Kun je natuur beschermen, in een totalitaire bureaucratie?

Ljip bij Westergoweg

De meeste mensen zijn alleen maar vogelliefhebber omdat ze graag kip eten. Maar voor oer-Friezen staan in aantal achteruit hollende weidevogels als de Grutto (Skries) en de Kievit (Ljip) voor zoveel meer: Voor een teloorgaande cultuur van koppige veldmensen, die ieder voorjaar bloemenrijk weiland introkken om eieren te zoeken, levensvreugde en vrijheid.

..een Ljip, hij hield van de natuur….

Het cultuurland veranderde in mest-geïnjecteerd grasfalt waarin zelfs de paardenbloem een zeldzaamheid werd. De cultuur werd vervangen door een totalitaire bureaucratie, met ‘professionele’ natuurbescherming die subsidies rondpompt voor ‘achter de computerzitters’, tot de laatste weidevogels het licht uit doen.

Er groeide een papieren muur van tegengestelde deelbelangen waarop echte liefhebbers zich vaak stuk lopen.

Ljip!

Niet alle diersoorten zijn effectief te beschermen met pappen en nathouden, wel met duidelijke keuzes die je ook in de (Omgevings)wet verankert. Zoals een weidevogelbeschermer mij schreef:

 Biotoop abnl (grote gebieden) optimaliseren EN onlosmakelijk gekoppeld predatoren beheer conform Duits model.  EN 5% extra budget van ANLb (subsidiestelsel Natuur en Landschap) extra voor actief en effectief faunabeheer / jagers.  

Dat moet Pieter Winsemius (ex Natuurmonumenten) en Kees de Pater (Vogelbescherming Nederland)  opnemen in Aanvalsplan Grutto en in de Omgevingswet!!!   

Duikelende Ljippen, daarom!

Vanavond bij Interessante Tijden TV vragen Rypke & Henk zich af in een weemoedige uitzending: Is er een kentering mogelijk?

‘Natuur’-bescherming in Nederland die in de eerste plaats draait om cultuurbehoud en bescherming van de juiste mensen… Wat je in Nederland ‘natuur’ noemt is meestal een menselijke cultuur en (primitieve) techniek, waarbij dieren zich aanpasten.

…betrapt, de vos kreeg geen ‘verwaaiing’ van mijn geur want ik loop tegen de wind

Verdwijnt dat cultuurgebruik, dan verdwijnen ook de cultuurvolgers daarvan. Terwijl de dieren die met hun tijd meegaan juist floreren. Wie vaak in het veld is kan ze ook overdag gewoon zien lopen, zoals deze vos bij Nijemirdum…Moet je dus wel de verliezers beschermen door de winnaars te bestrijden?

– Steun Interessante Tijden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *