
Engelen kunnen ook als gewone mensen verschijnen
Op Netflix keken ik en Afke naar de Duitse serie ‘Cassandra’: Een gezin komt in het eerste Smart-huis van de wereld wonen. Daarin zit in een supercomputer de ‘geest’ van een vrouw opgeslagen, de Digitale Tweeling van de eerdere vrouw des huizes. Die reguleert als robot het hele huishouden maar blijkt verderop een geheel eigen wil te hebben. Thanatechnologie is de naam voor dat fenomeen.
Na je fysieke dood blijven er nog digitale resten over van je. Zijn die weer tot leven te wekken tot levende gelijkenis? Stel dat je een optreden van een hologram van een overleden rockster kan volgen, die op het podium in de lucht geprojecteerd staat. Of dat ik met een hologram van Trudy door het bos kan lopen, in plaats van dat je moet honduitlatenzonderhond.

Mijn honden-engel, Trudy! (RIP)
Thanatos
De serie Cassandra is nog gemaakt in het woke-tijdperk. Want de Duitsers zijn voor de helft neger en de zoon identificeert zich als een homofiel. Maar verder is de serie bijzonder en ge-ent op het oeroude idee dat mensen zichzelf willen overleven met techniek.
Thana als woord herken je ook van Eu-thana-sie, afgeleid van het Griekse Thanatos, dood(sdrift). Op zoek naar informatie over de Digitale Tweeling kwam ondergetekende op een artikel in Omics uit 2021 bij die nieuwe term: Thanatechnology and the Living Dead: New Concepts in Digital Transformation and Human-Computer Interaction:
Thanatology is the scientific study of death, dying, loss, and grief. In contrast to the biological study of biological aging (cellular senescence) and programmed cell death (apoptosis), thanatology employs multiple professional lenses, medical, psychological, physical, spiritual, ethical, descriptive, and normative.
In 1997, Carla Sofka (een psycholoog RZ) introduced the term thanatechnology as “technological mechanisms such as interactive videodiscs and computer programs that are used to access information or aid in learning about thanatology topics.”
Onward to 2021, the advent of social media, the Internet of Things, and sensors that digitize and archive nearly every human movement and experience are taking thanatechnology, and by extension, digital transformation, to new heights. For example, what happens to digital remains of persons once they cease to exist physically?

De Engel boven Clara’s graf bij Oudbeets
Wat gebeurt met je digitale onstoffelijke resten?
Een ander artikel in Omics over thanatechnologie ‘Digital Death and Thanatechnology: New Ways of Thinking About Data (Im)Mortality and Digital Transformation’ behandelt de vraag, wat er met je digitale ik gebeurt nadat je zelf bent gestorven. Er zijn straks miljarden sociale media-accounts van gestorven personen, die op het www verder blijven leven:
Digital technologies such as the Internet of Things and artificial intelligence are changing how we live and do research, for example, the ways in which patient-reported outcomes and phenomics big data are curated and analyzed. Digital transformation is everywhere and is reshaping data (im)mortality in a wide range of sectors in medicine, engineering, journalism, and beyond.
In this context, thanatechnology is a term introduced by Carla Sofka over two decades ago, referring to “any kind of technology that can be used to deal with death, dying, grief, loss, and illness.”
The field of thanatechnology has become relevant in the digital age as social media is full of accounts from dead individuals, whereas digital media is often harnessed as a source of data and metadata, and in times of pandemics and normalcy. Emerging macroscale analyses forecast billions of social media user accounts from deceased persons in the current century. What happens to digital remains of persons once they cease to exist physically?

Marx & Engels in Berlijn
Een fysiek stukje thanatechnologie is balsemen. Denk bijvoorbeeld aan het gebalsemde lijk van Lenin dat in Moskou wordt bewaard sinds 1924. Het lichaam wordt regelmatig behandeld, met speciale aandacht voor het gezicht en de handen, die twee keer per week worden verzorgd. Daarnaast wordt het hele lichaam om de anderhalf jaar in een speciaal bad gelegd om ontbinding te voorkomen.
Dat kost meer dan anderhalve ton euro per jaar. Het oorspronkelijke idee was dat Lenin ooit weer met de juist techniek tot leven gewekt zou kunnen worden door hem in te vriezen. Dat las ik in Het Onsterfelijkheidscomité van John Gray.
Hoe dan ook: Ik had nog nooit van het woord gehoord, dus de kans dat jij er dan van had gehoord is klein. Daarom vandaag dus in de AI-week op Interessante Tijden: Thanatechnologie.
In allerlei rapporten over AI zie je trouwens die afbeeldingen, waar ze digitale projecties en hologrammen in de lucht ‘swipen’, zoals je dat nu op een Ipad kan doen. Die technologie is er dus al, en zal over een tijd dus gemeengoed worden. Straks kun je ook hologrammen van mensen ‘swipen‘ die voor je in de lucht zijn geprojecteerd: een soort pratende digitale tweeling van een persoon die dan voor je staat.

Hologrammen swipen, je ziet het al in films, maar moet straks ook voor consumenten beschikbaar zijn: Bron Codes Action Plan Verenigde Naties
AI maakt journalisme nog meer overbodig
In ieder geval maakt AI het ‘googlelen’ alvast overbodig. Met Perplexity heb ik in veel kortere tijd veel beter antwoord op mijn vragen. Hoe zal mijn digitale onstoffelijke ik dus op het web voortleven, wanneer je dat vraag aan AI?
Rypke Zeilmaker is een zelfstandig natuur- en wetenschapsjournalist en fotograaf, geboren in 1975 in Friesland. Hij studeerde Bos & Natuurbeheer in Wageningen en begon zijn carrière als wetenschapsjournalist bij Het Parool in Amsterdam. Zeilmaker heeft reportages gepubliceerd in verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, Het Parool, Elsevier Weekblad en De Standaard in Vlaanderen14.
Hij is bekend vanwege zijn kritische en provocerende artikelen over natuurbescherming en klimaatonderwerpen. Rypke Zeilmaker is ook actief op zijn website “Interessante Tijden”, waar hij regelmatig publiceert over natuurlijke historie en kritische analyses van wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen13. Hij heeft een boek geschreven getiteld “Liever dood dan Slaaf”, een fotografische en literaire pelgrimstocht door de Friese natuur op zoek naar vrijheid10.
Zeilmaker is ook bekend om zijn kritiek op de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties en andere klimaat- en duurzaamheidsinitiatieven, die hij beschouwt als onderdeel van een “groene machtsagenda”7. Hij biedt cursussen aan over bullshitdetectie en kritisch denken over wetenschappelijke en politieke informatie

Hologrammen ‘swipen’, de techniek bestaat al maar nog niet voor consumenten. Bron: Codes Action Plan Verenigde Naties
Kijk, dan heb je vrij neutrale informatie die grosso modo klopt. Terwijl, als je door zo’n ‘kwaliteitskrant’ als De Vulkskrrrant zou worden geïnterviewd, dan kreeg je daar de overbodige mening van zo’n linkse alfa met hoornbril overheen gegoten, of een bak negatieve framing. Interviews kun je ook beter door robots laten doen.

Thomas Muntz en Belia maakten nepnieuws over mij om me als gek weg te kunnen zetten voor de Groene Amsterdammer.
Doe mij dan maar AI. Mijn prognose is dat Artificial Intelligence het journalisme overbodig maakt. En met AI kunnen we nagenoeg zonder ambtenarij. Ook de rechterlijke macht kan je door AI vervangen. Nu zijn het allemaal vooringenomen D66’ers, die laatst op twitter aankondigen dat ze in augustus mee gaan varen bij een openbare homo-orgie, de Anal Pride.
Ondermijn nog even het laatste restje vertrouwen in de Trias Politica. Dat kan dankzij AI allemaal weg. Komen we nu bij meer levensbeschouwelijke en emotionele toepassing:
- Kan ik straks dan een hologram van Trudy (RIP) weer uitlaten in het bos dankzij Thanatechnologie? Truusje heeft niets op sociale media achtergelaten van zichzelf, behalve dat ze de meest gefotografeerde terriër van Nederland werd. Meer dan een fotoprojectie zal dan dus niet meelopen.

Trudy viert de Friese Vrijheid met de Terrier-ren
Je krijgt geen dolle terrier-ren omdat ze dankzij een nieuwe ontdekkingstocht blij van zin is, of een terrier die plompverloren op haar kont gaat zitten en niet verder wil. Omdat ze dit stukje nu al zo vaak gewandeld heeft dat ze denkt ‘verzin eens wat nieuws’… Of een terrier die wacht houdt wanneer je op je buik ligt te fotograferen, en wanneer dat lang duurt dat ze snurkend tussen je benen gaat liggen.
Het is dus nooit het echte ding. En is het niet zo dat de engelen jaloers op mensen zijn, omdat wij in de materie kunnen leven, ruiken en proeven. Waarom zou je dan technologie uitvinden, die je uit de materie weghaalt de virtuele wereld in. Alsof je voor je dood al een geest wilt zijn.
- Steun Interessante Tijden voor het nieuws als ‘wat je nog niet wist of zo had gezien’