Ørsted verkoopt CO2-credits Microsoft uit verbrand bos

Met verbrand bos uit de Baltische staten…

Het Deense staatsenergiebedrijf Ørsted, ontwikkelaar van windindustrieterrein voor de Nederlandse kust, heeft een deal gesloten met Microsoft zo meldt Carboncredits.com. De gigant zal 1 miljoen ton CO2-credits kopen van deze Deense ‘groene’ energieboer.

Die credits worden in hun Kalundborg CO2 Hub opgewekt door bos te verbranden uit de Baltische Staten. Met 131 miljoen euro EU-subsidie injecteren ze vrijkomende CO2 in een leeg gasveld, zodat het een ‘carbon removal’ project mag heten.

Met 131 miljoen euro EU-subsidie voor CCS

Die EU-subsidie ging 8 december 2023 naar het Northern Lights-project, dat zo CCS-capaciteit ontwikkelt in een leeg gasveld in de Noordzee. De deal die Microsoft sluit is met een nu gebouwde fabriek, de Ørsted Kalundborg CO2 Hub. Dat noemen ze een Bioenergy Carbon Capture en Storage-(BECCS)fabriek.

Die zal stro uit de landbouw gaan verbranden en houtsnippers uit de Baltische staten. Zoals Ørsted stelt:

The wood chip-fired unit at Asnæs Power Station converts wood chips, primarily sourced from the Baltics, into electricity, district heating, and process steam for the local industry. The wood chips come from sustainably managed production forests and consist of surplus wood from sawmills or residues from trimming or crooked trees.

Er zou 280 duizend ton CO2 vermeden worden door hout te verbranden. Omdat per kilo verbrand hout een kilo CO2 vrijkomt, kun je berekenen hoeveel hectare bos daarvoor in de fik moet. In een gematigde klimaatzone is de houtopbrengst 100 ton per hectare.

Voor 280 duizend ton hout om Microsoft ‘groen’ te poetsen moet je dus 2800 hectare gekapt bos in de brand steken. PER JAAR!

Duurzaam!

Het gaat om dit project

Schone energie, een smerig zaakje
Door politiek besluit uit de Renewable Energy Directive (2008) van hun Europese Commissie, mag het verbranden van bos ‘groene’ energie heten, die op papier zelfs emissievrij is. In werkelijkheid stoot je met houtstook (per massa-eenheid) evenveel CO2 uit als met het verbranden van bruinkool.

Door nu die CO2 uit verbrand Baltisch bos met 131 miljoen euro Europees belastinggeld onder de grond te pompen, ontstaat een nieuw verdienmodel om ‘de planeet’ te redden: Carbon Removal. Op papier ‘verwijder’ je zo zelfs CO2 uit de atmosfeer, en daar betaalt Microsoft je dan dus voor.

In Nederland krijgen zulke CCS-projecten ook sloten belastinggeld, via de nieuwe SDE++-ronde van hun RVO (Economische Zaken) In onze SDG-gids die ik maakte samen met Uitgeverij De Blauwe Tijger beschreef ik deze zwendel al: Schone energie is een smerig zaakje.

‘Groene’ energie is er niet voor de energie maar voor CO2-handel in een ETS-systeem

Groene energie niet voor energie maar CO2-credits
Dus je bouwt een bomencrematorium dat bos verbrandt uit de Baltische Staten. Vervolgens pomp je het verbrandingsproduct tegen een energie-rendementsverlies van 30-40% in een leeg gasveld. Waarbij de belastingbetaler de rendementsverliezen vergoedt met 131 miljoen euro subsidie. Je verkoopt de carbon credits aan Microsoft.

En dan heet je ‘groen’, je redt de planeet.

En dit is dus maar 1 van de vele voorbeelden. Bij ons in Friesland doet Windpark Fryslân exact het zelfde. Ze wekken CO2-credits op voor hun investeerders, gesteund met 1,2 miljard euro belastinggeld uit de SDE+-regeling- gekregen van RVO-ambtenaar Meindert Smallenbroek (nu directeur van de Unie van Waterschappen) en 127 miljoen euro provinciaal durfkapitaal van Sander de Rouwe (CDA, nu burgemeester in Kampen).

Is Windpark Fryslan nu al eens opgekocht door een Duits Pensioenfonds? Die zet dan het CO2-rendement – 700 duizend ton CO2 maal 80 euro, straks 130 euro- om als waardevaste belegging met 15 jaar staatsgarantie.

Dit is wat Anne de Groot van Windpark Fryslan beweert.

Voor de looptijd van 15 jaar kan de eigenaar dan met staatssteun in CO2-credits handelen, terwijl de uitbater de nutteloze wiebelstroom bij Tennet over de schutting gooit.

Al jaren herhaal ik- zie ook ‘schone energie, een smerig zaakje’ in onze SDG-gids (SDG7), tot het bij jullie doordringt: Wind-industrieterreinen op zee en biomassa-fabrieken worden niet gebouwd voor de energie.

Ze worden gebouwd om CO2-credits op te wekken binnen een systeem van emissiehandel. Nooit zal windenergie enige zinvolle bijdrage leveren aan de energiemix. Het is hier vandaag windstil.

Daarom.

Windpark Fryslan is er om 900.000 CO2-tonnen aan Co2-credits op te wekken met 1,2 miljard euro staatssteun over een looptijd van 15 jaar

Dus wat doen windturbines dan wel, behalve als het waait ongevraagde stroom over de schutting gooien bij de Netbeheerders? Die daar vervolgens voor miljarden euro’s publiek geld netverzwaringen voor moeten maken, inclusief twee nieuwe hoogspanningsleidingen….

Nogmaals: CO2-tonnen opwekken, die als credits verkocht worden aan bedrijven die beloofd hebben om te Deugen. Zo roept ook KPN al sinds 2015 dat ze ‘klimaatneutraal’ zijn omdat ze zich inkochten bij het windindustrieterrein Hollandse Kust bij Egmond.

Die wekken via MWh’s bij Tennet over de schutting gegooide stroom dan CO2-credits op die andere deelnemers in het ETS-systeem dan weer opkopen.

‘Fossielvrij’ is ‘leven van Co2-zwendel’…

Denk aan Vattenfall’s reclameleus ‘fossielvrij in 1 generatie’: Binnen 25 jaar kopen ze al hun CO2-zonden af, deels door zelf die carbon credits op te wekken, gestut met (indirecte) subsidies van overheden.

Daarmee wast het grootbedrijf van Microsoft tot KPN zichzelf dan groen, aangevuld met sloten belastinggeld. Waarom willen al die CEO’s zich immers ook voorstaan op hun ‘groene’ kant? Omdat ze zo hun balansen kunnen aanvullen met sloten belastinggeld.

Zij de lusten, de belastingbetalers de risico’s. Duurzaam!

Boskap voor windturbines Vattenvall in Robbenoordbos (Staatsbosbeheer)

Dat doen ze dan ten koste van de natuur, de energiezekerheid en de markteconomie. Zo is ‘klimaatbeleid’ versmald tot CO2-mitigatie niet enkel een economische ramp, maar ook een ecologische ramp in uitvoering. Zie nogmaals de hier vele malen vertoonde vernietiging van het Robbenoordbos in de Wieringermeer voor Vattenfall haar ‘fossielvrij in 1 generatie’-turbines.

En dat is er nog maar 1 project uit vele voorbeelden. De Klimaatmaffia, het is tuig van het ergste soort.

Bestel hem voor 20 euri bij Smitafke@hotmail.com, betaling via tikkie

  • De uitleg van ‘Schone energie een smerig zaakje’ vind je in onze SDG-Gids (kosten 20 euri), je kunt die  bestellen door Smitafke@hotmail.com of mij Rypke@protonmail.com een berichtje te sturen.
  • Steun Interessante Tijden om je niets dan de keiharde waarheid te brengen, zodat de Klimaatmaffia haar duistere praktijken aan het licht komen. En dank voor iedereen die mij afgelopen week steunde! 

4 Replies to “Ørsted verkoopt CO2-credits Microsoft uit verbrand bos”

  1. Gelukkig is het duidelijk dat er een goed georganiseerde criminele organisatie actief is in vereniging die in een samenweefsel van verdichtsels deze misdaden tegen de natuur (planeet) en de mensheid pleegt. Alle deelnemers aan deze criminele organisatie, en degene die deze criminele organisatie geldelijk of met andere middelen in de breedste zin des woords steunen dienen berecht te woorden conform misdaden tegen de menselijkheid en de natuur. En zo is er nog een heel regiment aan strafbare feiten, zowel via landelijk, Europees en Internationaal Recht aan toe te voegen waar deze misdadigers zich aan schuldig maken. Blijkbaar dienen we in Europa eerst bevrijdt te worden voordat dit kan plaatsvinden want het Recht is hier alleen nog op papier aanwezig en niet in de praktijk. Dat de grote ommekeer snel mag plaatsvinden zodat we in Nederland en Europa weer rechtstaten terug krijgen in plaats van de technocratische dictatuur waar wij nu in beland zijn. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *