Bij Friezen-Tripel StrijdT hoort Friezen-voer: Mosselen!

De nieuwe Batch van StrijdT komt met meer CO2 er in opgeslagen

Zo dadelijk in Harlingen bij Brouwdok halen we de nieuwe lichting van 200 liter StrijdT-Friezentripel op, te bestellen via www.lieverdooddanslaaf.com. Queen of Soup Afke bedacht bij dat biertje gisteren een maaltijd waarmee je tegelijk ook de mosselvissers kunt steunen, de Frisiavones uit Zeeland die in Harlingen en Den Oever hun mosselkotters hebben liggen. Mosselen for Muscles!

De Mosselvissers kennen hun eigen Strijd tegen de milieumaffia, milieuclubs en linkse ambtenarij die hen het bestaan niet gunt.

Dankzij ‘verduurzaming’- het duur maken van de bedrijfsvoering om Postcode Loterij-clubs te pleasen – wordt het voor de Mosselaars moeilijker om nog zwarte cijfers te schrijven. Ze moesten dankzij het ‘Mosselconvenant’ met Hans Alders (zeker PvdA!) in de woorden van Cees Otte (BRU 14) hun ‘Mossel-Ferrari inruilen voor een mosselfiets.’

Meer uren maken en meer investeren om minder te kunnen verdienen, door de overstap op hangcultures in de stormachtige Waddenzee. Vroeger konden ze een uurtje mosselzaad vissen op de bodem, en klaar is Cees. Nu moesten ze loodsen huren, duur onderzoek financieren, apparatuur aanschaffen.

Kosten voor de vloot: 60 miljoen euro.

Mossel en kokkelbank Westelijke Waddenzee in 2016, historisch goede zaadval sinds 1992

Daarnaast verzandt het Wad dankzij de suppleties van Rijkswaterstaat. En dat Wad werd dankzij milieubeleid sinds de jaren ’90 voedselarmer. Dus groeien de mosselen minder groot dan voorheen, toen de verhouding stikstof-fosfaat nog meer in balans was.

Zeevruchtjes, lekkerrrr

Dus ze groeien minder mosselen van Restaurantkwaliteit, die dikke vette. Wat is een oplossing om van die kleinere mosseltjes op hoogwaardige wijze af te komen? Wij – nou ja Afke- verzon een dikke voedzame soep van groenten die goed bij vis contrastreert. Dat bedenkt ze net als bij kleuren op een schilderij.

Het resultaat

Wat voor anijs-achtige groenten er in zitten die als een MTF combineren met de Zeevruchtjes van de Waddenzee, dat blijft voorlopig het Geheim van Afke Smit. Ik kan alleen verklappen: dit was de beste dikke soep in tijden, en het smaakt naar zeemeermin!

Zo kun je de mosselaars met je smaakpapillen steunen in de strijd om het bestaan. Onze nieuwe StrijdT-batch kreeg een stoot extra CO2 mee, voor het klimaat. Nee grapje, omdat we meer schuim wilden.

We denken nu het perfecte bier binnen te krijgen, en nemen zo de proef op de som. Zie op www.lieverdoodddanslaaf.com, en wees er snel bij want de helft is al weer uitverkocht op voorhand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *