
De Literatuur van vandaag
Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse Beschaving was geweest. Vandaag reizen we met Emanuel Swedenborg naar de Hel en wie daar in komt. Mensen komen na hun dood in de hel die ze creeëren, stelt spiritueel Bijbel-exegeet Swedenborg.
Dat gebeurt dankzij het kwaad dat voortkomt uit zelfaanbidding en de behoefte door ‘de wereld’ gewaardeerd te worden. In de Hel straft het Kwaad zichzelf continue, omdat kwade geesten in de rij staan om de ander af te branden uit de neiging tot haat en kwaad. “Helse machten verlangen niets zo zeer als anderen pijnigen en straffen…”
Goede mensen doen en waarderen ‘het goede’ om het ding in zichzelf, niet uit de behoefte door de wereld gewaardeerd te worden of voor het Zelf.

Zuid Limburger lieflijkheid, een vluchthaven tegen de lelijkheid van moderniteit
‘Uw redelijke godsdienst’
De boodschap die Paulus meegeeft in Romeinen 12 komt vrijwel naadloos overeen met hoe Swedenborg de Bijbel leest en uitlegt: Dat het Goede, Ware en Schone van God komt. Het kwade heeft vrij spel wanneer je God de rug toekeert.
Met uitzondering van 1 belangrijk detail, dat Paulus ontleent aan Deuteronomium: Dat van een God die zich zal verlustigen in wraak en het lijden van anderen. Bij Swedenborg straft het Kwaad zichzelf, omdat het kwaad verlangt anderen te pijnigen.
Daar komen we zo op terug. Mensen in de kerk moeten Paulus zijn tekst uit Romeinen 12 al duizenden malen gehoord hebben, wanneer ze mijn leeftijd bereikt hebben. Maar deze woorden doen blijft lastig wanneer ze enkel in je hoofd zitten en niet in je hart:
Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst.
En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.

Wildemanskruid, het is nog in Limburg te vinden, maar ook in het tuincentrum
Laat de liefde ongeveinsd zijn
Paulus vervolgt even later, opnieuw dat je Echt moet zijn en niet moet doen alsof. En hij hamert steeds opnieuw die houding er in, dat je niet zelfgericht moet zijn maar op De Ander, God en Het Andere:
Laat de liefde ongeveinsd zijn. Heb een afkeer van het kwade en houd vast aan het goede.
10Heb elkaar hartelijk lief met broederlijke liefde. Ga elkaar voor in eerbetoon.
11Wees niet traag wat uw inzet betreft. Wees vurig van geest. Dien de Heere.
Je loopt qua Liefde voor het Goede, Ware en Schone de kantjes er niet af, aldus Paulus. Want dat is juist een teken van liefdeloosheid, dat je iets maar afraffelt. Neem dan de wijze waarop Afke eten voor ons maakt, hoe ze broodjes smeert, en het huis piekfijn op orde houdt.
Dat getuigt van aandacht en liefde voor het ding in zichzelf. In de Hemel is alles Echt, werkelijk gemeend voor God en De Ander/het Andere. In de Hel is alles nep, geveinsd, uit zelfzucht gemotiveerd, een beetje zoals het gehele leven van de Moderniteit: De Dingen worden gedaan, gezegd en geschreven voor het effectbejag van het ego.

Limburger bokkerijders
“Ik zal het vergelden, zegt de Heere”
En opnieuw, je weet het eigenlijk al lang. Zodra je jezelf verlaagt tot het kwade om het kwade aan te vallen, ben je zelf deelgenoot van de hel:
15Verblijd u met hen die blij zijn, en huil met hen die huilen.
16Wees eensgezind onder elkaar. Streef niet naar de hoge dingen, maar houd u bij de nederige. Wees niet wijs in eigen oog.
17Vergeld niemand kwaad met kwaad. Wees bedacht op wat goed is voor alle mensen.18Leef, zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, in vrede met alle mensen.
19Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn, want er staat geschreven: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere.

Joodse begraafplaats Gorredijk
Hier haalt Paulus een Mozaïsch wraakdicht aan uit Deuteronomium 34, dat in toonzetting kenmerkend is voor de Israëlieten en hun profeten. Steeds verlangen ze vergelding, wraak voor het feit dat ze in militair opzicht niets voorstelden tussen grootmachten als Egypte, Perzië en de Assyriërs:
35Aan Mij komt de wraak en de vergelding toe, op het tijdstip dat hun voet wankelt.
Voorzeker, de dag van hun ondergang is dichtbij, en spoedig komen de dingen die hen te wachten staan.
36Want de HEERE zal Zijn volk recht verschaffen, Hij zal berouw hebben over Zijn dienaren.

Limburger hellingbosbeek, genomen met Iphone van Afke
“Het Kwaad straft zichzelf af, dat doet God niet’
Je kunt die tekst in Deuteronomium ook zien als a-spiritueel. Immers, als God staat voor het volmaakt Goede, Ware en Schone: Waarom meent de schrijver dan dat deze ‘berouw’ kan tonen, nadat een mens hem wijst op zijn fouten.(…) Waarna deze godheid zich zal wreken op je militaire tegenstanders.
Zoals reeds eerder opgemerkt over het werk van Swedenborg: Hij leest de Bijbel niet (enkel) op de materialistische letterlijke manier, maar op de symbolische spirituele wijze.
Volgens hem getuigt het beeld van de straffende en wrekende Godheid niet van een spiritueel begrip van de Bijbel. Het is niet God zelf die wreekt en straft. Maar je krijgt na je lichamelijke dood juist de volle laag wanneer je niet door Hem beschermd bent (blz 235):
Evil spirits are severely punished in the world of spirits in order that by means of punishments, in order that they may deter from evil. This also appears te be from the Lord, but is from the evil itself; since evil is so joined with it’s own punishment that the two cannot be seperated
For the infernal crew desire nothing so much as doing evil, especially inflicting punishment and torment upon others; and they maltreat and inflict punisments on everyone who is protected by the Lord.
Net als bij Brieven uit de Hel van CS. Lewis zijn tot de hel gedoemde wezens – ‘The Infernal Crew’ van Swedenborg- vol van haat, klaarstaand om zich op je uit te leven, de splinter in je ogen staat ze na op het netvlies.

Mordor: Het Koning Arthur Kasteel van de Vaderlandse Chemie bij Geleen (Limburg), Chemelot
Overwin het kwade door het goede
Die zelfde geest van wraak uit het door Paulus aangehaalde Deuteronomium, en het verlangen anderen te zien lijden vind je terug in de Psalmen. Zoals wanneer de joodse ballingen bij the rivers of Babylon (Psalm 137) de wens uitspreken dat de baby’s van de mensen die hen gevangen namen tegen de rotsen kapot worden geslagen.
Oo dochter Babels die verwoest zult worden! welgelukzalig zal hij zijn, die u uwe misdaad vergelden zal die gij aan ons misdaan hebt;
welgelukzalig zal hij zijn, die uwe kinderkens grijpen en aan de steenrots verpletteren zal.

Met mijn beide prachtvrouwen gisteren terug in het paradijsje van Afke en mij, een pelgrimspad richting Santiago. Wat prachtig!
Lezen we daar niet de geest van de Hel en Het Kwaad terug, dat verlangt om anderen te zien lijden en te straffen? Hoe anders is dan dankzij Jezus Christus de boodschap van het Nieuwe Testament, waarmee Paulus ook Romeinen 12 afsluit:
20Als dan uw vijand honger heeft, geef hem te eten, als hij dorst heeft, geef hem te drinken, want door dat te doen, zult u vurige kolen op zijn hoofd hopen.
21Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.
Dat is ook wat ‘schatten in de hemelen verzamelen’ in geestelijke zin betekent: Genieten van het doen van het Goede in zichzelf, want dat komt uit God. Het kwaad haar macht slinkt door er geen deelgenoot van te (willen) zijn, via gerichtheid op het Zelf en wereldlijk gewin. Ik heb net ook die fout gemaakt, een ander gedist die mij niet waardeerde op de manier die ik meen te verdienen.
Mijn fout, zet een wachter voor mijn lippen. Ik verlang weer het Goede te doen om het Goede in zichzelf. Tot slot: Wat hebben wij gisteren genoten van een dagje Zuid Limburg, terug in ons paradijsje, dat vluchtoord waar de lelijkheid van moderniteit nog geen vat kreeg. God zegene de Limburgers, dat ze dit mogen beschermen en bewaren.
Heb een Goede Zondag.
Mooie bewoording en zelfreflectie Rypke.
En wat een mooie foto’s uit Zuid- Limburg.
Volgende keer ook nog Maastricht aandoen? Zuipen met Zeylmaker in de Apostelhoeve met de lokale wijn. Na een mooie wandeling in de natuur uiteraard.