Een Betere Natuur Begint bij Jezelf

Volle bak gisteren in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam bij de presentatie van ons boek ‘Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei’, met als kritische panelleden Farah Karimi (Oxfam Novib), Wybren Versteeg (VU Milieu-historicus) en Donald Pols (Milieudefensie).

Ik had een speech uitgeschreven om voor te lezen. Maar besloot bij mijn toespraak over natuur te improviseren, omdat de tekst te ‘dichterlijk’ zou zijn voor dit vooral donkergroene publiek. De tekst zou een te groot beroep doen op hun relativeringsvermogen, en je kunt je publiek nooit te laag inschatten…

Hier dan alsnog de tekst van ‘Een Betere Natuur Begint Bij Jezelf’

De orthodoxe milieubeweging is al een halve eeuw meesterlijk in het aansmeren van schuldgevoel, met girodieren die met een zacht behaard boetekleed gefokt lijken. Neem die reuzenpanda van het Wereld Natuur Fonds, zo’n huilende voorloper van de ijsbeer, maar dan met uitgelopen mascara die je met eurotekens in de ogen aankijkt. Een beest dat alleen wil leven in een mistig bamboe-regenbos op 1200 meter boven zeeniveau in een land met meer dan 1 miljard Chinezen.

En hij lust alleen bamboe!!

Waarom niet een bruine beer als mascotte? Die lust alles, in Roemenie zag ik ze zelfs vuilnis eten. En die ecomoderne succesbeer doet het prima, zolang er maar berenbos over blijft om zich in terug te trekken.

Het kweken van schuldgevoel levert het Wereld Natuur Fonds al 600 miljoen euro per jaar op.

Ecomodernisten willen per uitgegeven euro maximaal goed doen in het echt, de zichtbare praktijk voor je ogen hier en nu. In plaats van zoveel mogelijk (subsidie)geld uitgeven om je goed te voelen over je zelf.

Hoofdstuk 12 – ‘Een Betere Natuur Begint bij Jezelf’ vult die ecomoderne denkwijze groen in. Het gaat over de manier waarop je zelf natuur kunt maken, je eigen paradijs, wat Perzisch is voor ‘Ommuurde Tuin’. Natuur is er niet om je bang en ontevreden te maken maar het moet een bijdrage leveren aan je levensgeluk. Dat is boerenlogica: mensen gaan op vakantie naar natuurrijke plaatsen omdat ze zich daar prettiger voelen. Niet naar een nerveus draaiende windfarm of kaal industrieterrein.

Als die boerenwijsheid op vakantie geldt, dan ook in je dagelijks leven.

De tuin associeer je dus met geluk en gezondheid, een plaats waar je het goede binnenlaat dat je opvrolijkt, en het slechte buiten houdt.

Zo verbouwde ik ook mijn verworven anderhalve are in Friesland. Je treft er bij aankomst een typische tegeltuin voor de onderhoudsarme hersenpan aan. Je kent het wel, zo’n Tokkietuin met kingsize kattenbak. En je maakt er een paradijsje van, waar de wildlife vanzelf op afkomt. We noemen dat IMBY, in my back yard.

De IMBY-filosofie kent 1 harde voorwaarde en dat is welvaart. Die welvaart definieer je als bestedingsvrijheid. Je wordt welvarend door kosten te drukken, en/of door meer te verdienen.

Nou ja, als ZZP’er, een Zelfstandige Zonder Pensioen in de verkeerde beroepsgroep- wetenschapsjournalistiek- kies je dus kostenbeperking.

Door in Friesland te wonen, kon ik voor een prikje anderhalve are huis met grond krijgen. Ik bracht zo dus de kosten omlaag: zo kweek je een vorm van welvaart. En met eigen geld, wel duizenden euro’s aan plantjes maakte ik de mensen van het tuincentrum en mezelf gelukkig. Want je hebt gewoon lol om je eigen natuur te maken. Er kwam geen staatsdwang aan te pas.

Ik hou van vogels, dus maak ik een vogeltuin, kreeg er spontaan kolibrivlinders, salamanders, padden en kikkers bij. Er zijn ook mensen die van die Herman Goering-stieren houden, zoals Ark Natuurontwikkeling. Ook goed. Je mag ook de mammoet terugfokken en je Pleistocene park maken. Een ander houdt het bij bijen en bloemetjes. En zo krijg je diversiteit. Diversiteit, dus ook Biodiversiteit ontstaat door de vrijheid van mensen om hun terrein zelf in te vullen

Die filosofie kan iedereen bij zichzelf toepassen, ook organisaties, bedrijven en overheden. Als je iets met natuur wilt, doe dat dan op eigen terrein met eigen middelen. En op eigen wijze. Je valt andere mensen niet lastig met dure campagnes, gedram dat miljoenen kost. Maar je voert het gewoon zelf uit.


De voorwaarde voor die filosofie is dus het respecteren van eigendomsrecht. En vooral BESTEDINGSVRIJHEID. Iedere euro kun je maar 1 keer uitgeven.

Als je al je budget kwijt bent aan torenhoge energiebelastingen om subsidie-miljonairs van de VNO-NCW te plezieren, Ed Nijpels en zijn Nijpelitaanse maffia (de VVD), dan kun je dat niet meer uitgeven aan natuur.

Als we op last van de oude milieubeweging en Groen Links een soort Noord Korea aan de Noordzee worden, dan heerst de armoede voor mens en natuur. Bij alle totalitaire socialistische regimes met religieuze ondertoon – waarin Groen Links haar ideologische wortels heeft (Communistische Partij Nederland en Evangelische zeloten-clubs)- werd de natuur als eerste uitgekleed.

En dus mijn stellingen:

Welvaart redt de natuur in Nederland
De Oude Milieubeweging is de grootste bedreiging voor een diverse natuur.

En vervolgens konden we over die stellingen discuzeuren. Trudy was mee en vond alles wel best. Hierboven nog Droevendaal in Wageningen, 1 van de inspiratiebronnen van de IMBY-filosofie.

4 Replies to “Een Betere Natuur Begint bij Jezelf”

  1. ‘Ben benieuwd naar een samenvatting van kritiek vanuit de Oude Milieubeweging. Wat vonden ze ervan dat in het eco-modernisme hun knechtende subsidie ideologie werd ondergraven?

  2. @Scheffer, het ging allemaal veel te braaf en timide. En men babbelde maar over ‘de aarde’ waarop allerlei effecten zouden heersen. Wanneer je het werkveld maar zo groot maakt dat het abstract is kun je er een ‘mening’ over hebben: een setje standpunten zonder consequenties voor je eigen leven

  3. Heb je dat over die panda wel voorgelezen? Hilarisch.

    “You don’t need a vacation, when there is nothing to escape from.”, zingt Jason Mraz. Sluit wel aan op wat jij zegt over je tuin. Overigens ben ik wel benieuwd hoe je een vogeltuin maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *