskappen toch al de neiging hebben om te smelten. Of hij brengt ze naar het Schotse Dundreggan Rewilding Centre, waar ze boompjes proberen te planten op de voorheen kale hooglandgrond. Hij heeft dus een mooi leven voor zichzelf gemaakt, als consultant in ‘Natural Leadership’, goed zo!

Ooit was het Schotse Hoogland een groot bos van Caladonian Pine. Wanneer je de spoorlijn naar Mallaig neemt aan de westkust, waar ook de Harry Potterfilms werden opgenomen, kun je op een paar eilandjes nog de laatste resten zien. Breng de boompjes terug en dan zal het weer zijn als het ooit was, met Trees for Life samen. Die club is een Carbon offsetting-bedrijf en natuurorganisatie in 1.

Isle of Rum (Schotland), nee dat is niet de beschreven locatie, maar hier heb ik foto’s van beste lezer…

Je kunt dus als bedrijf -dat van de overheid een CO2-schuld opgelegd krijgt (vanwege Net Zero in 2050, 55% reductie in 2030)- je zonden bij hen afkopen:

Our accredited carbon offsetting site is located at our conservation estate, Dundreggan, and has the capacity to offset over 50,000 tonnes of CO2. This carefully planted site – containing over 250,000 new native trees which have been planted by 530 passionate volunteers – is validated and verified under the Woodland Carbon Code, the gold-standard for woodland carbon sequestration.

The Code offers carbon credit buyers the assurance that each woodland scheme will deliver the benefits that we say it will, and that that woodland represents genuine new planting. Projects are certified to ISO standards by a UK Accreditation Service (UKAS) accredited third party and an ongoing monitoring programme for the woodlands is agreed between the parties.

En zo help je ook mee bij het nobele doel om steeds meer grond voor de looptijd van een offsetting-programma uit productie te halen. Terwijl je de rest van de Highlands volzet met windmolens, waarmee je ook CO2-credits opwekt.

ARK Rewilding, hoppa dik zeven miljoen euro subsidies binnenharken, 20 miljoen euro opgespaard vermogen EN gematst worden door Fred Matser en de Postcode Loterij

Begin je eigen natuurstichtig die CO2 compenseert
Je moet dus als boeren niet zeuren. Begin je eigen natuurstichting, en krijg ANBI-status, wordt nonprofit-industrieel. Verzin een groen lulverhaal over ‘natuurlijke processen’, een tautologie want ieder spontaan proces is ‘natuurlijk’…Ze bedoelen ‘goede processen’, namelijk processen waarbij geld naar hun rekening stroomt, na een ‘wetenschappelijk’ advies van Arnold van Krefeld van Bureau Stroming.

Laat het haar van je koeien groeien tot ze er wat verwaarloosd/verwilderd uitzien en kap die horens asjeblieft eens niet. Dan transformeren ze van methaanuitstotende piekbelaster als bij mirakel in een klimaatreddende hersteller van natuurlijke processen.

Vervolgens kun je

a. miljoenensubsidies vangen
b. steun krijgen van filantropen die hun vermogen bij de belastingdienst vandaan willen houden
c. met CO2-handel je geld verdienen
d. en met succes bij de Postcode Loterij aankloppen

De Nederlandse Bank geeft al een adviesprijs voor een ton CO2 van 50 euro. Stel je voor, dat je kunt claimen 50 duizend ton CO2 weg te nemen, terwijl vrijwilligers het vuile werk voor je opknappen. Dan praat je over 2,5 miljoen euro gratis geld er bij, voor 1 landgoedje in Schotland bij Loch Ness.

Daar komt het dus vandaan….

Voor succesvolle herplant van die boompjes in de Highlands zul je echter wel flink de edelhertenpopulatie moeten uitdunnen. Of je moet eindeloos veel hekwerk plaatsen rond die boompjes om het edelhertproof te maken. Toevallig weet ik daar alles van. Want ik heb op het Isle of Rum gewerkt bij het Scottish Natural Heritage, als assistent van stalkers. Daar probeerden ze ook steeds boompjes te herplanten, om die oorspronkelijke natuur, dicht dennenbos, te herstellen.

En het was op Isle of Rum dat ze ook als eerste wolven wilden herintroduceren.

Het is vele malen lucratiever, rewilding, dan wat melk uit je koeien persen met miljoenen-schuld bij de Rabobank.

Geen uitgaven aan natuurbeheer, je krijgt gratis landbouwgrond van hun overheid, Ark kreeg afgelopen jaar nog eens twee maal zoveel subsidie als in 2021. Je laat er wat oerdieren los, en met een lulverhaal over het redden van de planeet krijg je ook nog eens het bedrijfsleven en Fred Matser mee… In plaats van dat je als nee-zegger op een houtje bijt in de hoek van de verliezers waar de klappen vallen…

Isle of Rum

Wilderness leadership school
Dankzij zijn Jasper Folmer, leer ik ook over het bestaan van de Nederlandse Stichting voor Natuurlijk Leiderschap. Die laten mensen met de wat grotere beurs door wilde natuur wandelen in Europa, zoals de Abruzzen in Italië. Dat is niet zomaar een natuurwandeling met klimaatschuldbewuste managers, maar zoals hun partner, de in 1957 opgerichte Wilderness Leadership School in Zuid Afrika het omschrijft:

Over 70 000 people from all walks of life have been on trail with the Wilderness Leadership School since we were founded by Dr. Ian Player and Magqubu Ntombela in 1957. A Wilderness trail with us is not a hike. It is not a safari. It is not a personal endurance test.

A Wilderness Trail is a deeply profound experience that is very difficult to articulate. It is a chance to return to your natural habitat.

A digital detox. A deep experience of our own connection to the natural world. A chance to re-wild yourself and get inspired by the rhythm of nature. Your experience is carefully facilitated by guides who are arguably some of the best in Africa. The food is beyond what you could imagine.

Wat een gave baan.

Rijke en dus capabele mensen – want arme sloebers zijn arm omdat ze niks kunnen/ondernemen- door de resterende natuur leiden, met een spiritueel lulverhaal, en dan zelf ook nog dikke knaken verdienen. Dat kan ik ook wel. Ze zeggen ‘eerlijkheid duurt het langst.’ Maar het kan ook zó lang duren, dat je leven eindeloos lijkt.

Dat is toch honderd keer leuker dan wat in een Fries rijtjeshuis achter je laptop zitten en zure stukjes schrijven, partij kiezend voor de verliezers.

Rum vanaf Eigg

Dus eehh, Fred, kun je mij- Groene Rypke de Duurzaamste- niet eens matsen?

Koop alvast mijn ‘vrijheid in de natuur’-Bijbel ‘Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’. Mijn poging om in Friesland meer te zien dan wat saaie weilanden tussen boerenslootjes, zodat je ook geestelijk bevrijd werd van eigen vooroordelen.

PS: De oprichter van de Wilderness Leadership School is weer Ian Player, met Edmund de Rothschild oprichter van de WILD Foundation. Die organiseren weer sinds 1977 het World Wilderness Congress, en zo kwam Rewilding ook hier in Europa op de kaart. Die Wildernisschool in Zuid Afrika zit gevestigd op het adres van de Ewing Trust Company, een in 1952 door Lester Hall en Andrew Ewing opgerichte familievermogensbeheerder.

Zitten de Oranjes daar ook bij, zoals Irene?

OP het adres van familievermogens-beheerder…

En dan heb je meteen de link tussen Ian Player en Edmund de Rothschild te pakken, met hun UK Wilderness Society die opereerde vanuit Zuid Afrika, initiator van he World Wilderness Congress in 1977 in Johannesburg.

De allerrijksten op aarde, die willen wildernis, een stukje eigen land waar geen andere mensen wonen, werken of het uitzicht bederven…Daarom is die Wildernis Leadership School ook ‘patron partner’ van al die rewilding-campagneclubs en hun mondiale koepelorganisatie, die ook in Zuid Afrika zit gevestigd:

The Wilderness Leadership School is a patron partner of the Wilderness Foundation Global (WFG) is an international alliance of action-oriented, like-minded organizations who understand that wilderness areas have local meaning and global significance, with direct importance to human well-being and inspiration.

Founding members are Wilderness Foundation Africa, Wilderness Foundation UK, and the WILD Foundation (USA), with the Wilderness Leadership School as a patron partner.

De Ewing Trust Company heeft sinds 2005 ook haar eigen filantropie-stichting dankzij mede-oprichter Andrew Ewing…

De Rijken der aarde gingen ook allemaal op Safari in Hemingway-stijl, net als Bernhard..

Nu pas snap ik waarom dat rewilding allemaal uit Zuid Afrika werd gelanceerd, dus vanuit het adres van die Ewing Trust Company die vermogende families adviseert over belastingvrij investeren. Filantropie! Dat is ook belastingvrij investeren…

3 Replies to “Fred Matser ligt met milieuclubs in bed voor miljoenen”

  1. Ik dacht altijd dat “filantropie”, liefde voor de mens betekende? Het betekend dus “belastingvrij investeren” en landjepik t.b.v rewilding zodat je het belastingvrij bij je vermogen alsin onroerend goed kunt optellen… en je reiskosten kunt aftrekken…

    Waarvan acte 🙂

  2. Het lijkt er zover (ook) op dat bescherming van de natuur meer en meer bedoeld is om de mens de toegang te gaan ontzeggen, de mens de stad in te jagen (waar hij goed gecontroleerd kan worden), en hem de noodzakelijke ontspanning en ervaring van vrijheid te ontzeggen.
    Er is in die sfeer werkelijk geen doel dat geen leugen is, en iets anders tot doel heeft. Maar goed, die observering zullen velen al hebben gedaan.

  3. Maar goed, commercialisering en politisering van de natuur, dus, om het te articuleren: geld, macht en prestige, op basis van hypocrisie, leugen en bedrog. Zeg maar, de ‘ natural habitat’, dus je loopt dan in de natuur in je natural habitat, waar je je in thuis voelt, in de sfeer van voorgenoemde. Het is een diepe ervaring die moeilijk is om te articuleren, in de zin dat het beter ongearticuleerd blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *