
Bron, Goldman Sachs Research 5 februari: De groei in gevraagd vermogen van afgelopen acht jaar door datacenters
Volgens een persbericht van Goldman Sachs Research (5 februari), is voor de groei in datacenters tot 2030 liefst 165 procent extra energie nodig. Tussen de 35-40 procent van dat energieverbruik is nodig voor de koeling van de servers. De investeringsbank verwacht ook een groei in de vraag naar elektrisch vermogen in Europa van 10-15 procent.
Het gevraagde vermogen voor datacenters verdrievoudigde afgelopen acht jaar al naar bijna 60 Gigawatt. Alleen al voor de groei in het benodigde vermogen heb je veertig nieuwe grote gas/kern/kolencentrales nodig.
Daarmee begrijp je ook waarom deze investeringsbank de Net Zero Banking Alliance verliet. Ook Google dumpte afgelopen zomer haar ‘net zero’-ambitie. Geen wonder, want hun CO2-emissies bedroegen in 2023 een tiende van heel Nederland, een groei van 13 procent met het jaar daarvoor.

Kolenbergen RWE
Er is niet mínder maar veel méér energie nodig voor alle AI-plannetjes. En die energie zal natuurlijk nooit komen van aanbodgestuurde wiebelstroom. (‘duurzame’ energie) Daardoor zal er ook nog veel meer investering nodig zijn in het elektriciteitsnet, aldus Goldman Sachs Research:
As data centers contribute to a growing need for power, the electric grid will require significant investment. Goldman Sachs Research estimates that about $720 billion of grid spending through 2030 may be needed.
“These transmission projects can take several years to permit, and then several more to build, creating another potential bottleneck for data center growth if the regions are not proactive about this given the lead time,” Schneider says.
In Europe too, a data center-led surge in power demand is under way, after 15 years of decline in the power sector. Having surveyed utilities across the continent, Goldman Sachs Research found that the number of connection requests received by power distribution operators (a leading indicator of future demand) has risen exponentially over the past couple of years, mostly driven by data centers.

Google koopt ‘groene’ certificaten om haar emissies weg te poetsen, in Nederland voor 80 procent
Met ‘groene’ certifiaten uit windindustrieterrein verven de giganten hun stroomgebruik CO2-neutraal in 2030. Maar wanneer je eerlijk kijkt naar het echte verbruikt- dat uitsluitend bestaat uit grijze stroom rechtstreeks van het net- is er een enorme stijging te zien. Google haar emissies in 2023 waren 15 Megaton. Dat is 1,6 maal de emissies die het CBS toerekent aan de Nederlandse rundveestapel in 2021 (via de befaamde koeienscheten, 8,9 Megaton)
Google haar emissies groeiden afgelopen 5 jaar dankzij AI met vijftig procent. Die van de rundveesector in Nederland zijn al decennia constant.

Bron Google, via Carboncredits.com
Surveillance Capitalism
Data zijn het nieuwe goud in de economie van Surveillance Capitalism van Klaus Schwab zijn Vierde Industriële Revolutie. Surveillance Capitalism betekent dat jij als mens met al je data het product bent van ‘gratis’ online-diensten. Overheden en bedrijven willen al die gegevens van je onbeperkt uitwisselen.
Daarom komt er een EU Digital Wallet en een EU Digital Identity. Als opmaat naar het Digital World Brain, waar onze Zweedse broeder in het goede, Jacob Nordangard hier in Friesland al een lezing kwam geven in april 2024.

SDG 9, digitale infrastructuur, ‘smart’ in je energienet
Zoals ik al beschreef in dé SDG-gids van Nederland, valt de AI-revolutie onder SDG9 en SDG11. Dat ze ‘Klimaatactie’ (energierantsoenering, SDG13) voor multinationals opzij zetten, betekent dus niet dat de agenda van massacontrole is uitgezet. Er kan bijvoorbeeld ook energierantsoenering plaatsvinden, om zo multinationals en Big Tech te bevoordelen.

CO2-certificaat opwekkers voor multinationals op publieke kosten
Daarom voeren ze nu alsnog dit jaar met de nieuwe Energiewet (‘regels over energiemarkten en energiesystemen’) ook de ‘Slimme Meter’ in. Die wet werd door Rob Jetten op 9 juni 2023 voor behandeling in de Kamer aangeboden, en 13 oktober gepubliceerd.
Afgelopen jaar stemden alle partijen voor deze energiewet die persoonsgebonden energiedatahandel mogelijk maakt, FvD en Ja21 uitgezonderd.
Er is inmiddels al een Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur (RDI) die deze slimme meter zegt te willen gebruiken om in te zien, waar de meeste energie gebruikt wordt. RDI is de nieuwe naam voor het Rijksagentschap Telecom.

Maxima wil al je gegevens digitaal uit kunnen lezen op je Digitale Paspoort: Surveillance Capitalism
In het kort: Dankzij het SER Energieakkoord (105 miljard euro publieke lasten) en het Klimaatakkoord (een veelvoud daarvan) werd er ongevraagde capaciteit bij gebouwd voor honderden miljarden euro’s belastinggelden.
Daardoor werd een probleem veroorzaakt, een groot risico op blackouts. En zo kan het ‘slimme’ elektriciteitsnet uit de hoge hoed komen als ‘oplossing’. Want dat lag vanaf het begin al klaar bij hun overheid.

Het betrouwbare vervangen door het duurdere en onbetrouwbaardere
‘Betere informatie voor juiste kosten’ (datahandel)
Zoals bij alle moderne overheidsinstanties, geeft de RDI voor rechtvaardiging van die Energiewet geen betrouwbare eerlijke informatie over de werkelijke intenties. Maar een politiek verkooppraatje vol wollige nudging (manipulatie), met kwalitatieve aanbevelingen over ‘beter, ‘voor heel Nederland’ en dat ‘we’ het vooral ‘samen’ moeten doen, en dat ‘we’ het moeten oplossen
Net als ‘samen tegen corona’…
Deze analoge meters moeten door een digitale of slimme meter vervangen worden. Deze meters geven betere informatie. (voor wie?)
Als u zonnepanelen heeft kan een analoge meter niet los van elkaar meten hoeveel stroom u opwekt, hoeveel u zelf gebruikt en hoeveel u levert aan het net. Een digitale of slimme meter kan dit wel.
Gescheiden meten van stroom is belangrijk, omdat dan iedereen de juiste kosten, vergoedingen en belastingen kan betalen. Ook kunnen we dan zien waar bijvoorbeeld extra stroomkabels nodig zijn.
Kletskoek dus. Wie zonnepanelen afgelopen vijf jaar zonnepanelen liet installeren moest al zo’n ‘slimme’ meter er bij nemen. Ze willen dus van de terugdraaimeter af, zodat ook het financieel voordeel voor zelf energie opwekken vervalt. En hun overheid wil dus met de netbedrijven op afstand je energieverbruik per persoon kunnen inlezen.

Nudging: ‘Samen tegen corona, samen voor persoonsgebonden energiedatahandel
‘Slim’ energiecollectivisme heeft AI nodig
De heilige graal van het ‘slimme’ energienet – in wat Energiebeheer Nederland en PBL het ‘aanbodgestuurde’ energiesysteem’ noemen (wiebelstroomnet)- is dat je alleen de wasmachine mag draaien wanneer het genoeg waait. Energiecollectivisme dus, ‘samen voor een goede energievoorziening’.
Dat Slimme Net moet er uiteindelijk toe leiden, dat ze hele wijken en huishoudens kunnen afschakelen wanneer onbalans op het net dreigt dankzij overschot of tekort aan ‘duurzame’ energie. Voor zo’n ‘slim’ net is ook AI nodig.
De groei in energieslurpende datacenters is nodig voor de Vierde Industriële Revolutie. Daarmee gaan de Net Zero ambities voor Big Tech op de schop. Klimaatdoelen worden ingeruild voor AI-agenda.
Dat betoogt natuurkundige Sabine Hossenfelder, in reactie op de Clexit van Trump uit het Verdrag van Parijs van de Verenigde Naties. Omdat Big Tech (Elon Musk)bij Trump in bed ligt, kun je zo zijn afscheid van ‘klimaat’ duiden. Dan hoor je het dus ook van een ander dan ik.
Bij monde van Bennie Peiser van de Global Warming Policy Foundation, voorzagen wij al het begin van de implosie van het klimaatindustrieel complex
Of het klimaat nu opwarmt door CO2, door natuurlijke factoren of een combinatie van beide maakt overigens niets uit. We zullen ons hoe dan ook moeten aanpassen aan nieuwe klimaatomstandigheden. Het werkelijke hoofddoel van de 2030 Agenda, of het nu klimaat is, energie, biodiversiteit, ‘circulair’, het onderliggende agendapunt blijft Centrale Controle.
En daar helpt AI bij, net als asielbeleid.
Wanneer iemand voor strenger grensbeleid pleit- gerechtvaardigd door asielbeleid- geldt dat ook voor onszelf: Dat je minder gemakkelijk je land uit kunt en andere landen in kunt.
Voorstanders voor dichte grenzen zijn ook voor datahandel in persoonsgegevens. De Eindtijd met haar ‘Grote Verdrukking’ blijft dus nog steeds op koers. Geniet daarom van iedere dag met je dierbaren die God je geeft, zelfs deze grijze maandag.

Iedereen een digitaal oormerkje
Laatste meeneempunt:
- Google stoot in 2023 anderhalf maal de CO2 uit van de Nederlandse rundveestapel dankzij AI-groei, en die emissie groeit jaarlijks met meer dan tien procent. Er is dan ook geen morele of legitieme reden het LVVN-ministerie nog als gezag te erkennen of serieus te nemen, zolang zij Nederlandse boeren dwingen om emissies te reduceren, die nooit enig klimaateffect zullen hebben. En dat voor miljarden euro’s belastingdruk.
– Steun Interessante Tijden met je bijdrage voor de ineenstorting van het klimaatindustrieel complex, voor de sanering van de Roverheid, en lastenverlaging via halvering van de ambtenarenstapel.
Afgelopen weekend namen we een kijkje bij de stilgelegde kolencentrale in Ibbenbüren. Was een werkende centrale die draaide op kolen uit de nabijgelegen bergen, echter vanwege het ‘Kohlenverstromungsbeendungsgesetz’ is daar een einde aan gekomen. En niet alleen dat. Ik kwam in gesprek met een bewaker bij de centrale (omdat we er niet mochten parkeren, LOL) en terwijl de sloopmachines al op het terrein te zien waren gaf hij aan dat in maart de boel ‘versprengt’ wordt, oftewel opgeblazen. Een verstandig mens zou misschien zeggen, geef het wat tijd, zet die installatie een jaar of twintig in de motteballen. Maar nee, alles moet kapot zodat er geen weg terug meer is. De schaarste aan energie in de nabije toekomst is gegarandeerd en zal hoe dan ook clashen met de digitalisering en de dromen van totale controle van de ruling elites, zoveel is zeker.
Mogelijik al eerder aangeraden leesvoer is de website van Tim Morgan – Surplus Energy Economics.
https://surplusenergyeconomics.wordpress.com/professional-area/