Otterplaag in Friesland…

Bord bij Rottige Meente aan Lindedijk

Uit naam van otterbescherming moeten Friese zoetwatervissers een otterhekje voor hun fuik plaatsen per 2025. Terwijl ze van dit dier steeds meer schade krijgen omdat hij hun fuiken kapotvreet en de vis er in doodbijt. Dat verneem ik net van de visser van het Tjeukemeer, Pascal Sannes die hier op bezoek was.

De otters werden hier uitgezet door ecologen van Wageningen UR, vanuit een populatie in Letland. Inmiddels fokken de dieren als otters. Ze breiden zich zo sterk uit, dat in Friesland jaarlijks ongeveer zeventig otters op verkeerswegen worden overreden.

Dat betekent dat de populatie inmiddels een veelvoud moet zijn.

De Linde in het winterhalfjaar,

Niettemin moeten vissers per 2025 dus een otterwerend traliewerk voor hun fuik plaatsen. Dat heeft als gevolg, dat er bijvoorbeeld geen grote snoekbaarzen meer in kunnen zwemmen.

Aan de beschermde status van de otter hangt een hele onderzoeksindustrie van otterkundigen, waar we nog nader over berichten. Dit uitzetproject lijkt een zelfde gevolg te krijgen als de probleembevers van Wageningen UR die nu dijken en slootkanten ondergraven. Nu moet ik weg.

De nieuwe Batch van StrijdT komt met meer CO2 er in opgeslagen

Kijk vanavond Interessante Tijden TV met De Schrijvende Visser over de Windindustrie die het leven onder water vernietigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *