51 miljoen dollar voor sloop dammen Europese rivieren

Waterkrachtdam in de Klaralven bij Höljes, Zweden

Het aan de Keizersgracht 241 in Amsterdam gevestigde Open Rivers Programme van WNF-satelliet World Fish Migration/Dam Removal Europe kan direct in het geld zwemmen. Ze kregen in 2021 voor een looptijd van zes jaar bijna 51 miljoen dollar van het Arcadia Fund.

Ook zusterclub Rewilding Europe kreeg in 2022 nog 5 miljoen dollar, om de komende vijf jaar de kas aan te vullen. Daarvan is Dam Removal Europe de aquatische variant, een soort Rewilding European Rivers. Lisbet Rausing van het Arcadia Fund is dol op rewilding, campagneclubs in die richting konden tientallen miljoenen dollars krijgen.

Cash cash cash

Rewilding, de lieveling van Lisbet Rausing
Dam Removal Europe maakt  onderdeel uit van de bredere campagne, bekend als ‘rewilding’ en kan op honderden miljoenen euro’s steun rekenen.

Wat ze doen behalve ‘globale coalites’ bouwen op het internet/webcamseks kijken- zoals Berlijnse zusterclub Planetwild– is niet altijd even duidelijk, maar ze krijgen wel veel geld. WNF-er Arjan Berkhuysen van World Fish Migration Foundation kreeg met een coalitie van IUCN en Ark Rewilding Nederland ook al 110 miljoen euro belastinggeld voor hun NL2120-initiatief met Wageningen UR (Tim van Hattum), uit het Nationaal Graaifonds van hun overheid.

Het is nu overal Rewilding wat de klok slaat, ook bij Arcadia Fund. Zo kreeg de tot RE:WILD omgedoopte Global Wildlife Conservation uit de VS een zetje in de rug (2022) van nog eens zes miljoen dollar. De Wildlife Conservation Society-  ooit opgericht door de rassenleer-inspirator van Adolf H., Madison Grant (toen New York Zoological Society)- die kan ook jaarlijks op een slordige 5 a 6 miljoen dollar rekenen, dit jaar (2023) zelfs 8 miljoen dollar:

To support WCS in securing long-term conservation through a portfolio of nature strongholds – establishing or expanding protected areas and strengthening conservation of the most important existing wilderness areas

Geld gaat vooral naar Amerikaanse campagnemultinationals. Daarom is de donatie aan deze Nederlandse tak opvallend. Rewilding Europe was in 2019 ook al spekkoper met een schenking van 1,7 miljoen dollar, maar kan nu met 5 miljoen dollar helpen de wolf te verspreiden over het Europees platteland, vooral in Oost Europa, Spanje en Portugal:

To continue advancing and scaling up rewilding across Europe through the development of innovative rewilding models, starting a new initiative to accelerate wildlife comeback in Europe.

Het Arcadia Fund is een legaat van de in 2019 overleden Zweedse miljardair Hans Rausing, die naar Engeland verkaste voor gunstiger belastingen. Zijn dochter Lisbet richtte met haar erfenis in 2002 het Arcadia Fund op.

Ourthe bij Durbuy, bij Roche en Ardenne voedt de rivier het Stuwmeer van Nisramont

Grootste donatie in een decennium
De donatie van bijna 51 miljoen dollar aan de Dambusters is veruit de grootste in jaren. Zo kon het Cambridge University Conservation Initiative (endangered landscapes programme) op een dikke 35 miljoen dollar rekenen. Daarnaast doneerden ze 11,5 miljoen euro in een Europees journalistiekfonds (Journalism Fund Europe) voor een ‘Earth Investigations Programme’ in Brussel, onderzoeksjournalistiek op milieugebied. Dat mogen media investeren in agitprop:

We hope that The Earth Investigations Programme will help bring abuses of nature to light, ensuring that decision-makers prioritize the health of nature and communities.

Begin meteen bij het onderzoeken van de destructieve Green Deal van Timmermans, hoe al die windturbines de natuur beschadigen en wildlife uitmoorden, en hoe de clubs die Arcadia Fund financiert dat aanmoedigen. Oh nee, foei, dat mag niet mondje dicht. Ook financiert Arcadia Fund de agitprop van The Guardian met 9 ton dollar voor verhalen over ”the age of extinction:”

To support the Age of Extinction series, a reporting project that aims to draw attention to the global biodiversity crisis. This grant will help sustain increased capacity and expand reporting on the planet’s biodiversity crisis, driving measurable impact through Guardian journalism.

Kassa voor Rewilding op zee, vissers wegpesten

Vissertje pesten goed voor tientallen miljoenen dollars
Wie jaarlijks spekkoper is bij miljardairsdochter Lisbet is de coalitie tegen vissers, Oceans 5, die 5-6 miljoen dollar per jaar krijgen om vissers van zee weg te pesten. (marine protected areas) Dit jaar komt daar nog liefst 25 miljoen dollar bij om vissers van zee te pesten, in een partnerschap met miljardair Michael Bloomberg zijn fonds:

To partner with Bloomberg Philanthropies to create a new regranting fund to expand and improve marine protected areas and other effective area-based conservation measures. The fund aims to help protect 30% of the ocean by 2030 and reach target 3 of the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework

In 2018 gaf het Arcadia Fund nog 18 miljoen dollar aan het Amerikaanse Oceana, een in Europa actieve anti-visserijclub (ontstaan met geld van Pew en Rockefeller Brothers Fund) die ook Stichting de Noordzee geld toestopte om vissers van de Noordzee te pesten, en wind-industrie groen te verven.

Global Water Partnership met inlijving Oekraïne

Wat opvalt, in de adviesraad van Open Waters Europe zit de in Slowakije gevestigde Global Water Partnership. Die hebben hun vizier nu al op de Oekraine gezet. Dat viel al eerder op bij de in 2013 opgerichte European Wilderness Society. Die hebben ook direct een afdeling in de Oekraïne, en hun activiteitsgebieden zijn allemaal gecentreerd rond de Russische grens. Bij zulke grote ngo’s, spelen ook vaak politieke nevendoelen een rolletje mee

Anders kregen ze niet direct zo belachelijk veel geld.

Dam in de Tjonger bij Egypte

Dammen weg voor de zalm en paling
Het idee oogt in zichzelf sympathiek, dat je (betonnen) dammen in rivieren die geen commerciële functie meer hebben opruimt. Zodat de rivieren weer vrij kunnen stromen en ook migrerende vis als paling en zalm weer vrij spel krijgt. Spanje zou koploper zijn volgens Dam Removal Europe met 3-400 verwijderde dammen. Die Europese koplopersfunctie heeft te maken met wetgeving in Spanje die grondeigenaren verplicht om dammen op te ruimen.

Het nadeel: dammen zijn meestal aangelegd om het waterpeil te stabiliseren, om water vast te houden. Natuurlijke rivieren zijn wisselvalliger, ze kunnen bij uitblijvende neerslag sneller droog vallen, terwijl ze bij hoge neerslag als een razende zich opvullen. Daarom legden mensen steeds dammen in rivieren aan, ook in Nederland. Een voorbeeld in Friesland is de gekanaliseerde Tjonger (Kuinder) die ooit bij Kuinre uitmondde op de Zuiderzee.

Die Tjonger werd voor scheepvaart rechtgetrokken en afgedamd, zodat turfscheepjes hun biobrandstof konden vervoeren.

Kom daar als vis maar eens bij op

Op bezoek in Noord Vårmland bij Holjes zag je ook dat de lokale forellen- en zalmrivier, Klarålven was afgedamd voor waterkracht. Als ik me niet vergis door Vattenfall, dat ook ‘waterval’ betekent. Duurzame energie deed veel Zweedse rivieren haar populties trekvis verliezen. De hele loop achter die dam was ook opgedroogd, in ecologische onbruik geraakt. Het voordeel: je hebt wel tenminste waterkrachtstroom.

Mensen bouwen geen dammen omdat ze zo nodig de visstand willen decimeren, er zit een economische motivatie achter en een andere belangenafweging.

Het wegpesten van vissers van zoetwaterlopen en de zee kan uiteindelijk slecht uitpakken voor natuurbescherming. Uiteindelijk zijn de enige mensen met jaarlijks commercieel belang bij grote zalmpopulaties en palingpopulaties de (sport)vissers. Haal je die weg, dan blijven er alleen wat campagnetrommelaars over die wegtrekken zodra een andere campagne meer nieuwe miljoenen weet op te halen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *