Heeft de Sterveling geen StrijdT op Aarde?

De etikettenrol bij Het Brouwdok

Vanavond om 19:00 op Interessante Tijden TV aflevering 10 komt een oude droom uit: Ons eerste eigen bier dat de Natuur van de Oer-Friezen weerspeigelt. Een vruchtbare samenwerking met Jeroen Kuiper van Natuurlijk Mentaal, Brouwerij het Koningshert en Het Brouwdok in Harlingen. Nu te bestellen via deze link om strijdbaar het nieuwe jaar in te gaan. Wees er snel bij want de helft van de voorraad is in 1 dag al bijna weg.

 StrijdT is de Friezen-Tripel van Rypke van Westergo (Harlingen) en Jeroen van Fivelgo (Winschoten) in een batch van 250 liter. Een bier met Middeleeuws mondgevoel, door toevoeging van gagel en eiken.

Hierin proef je de tijd waarin de Friezen de strijdkreet ‘liever dood dan slaaf’ op de lippen lag. Met de zee als rugdekking wisten de zeven Friese Zeelanden eeuwenlang hun zelfstandigheid te verdedigen tegen grafen, bisschoppen en zelfs de keizer.

Toevoeging van Gagel, een pioniersplant, struik in de moeraszone met laurier-achtige bladeren

Jeroen Kuiper werkt bij Defensie en geeft koudetrainingen en trainingen om meer lucht uit je adem te halen. Jeroen dompelde ook mariniers in Noorwegen in het ijs. Dat doet hij met zijn eigen trainingsbureau Natuurlijk Mentaal. Ook voor strijders buiten de Krijgsmacht.

In ons gesprek bij Het Brouwdok in Harlingen schuift Marinier Eise uit Pingjum aan, vriend van Jeroen en van de brouwer, Wilmer van het Koningshert uit Drachten.

Flesjes van de productielijn

De titel van dit blog verwijst naar Job 7:

1Heeft de sterveling niet een strijd te voeren op aarde,
en zijn zijn dagen niet als de dagen van een dagloner?

Etiket is gebaseerd op foto van terp Nordstrandischmoor uit ‘Liever dood dan Slaaf’

Maar StrijdT slaat natuurlijk ook op de strijd voor zelfbeschikking en de eeuwen durende strijd tegen het water. Hoe symbolisch: Bij Het Brouwdok in de Haven van Harlingen dreigde vlak na onze uitzending de kelder nog vol zeewater te lopen. Het was Springtij in combinatie met een storm, dus dan kan het water meer dan drie meter boven NAP worden opgestuwd in de haven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *