Mel Kroon’s erfenis: Tennet failliet zonder Staatslening 25 miljard…

Groen schuldenvehikel van Tennet sinds 2015

Er huist tegenwoordig in de boardroom van Eneco een ex-ambtenaar, die als Sie Ie Oo van staatsbedrijf Tennet (2002-2018) Nederlanders opzadelde met de kostenstrop van Duitse klimaatgekte (Energiewende), vijftig miljard euro and counting. Mel Kroon.

Hij kocht met publiek risicokapitaal het Duitse hoogspanningsnet op (Transpower van E-ON), vanuit de wens om op feestjes op te kunnen scheppen dat hij de Europese netcowboy was. De Duitse regering wil die strop van Mel Kroon niet terug kopen, ondanks pogingen van het Ministerie van Financiën om Tennet Duitsland te verpatsen.

Daardoor groeit het risico, dat de Nederlandse Staat- naast een lening van 25 miljard euro voor 2024 en 2025- nóg meer staatsschulden aan moet gaan voor 2026. Die komt dan bovenop de private schulden van dik 22 miljard euro die Tennet aanging met zogenaamde ‘groene obligaties’ sinds 2015.

Wat een vuil stuk vreten

Groei van schulden en overhead, het nieuwe Tennet
Zoek je met AI naar de ‘verdiensten’ van Mel Kroon, dan krijg je opgelepeld hoe onder zijn visionaire leiding dit netbedrijf groeide. Alsof AI door Ton Elias, marketeer van de VVD is getraind in ‘hoe verpak ik een financiële strop voor de Nederlandse energieconsument tot uitdagende winstconstructie’:

Mel Kroon heeft als CEO van TenneT (2002-2018) een cruciale rol gespeeld in de groei van het bedrijf, waarbij het personeelsbestand toenam van 270 naar 4.000 medewerkers.

Onder zijn leiding voerde TenneT 45 overnames uit, waaronder de overname van Transpower (voorheen het netwerk van E.ON) in 2009, waarmee TenneT een belangrijke speler werd in Duitsland en Europa.

TenneT breidde onder Kroon zijn beheer uit tot het volledige Nederlandse hoogspanningsnet en werd een grensoverschrijdende netbeheerder met verbindingen naar buurlanden.

Het balanstotaal van TenneT steeg van €1 miljard naar €22 miljard door investeringen en succesvolle dealmaking, wat de basis legde voor verdere uitbreiding en personeelsgroei

De beste visgronden geofferd aan de windustrie… vlakbij Helgoland: Tennet moet de aansluitingen bouwen op onze kosten

Groen Schuldenvehikel (Green Financing Framework)
Wanneer we dat vertalen in Boeren-Blokkeer-Fries, lees je hier: Onder Mel Kroon groeide een degelijk clubje ambtenaren -die de betaalbaarheid en betrouwbaarheid bewaakten van de Nederlands stroomnet-, tot een onoverzichtelijke kolos met vertwintigvoudigde overhead, die zich voor tientallen miljarden euro’s in de schulden ging steken.

Alle schulden en investeringen die Tennet maakte komen vervolgens via je energierekening en hogere belastingen bij U en mij terecht.

Maar dat maakte Mel niks uit, want als echte ‘ondernemer’ van een Staatsbedrijf wist hij dat hij oneindig risico kon lopen. Tennet kan en mag niet failliet gaan. De Staat springt altijd wel in het schuldengat dat Tennet maakt.

Door stukjes Tennet te kopen kun je als groene bankier showen met de SDG’s; Bron: Green Financing Framework

Tennet moest dankzij netcowboy Mel Kroon sinds 2015 al dik 22 miljard euro lenen op de kapitaalmarkt, in de vorm van zogenaamde Groene Obligaties (Green Bonds, je verpatst je staatsbedrijf dan aan private investeerders). Dat groene schuldenvehikel waarmee het staatsbedrijf zich verkoopt aan private geldjongens, dat heet sinds 2015 het Green Financing Network.

Dat geleende geld was nodig om de Sued-link ondergrondse kabel aan te kunnen leggen van Sleeswijk Holstein naar Beieren van zevenhonderd kilometer lang. Die kost tien miljard euro en moet in 2026 klaar zijn. Komende tien jaar moeten ze- naast de 26 miljard euro voor Nederlandse windindustrieterreinen, ook vijftig miljard euro investeren in Duitse windpark-aansluitingen.

Nederland voorop in het uitgeven van groen schuldpapier om geld uit te geven dat het niet heeft

Staatslening nam voorschot op verkoop Tennet Duitsland
Dankzij Mel Kroon’s financiële wanbeleid, en dat van zijn opvolgster Manon, gaf de Nijpelitaanse Klimaatmaffia (VVD-regering) Tennet nog een staatslening van 25 miljard euro, om de onkosten voor 2024 en 2025 te kunnen dekken. Anders zouden ze failliet kunnen gaan. Wat lezen we hier bij Kersten Techniek vervolgens over?

Dat Tennet die lening pas kan terug betalen, wanneer iemand zo gek is om Tennet Duitsland alsnog te kopen:

Zodra de Duitse tak van de netbeheerder is verkocht, wordt de lening terugbetaald. Het betreft dus een overbruggingslening. Wanneer de verkoop beklonken wordt blijft onduidelijk.

Komt de verkoop toch op korte termijn rond, dan duurt het nog maanden voordat TenneT daadwerkelijk het geld op de rekening heeft staan. TenneT betaalt een marktconforme rente op de lening en moet het volledig geleende geld terugbetalen in de periode 2030-2040.

Overheid leent geld voor Tennet

Overheid leent 25 miljard om faillissement Tennet te voorkomen
Een ‘marktconforme rente’ betalen op een staatslening, dat is er in gezet om een dubbele strop politiek te verkopen. Want de Nederlandse overheid moet dat bedrag van 25 miljard euro zelf eerst lenen op de kapitaalmarkt, zo lees je in de Kamerstukken. Daarmee groeit dus de staatsschuld verder en de rente daarover.

Dat betekent dat je als energieconsument dus dubbel genaaid wordt. Alle onkosten verrekent Tennet immers naar je energierekening. Ook stijgen de belastingen omdat hun overheid zich verder in de schulden steekt voor Tennet.

En de kosten van die rente van die staatslening komt als stijging terug op je energierekening, via hogere transportkosten.

Mel Kroon, hij komt er gewoon mee weg
Zoals blijkt uit de Kamerstukken van de minister van Financiën van januari 2024, moet Tennet voor 2026 waarschijnlijk nóg meer geld van de belastingbetaler lenen. Omdat de verkoop aan de Duitse regering mislukte. Terwijl de inzet van die lening was, dat de verkoop aan de Duitse regering zou slagen.

Moraal van dit naargeestige verhaal: Mel Kroon had een micropenis, en dat wilde hij overcompenseren. Hij wilde Sie Ie Oo tje spelen van een internationale groene netholding, en dat op feestjes kunnen vertellen. Het is vast een VVD’er.

Hij kon met publiek risicokapitaal de groene jongen uithangen. Inmiddels zou Tennet failliet gaan- ondanks private leningen van 22 miljard euro- wanneer de Staat der Nederlanden geen lening aanging van 25 miljard euro in 2024/25 en mogelijk ook nog eens in 2026.

Wanneer niemand een tegen faillissement aanschurkend staatsbedrijf wil opkopen, het Duitse deel daarvan.

Lijk in de Kast Tennet

We troosten ons met de gedachte dat zijn opvolgster, Manon nog erger is en werkelijk helemaal niets van energie weet. Maar gelukkig, het is mooi weer vandaag!

  • Troost Interessante Tijden met je bijdrage voor Bier, Boeken en Benzine, om het leven in een Failed State, Nigeria aan de Noordzee draaglijk te houden. 

Of trakteer mij en Afke op een lekker biertje via Tikkie
https://tikkie.me/pay/t5qmnjmjik8omo3dem1s

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *