Is er Intelligent Leven op Aarde?

Low band (tientallen Mega Hertz) antennes van Lofar tussen Buinen en Exloo

In Drenthe staat een mondiaal unieke radio-telescoop- Lofar-met 20 duizend antennes- waarmee astronomen 12 miljard lichtjaren het heelal in kunnen kijken. Maar plaatsing van 50 windturbines 5 kilometer verderop (Drentse Monden) maakt die telescoop onklaar, zo stelde Astron-directeur Marco de Vos in een persbericht.

Turbinebladen boven de horizon geven een echo-signaal, die de ontvangst van Lofar ontregelen. Daar gaat een investering van 100 miljoen euro gemeenschapsgeld in wetenschap. Terwijl Ierland net weer miljoenen investeerde in het uitbreiden van Lofar. De wetenschappers die Lofar gebruiken, publiceren uit metingen hun resultaten in topbladen als Nature. 

Zo kan je Lofar niet alleen gebruiken voor het meten van elektromagnetische golven (/250 Mega-Hertz) maar ook als deeltjesdetector (bv protonen) van deeltjes die vrijkomen, wanneer kosmische straling met de aard-atmosfeer in aanraking komt.

De highband (rond de 100-200 Megahertz) antennes, met een graspieper in voorjaarsstemming

Zo zien ze er van binnen uit, verpakt in piepschuim. De radiogolven dringen door het materiaal naar de ontvangers…

Zo werkt Lofar

Ik bezocht het gebied gisteren om de unieke combinatie natuur en techniek te fotograferen.

De Lofar Zone is namelijk van agrarisch land tot 400 hectare beekdal-moeras (Hunze en Aa) en weidevogelland getransformeerd. De wetenschappers vinden die natuur rondom wel prettig, want dan heb je geen menselijke verstoring met machines in de directe omgeving.

De kern van Lofar staat in 400 hectare nieuw natuurgebied, met veel weidevogels

Tegen de Hondsrug aan in een beekdal..Op de achtergrond zie je een high band antenne-veld met station

Plattegrond van de ‘Astron-Superterp’, de centrale kern…

. die Astron-terp zie je hier op de achtergrond in het moeras, het natuurgebied. De rustige omgeving in het dunst bevolkte deel van Nederland voorkomt verstoring van het signaal door menselijke activiteiten.

Je hoort er de roerdomp hoempen. Hoemp! Hoemp! Deze werd opgeschrikt door Trudy, je ziet ze bijna niet zitten in het riet. Ze wuiven met het riet mee terwijl ze kaarsrecht staan

Baardmannetje, de Hollandse rietparkiet zou een betere naam zijn…

Astront, dankzij alle vogels

…zoals deze graspieper

Volgens wikipedia zou Lofar ook geschikt zijn voor de zoektocht naar intelligent leven in de ruimte, Search for Extra Terrestrial Intelligence (SETI). Daar steekt Facebook-CEO Mark Zuckerberg geld en tijd in met Stephen Hawking.

…in parachutevlucht daalt de pieper af

Je bedrijft dan een soort Google in the Galaxy, probeert met data mijnen van langgolvige radiosignalen uit de ruimte van zoveel mogelijk telescopen een patroon te vinden dat op een ‘grote boodschap’ lijkt.

Lofar kijkt tot 12 miljard lichtjaar terug in de tijd, de radiogolven van sterrenstelsel Virgo A werden door Lofar tot dit plaatje verwerkt

Radiotelescopen vangen de lange golven op met 1 kilometer golflengte

Hier worden alle signalen verzameld en doorgestuurd naar de supercomputer van de Rijks Universiteit Groningen

Bij deze een voorstel om SETI tot STI om te dopen: The Search for Terrestrial Intelligence. De intelligentie is bij aardse bestuurders wel eens ver te zoeken, wie weet zijn er meer capabele en verstandige ministers te vinden die het stokje van Kamp overnemen.

Ja, het zijn Interessante Tijden.

Uniek in Nederland en de wereld, de combinatie techniek en natuur, zo’n dichtbevolkt land dat zulke plekjes koesterde…

Trudy is overal mee!

 

4 Replies to “Is er Intelligent Leven op Aarde?”

  1. Waarom hebben jullie dan in hemelsnaam je handtekening gezet onder het papier. Het papier wat minister Kamp voor jullie neus hield,dat jullie ermee akkoord gingen?????

  2. Kamp heeft zijn groene achterban bediend door de directie van LOFAR een convenant te laten tekenen. Ze mogen nog een poosje wat in de marge mogen rommelen op tijden dat hij het goed vindt. Weg investering van 100 miljoen Rijksoverheidsgeld dat geïnvesteerd werd in dit project.
    In de Provincie Groningen zijn nu ook de rapen gaar: het laatste ( vast niet) zoekgebied voor wind: Eemshaven/Delfzijl moet er even doorgedrukt worden ondanks heftige protesten van omwonenden. PS gaat onder dwang van de gedeputeerde Homan akkoord met het achterwege laten van een provinciaal inpassingsplan en geven daarmee hun eigen invloed en die van hun kiezers weg aan de windmaffia. Tot zover de houding van de politiek hier in het noorden van Nederland ten aanzien van de “vergroening” van ons gebied.

  3. Mij verbaast het dat de waargenomen objecten in het heelal 13 miljard ver weg zijn, toen kwamen zo toch pas uit het Big Bang ei? Hoe konden ze dat toen zo ver weg zijn? Wie maakt me wijzer?

  4. Het zou fijn zijn als je jouw Trudy in het vervolg aan de lijn doet tijdens het broedseizoen. Echt respectloos om daar een hond te los te laten lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *