Bekeer je tot het Paleovangelie…

Kok van het Paleo vleesfeest Matty Barnhoorn

In dit zaterdagse archiefverhaal de (foto)reportage (september 2015) over de Ancestral Health conferentie van aanhangers van het oermens-dieet, de Paleo’s. Die eten het jager-verzamelaarsdieet met veel vlees en vis, maar granen en koolhydraten zijn van De Boze.

Professor Frits Muskiet hield op de Paleo-conferentie Ancestral Health aan de Universiteit Groningen (RUG) een lezing die hem tot ereburger van Urk kan maken. Welvaartskwalen als hart en vaatziekten, degeneratie van hersenen, het zou mede door een tekort aan bouwstoffen zijn veroorzaakt die vooral in vis zitten.

RZ15.Paleo (26)
Vis bevat niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook jodium, selenium en andere mineralen. Daar heeft de moderne mens een tekort aan: omdat zijn dieet niet meer overeenstemt met de oermens. Die zou meer leven als de aquatische aap, vergelijkbaar met de makaken in natuurfilms die uit de boom in zee springen.

Plots zijn verhalen over de jager verzamelaar van de Savanne uit.

De oermens had water nodig, zo luidt nu Genesis 2 met academische goedkeuring.  Onze oer-voorouders zouden vooral langs de kust hebben gejaagd en verzameld van meren en zeeen. En er zij water. Waarbij de zondvloed na de ijstijd alle bewijs voor die theorie vooralsnog heeft verborgen/de protagonist daarvan ontslaat van bewijsvoering.

Frits Muskiet, emeritus van RUG

Frits Muskiet, emeritus van RUG

Omdat mensen genetisch niet zo vreselijk veel verschillen van hun oervaderen en van elkaar, ligt volgens Muskiet 95 procent van de te behalen gezondheidsverbeteringen in ‘het milieu’, dus alles dat jouw genetische make-up selecteert.

De Paleo-Waarheid van professor/profeet Frits Muskiet

De Paleo-Waarheid van professor/profeet Frits Muskiet

Low Carb Cult
Van ‘het milieu’ is voeding samen met beweging de centrale these van de Low Carb Cult. Een cultus die met deze conferentie in september 2015 in Nederland is geplant in Groningen met de Ancestral Health-stichting. Eten en bewegen als de oermens luidt het motto. Paleo is ook een oorlogsverklaring aan de boermens met zijn koolhydratenrijke menu van pasta’s en brood.

Die verderfellijke landbouwende mens met zijn granen vol ‘carbs’, de koolhydratren , die zouden de gezondheid ruïneren, met een epidemie van Diabetes type 2 tot gevolg. De medische wetenschap geldt als ‘het Groote Kwaedt’. Omdat zij gesponsord door Big Farma de Westerse mensheid boven de 65 aan de pillen zouden krijgen en houden.

Vlees van oerrund..

Vlees van oerrund..met droge borrelworst die perfect bij bier past

RZ15.Paleo (103)

Chronische ziekten zouden juist drijven op een gewoonte van slechte voedingsadviezen. Daarin werd vet als onterechte boosdoener afgeschilderd. Inderdaad, het rioolwater dat uit een gemiddeld bejaardenhuis stroomt moet qua samenstelling dat van een Bayer-fabriek evenaren.

De moderne medicijnman houdt de gerontocratische populatie in synthetisch evenwicht. Dat daarbij financiële belangen spelen is een waarheid als een oerkoe.

Oerrr!

Oerrr!

Frits Muskiet met Paleo-adepten

Frits Muskiet met Paleo-adepten

Vis en vlees! Oerr is vooral berelekker

Vis en vlees! Oerr is vooral berelekker

Oerslank met advies van de oermoeder

Oerslank met advies van de oermoeder

Ziekte als gezonde reactie van je lichaam
Iedere cult die bevestiging bij elkaar zoekt, heeft een boze buitenwereld vol onbegrip nodig om zich tegen af te zetten. Zeker bij voeding, wat meer dan wetenschap ook een stuk emotie is.

Al was het maar om jezelf ook te onderscheiden van de reeds duizenden dieeten en bewegingsleren die bestaan om de overvoede en luie Homo sapiens kantorensis weer voor het leven te laten hollen. Waar hij nu met volle maag zelfs klaagt over ‘depressie’. Dat afzetten tegen bestaande praktijken is gezond. Er is in deze wereld veel om je terecht tegen af te zetten.

Wie weet valt met name in de geestelijke gezondheidszorg meer met voeding en beweging te bereiken dan met geleuter over je jeugd en pillenrotzooi. Als je ook mensen hebt die Auschwitz overleefden en daarna succesvol zakenman werden. Of een generatie Amerikanen die Omaha Beach moest bestormen onder Duits mitrailleurvuur, je broeders onder de wapenen die in bloed uiteenspatten… Om daarna gezinnen te stichten en dapper vader te zijn.

Niet praten maar doen: fundamental movement met Coen Koch

Niet praten maar doen: fundamental movement met Coen Koch, een oergezonde arier

In de jager-verzamelaarszit

In de jager-verzamelaarszit, de ware jager onderscheidt zich al van de beginner

Paleo Hajo

Paleo Hajo

Is je minderwaardigheids-‘complex’ dan gewoon geen nuchter realisme, wanneer je wat liggend op de sofa bij een zielknijper moet ouwehoeren over je moeilijke jeugd, toen je moeder haar stem tegen je verhief. En- opgehitst door de ‘praat over jezelfcultus’ – ligt te beweren dat die gebeurtenis nog steeds je huidige functioneren hindert.

Dit modern exorcisme steeds aangemoedigd door zo’n urenschrijvende Freudiaanse kwakzalver die dan wat slapmakende rotzooi voorschrijft dat ‘iets’ doet met je Serotonine-huishouding, men weet niet precies wat.

Als je zo’n mietje bent, dan is depressie – moe van jezelf zijn- gewoon een vorm van realiteitszin. Hoezo ‘je mag er zijn’? Van wie mag dat?

Deze Paleo-adept kan makkelijk nog een jonge gazellehinde bemachtigen

Deze Paleo-adept kan makkelijk nog een jonge gazellehinde bemachtigen

Het oervoorbeeld? Tom Koch met zijn lezing over wanneer en hoeveel beweging goed is...

Het oervoorbeeld? Tom Fox met zijn lezing over wanneer en hoeveel beweging goed is…

Oerr, met Paleo-Hajo

Oerr, met Paleo-Hajo, en veel Paleo-dames
RZ15.Paleo (86)

De Paleo-Waarheden: Oer is troef
Voorgaande alinea is Rypkiaans gezegd dit: wat als ‘stoornis’ wordt omschreven door gangbare medici, kan een logische reactie van geest en lichaam zijn die in zichzelf niet fout is. De medische wetenschap onderdrukt met haar pillen vaak de (immuun)reactie met haar voelbare gevolgen, niet de oorzaak. Dat is Paleo-Waarheid 1, waarin realiteitszin schuilt. Je lijf heeft zijn eigen logica, die oeroud is. En die moet je dus niet onderdrukken maar ontrafelen, om daar beter op in te spelen en gezonder te leven.

Het kernwoord van de Low Carb Cult heet dan ook ‘insuline-resistentie’: in reactie op een overmaat koolhydraten in het dieet zou je lichaam in een permanente stresstoestand verkeren. In  noodreactie daarop wil je lijf de schade beperken. De volgende immuunreactie vreet glucose die weer ten koste gaat van orgaanfuncties, zoals van de hersenen. Chronische ziekten zouden als vanzelf ontstaan.

Registratie, met typische paleo-adept die zelf ook paleo-praktijk heeft

Registratie, met typische paleo-adept die zelf ook paleo-praktijk heeft

Ook je spieren zou je volgens de lezing van Tom Fox moeten zien als een orgaan, dat haar eigen signalen afgeeft. Paleo is dus vooral holisme, versus het reductionisme van de gangbare wetenschappelijke methode waarin je pas oorzaken in isolement kunt testen. Die vermeende tegenstelling is al oeroud, zolang er iets bestaat als medische en wetenschappelijke specialisatie. The Last man Who Knew Everything, die zowel fysioloog als sterrenkundige kon zijn is al van 3 eeuwen geleden.

Balans zoeken

Balans zoeken met paleo-teenschoenen

Paleo-Waarheid 2 is dus een meer integrale benadering van gezondheid. En dat is die 95 procent milieu van Muskiet waarin je verandering kunt aanbrengen. Dat klinkt ook als een waarheid als een oeros. Dit oeroude holisme, ingekleed met wat Paleoproza en ‘oer’-als voorvoegsel geeft al snel ruimte voor een hele productenlijn die zich kan onderscheiden: oergondisch eten, oergezond bewegen, magnesiumbaden. Oer is troef. De Paleo-cult kan even gemakkelijk zelf worden wat zij bekritiseerd.

Tim Noakes

Tim Noakes

Dus voor de Burgemeester van Urk zijn ere-medaille van stal haalt: Muskiet stelt nadrukkelijk dat alleen maar 2 keer per week vis eten geen obesitas voorkomt. De ronde buikjes bij de Urker seniorenpopulatie ogen dan ook alles behalve Paleo: dat zijn meestal slanke kaalgeschoren sportmannetjes die zich bekwamen in crossfit of duurloop, alles dat hen ook boven de 35 nog een jongere gazellehinde doet bemachtigen.

Op jacht naar gezondheid

Omdat voeding gaat over ‘aandacht voor jezelf’ en niet teveel over harde data, wemelde het bij Ancestral Health van de vrouwen. Dus de integrale benadering van gezondheid kon hier wel eens iets moois laten bloeien.

Hardloper Tim Noakes in zijn natuurlijke element

Hardloper Tim Noakes in zijn natuurlijke element

Hour of Power van Paleovangelist Tim Noakes
Iedere cult heeft een eigen evangelist, die wonderbaarlijke genezingen verkondigt met een eigen Nieuw Voedings-Testament en zichzelf als het hardlopende bewijs. Die vinden Paleo’s  in de Oceaan tot Oceaan (56 kilometer-wedstrijd) lopende Zuid Afrikaan Tim Noakes (66). Hij heeft alles dat hem tot de Ware Verkondiger van het Paleovangelie maakt. Een continue glimlach van oor tot oor waar zelfs Hour of Power-evangelist Jan van de Bosch het tegen moet afleggen.

...toen kwam Tim Noakes in mijn leven, en plots..

…toen kwam Tim Noakes in mijn leven, en plots..

Hij wist bij zichzelf Diabetes 2 in vergevorderd stadium in te dammen zodat hij geen insuline hoeft te spuiten. En zijn ‘Meer vet, minder koolhydraat’-adviezen zouden duursporters en cricketers boven zichzelf doen uitstijgen.

Goeroe Noakes met zijn Nieuwe Voedingstestament: 'ik was ooit...toen kwam...en plots..'

Goeroe Noakes met zijn Nieuwe Voedingstestament: ‘ik was ooit…toen kwam…en plots..’

Paleo-groupies, dietistes bij hun Grote Goeroe

Paleo-groupies, dietistes bij hun Goeroe

Naar hun aard plukken ook jager-verzamelaars hun kersen
Een klein probleempje: het academisch-klinisch bewijs daarvoor is even mager als de gemiddelde Paleo-adept. Maar dat is een samenzwering!. Dat komt gewoon omdat De Industrie geen onderzoek naar de geneugten van vet wil betalen! De boze buitenwereld die het nog niet begrijpt, die blokkeert onze doorbraak naar Foodtopia waar iedere Westerling weer zo groot, gezond gelukkig zal zijn als ehhh, ja, de oermens?

De organisatie had gelukkig tegengas geregeld uit de mainstream medische wereld, Fred Brouns die kersenplukkende jager-verzamelaars degelijk van repliek kon dienen.

Gezond tegengas van Fred Brouns bij de Low Carb Cult

Gezond tegengas van Fred Brouns bij de Low Carb Cult

Natuurlijk zit Brouns ook in het complot van Big Pharma, en heeft hij HET niet begrepen. Alleen Noakes kon onder staande ovatie met ‘We Want More’-geroep zijn ‘Real Meal’-revolutie prediken, die onze evolutie zou vragen. Maar het siert de organisatie van Ancestral Health dat zij kritiek toestaan. En dat moeten ze vooral blijven doen om geen voedingssekte te worden.

Levendig debat. gelukkig was er tegengas zodat het geen Opwekking werd

Levendig debat. gelukkig was er tegengas zodat het geen Opwekking werd

Uiteindelijk zal Paleo dan misschien niet De Nieuwe Leer worden, maar 1 van de vele wegen naar een gezonder Rome. Zoals de 1 ook liever tennist dan golft. En de ene mens van harde muziek houdt terwijl de ander het bij zacht houdt.

RZ15.Paleo (2)

Toch hebben de Paleo’s hier een streepje voor, omdat ze eigen ervaring als bewijs voordragen in een informatietijdperk, waar alle wijsheid uit andermans hand komt via een filter van belangen. Het eigen lijf spreekt de waarheid, meer dan informatie uit derde of vierde hand.

Ygdrassil, de oerboom en symbool van de paleo-conferentie is hier even omgewaaid

Ygdrassil, de oerboom en symbool van de paleo-conferentie is hier even omgewaaid

De Paleo’s brengen een stukje trial and error terug, doe-het-zelf-gezondheid. Het bekritiseert ingesleten ‘waarheden’ met ‘de wetenschap’ als gezag. Van die dogma’s met schade voor de maatschappij kennen we meer,  die op zijn minst ter discussie staan. De Angstindustrie van de millieubeweging is zo’n voorbeeld, met haar windturbines en CO2-aflaten als geneesmiddel.

Oer ehhh vitaal...

Oer ehhh vitaal…

Balans...draait daar niet alles om

Balans…draait daar niet alles om

Oktoberfest-menu met meer beweging en een sausje systeemkritiek
Uiteindelijk geldt: the Proof of the Paleo is in the Eating. Mensen die EN meer bewegen dan gemiddeld EN geen voorgefabriceerde rotzooi uit plastic eten. Die moeten wel gezonder uitkomen. Dus dikke kans dat Paleo’s in een klinische studie er alsnog beter uitkomen dan gewone burgers die nog in ‘het systeem’ gevangen zitten.

De Paleo-brothers

De Paleo-brothers

Grappig was dat Tom Fox in zijn lezing stelde hoe Paleo vooral in Duitsland erg populair is. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote hoeveelheden spare-ribs die er toch al doorgingen bij een Duits feest. Waar ‘eet meer vlees’ tot schrikreactie zou leiden van systeemkritiserende planeetredders, kan Paleo nu zelfs bij de adviesraad van Groen Links op enig begrip rekenen.

Uw Paleo-Germaanse blogger met zijn oeroude voorliefde voor veel bier en grote hoeveelheden vlees blijkt dus al decennia tot een cultus te horen, en zowaar hip te worden door zichzelf te blijven.

Paleo-feestje

Paleo-vleesfeestje

RZ15.Paleo (99)

RZ15.Paleo (98)

Iedere hap van een vette lende van een Limousine-rund of een scharrelend vers kippendijtje heeft zo zelfs een lucht van systeemkritiek en hippe Lijfstijl. Een opluchting is verder dat volgens de Paleo’s de graandrank bier toch verantwoord blijft, de verderfelijke gluten zouden er uit zijn verdwenen. Paleo is verder ook gewoon gezellig, ik ben geen zeurpieten tegengekomen. Er wandelt verder een grotere hoeveelheid slanke dames rond met billen om in te bijten.

Dus bij deze ben ik als pezige en bezige blogbij bekeerd tot het Paleovangelie. En het moet gezegd, negen jaar na de conferentie: Met andere eetpatronen (geen suiker!) kun je ook mentaal stabieler worden.

Einde

– Van de reportage genoten en iets opgestoken? Doe dan een duit in de collectezak van Interessante Tijden. We bestaan komende week zeven jaar!

4 Replies to “Bekeer je tot het Paleovangelie…”

 1. Een dikke aanrader voor mij was het boek van Daan de Wit: De cholesterol mythe!
  Goed onderbouwd met naslagwerk.
  Als je het leest, begrijp je waarom ik er de pest in had dat ik dit niet eerder wist en graag wil dat anderen dit weten.
  Bedankt voor je mooie verslag.

 2. Het systeem waar mensen in gevangen zitten wordt in de bijbel PHARMAKEIA genoemd. In Openbaring 18:23 staat: dat in de pharmacie “al de volken” verdwaald raakten. De Pharmacie wordt gelinkt aan (1) de “kooplieden” (geld), (2) aan “de grootsten van de aarde” (macht) en (3) misleiding van al de natiën. De misleiding vindt dus op globaal niveau plaats (WHO).

  Met dank voor je informatie.

 3. Best item weer.
  Paleo’s….ik kende deze term niet. Weer een klup. Paleo leven kun je toch sowieso wel doen?
  Ik hoop dat deze paleo’s dan een eigen grondgebied gaan eisen/krijgen die los staat van vaste economie.
  Een eigen viskwekerij die opgaat in natuur. Etc.
  In die club vast genoeg mensen met hoge inkomsten om dit verwezenlijken. Dat vele aanhangers van paleo
  dan zelf ook maar echt gaan arbeiden voor totstandkoming/voortzetting/verdeling voedsel.

  Ik vraag mij af deze beweging ook weer een penningmeester, voorzitter, pr-persoon, ledenraad, etc. heeft. Vast wel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *