Russen waren Vikingen, Pruisen Slaven, Slaven waren slaaf

Isle of Rhum vanaf Eigg, met zicht op de Trollaval en Ashkival, bergen met Viking-namen

Bij bezoek aan het Isle of Rum aan de Schotse westkust zie je pieken uit zee rijzen met Viking-namen als Ashkival en Trollaval. Een erfenis van de invloed die de Vikingen als Scandinavische handelsvolken nalieten vanaf het jaar 800. Ze deden eeuwenlang invallen in de vers gekerstende wereld van Noord West Europa om slaven buit te maken. Die invallen stopten toen ze zelf gekerstend waren, zo rond 1200, deels met hulp van Kruisvaarders.

Toen hadden ze ondertussen IJsland gekoloniseerd, waar de Edda van Snorri Sturluson is geschreven: de Noorse mythologie van Snorri Sturluson waar we de meeste kennis over de Noorse godendienst aan danken.

De Vikingen bouwden boerderijen met koeien op Groenland die ze verlieten na de 13de eeuw toen de Warme Middeleeuwse periode afliep en de kou van de Kleine IJstijd inzette. Ze ontdekten Amerika en vestigden op New Foundland een tijdelijke kolonie.

De Russen danken hun naam ‘Rus‘ ook aan de Vikingen, die uit Zweden afkomstig waren en die door Slavische volken de ‘Varangians’ genoemd werden. Die koloniseerden vooral de oostelijker gebieden, zij vaarden riviermondingen van bijvoorbeeld de Weichsel (waarnaar de laatste IJstijd is vernoemd) op door Polen tot in wat nu Oekraïne heet: het land waarmee wij onder druk van de CIA een associatieverdrag aangingen ondanks ons Nee-ferendum. Zodat de Amerikanen dat land uit de Russische invloedsfeer kunnen trekken.

De Varangians vestigden in Novgorod in 862 een koninkrijk met Rurik. Zijn opvolgers werden het koninkrijk van de ‘Rus’ genoemd.

Er zijn dus meer historische redenen waarom de Russen aan Oekraïne zijn gehecht als bakermat van hun land.

Oleg van Novgorod (Rus, nazaat Vikingen) valt Constantinopel binnen in 907, zo schreven christelijke monniken in de Radziwill Chronicle: de Vikingen zelf schreven niets over hun geschiedenis

Op het web vond ik per toeval (= dat wat je ‘toe valt’) de French Whisperer die je door geschiedenis praat voor het slapen gaan. De manier waarop hij spreekt, maakt dat je al voor het einde in slaap valt. Dan kijk je de volgende ochtend de rest nog.

Hij heeft ook een video over de Teutoonse kruisridders, die de basis voor Duitsland legden als latere Pruisische ridderorde.

De emblemen van (Teutoonse) kruisvaarders vind je nog terug in de vlaggen van Skandinavische landen (een kruis).

De grootste kruistochten door de Teutoonse ridders vonden vanaf de 13de eeuw plaats tegen de heidense Pruisen en de Litouwers die tot begin 14de eeuw nog Heidens waren. De oorspronkelijke (Slavische) Pruisen werden volledig door die Teutoonse kruisridders uitgeroeid. En zo kregen de Teutonen door vestiging van hun rijk in Marienburg in Pruisen de naam van het volk dat ze geslacht hadden.

Rare jongens, die normale mensen. Je wist misschien nog niet dat het woord ‘Slaaf’ afkomstig is van de Slaven, de Slavische volken die als slaven werden buitgemaakt door de Vikingen. Maar ook Barbarijse piraten (Moslims) handelden in Slavische en Westerse slaven. Tot in IJsland kwamen die Moslim-piraten aan land om mensen te vangen voor de (Arabische) slavenmarkten.

De paus verbood de handel in christelijke slaven en zo ontnam hij een belangrijke handelswaar voor de Vikingen. Die kruistochten in Israel, dat waren deels christelijke verdedigingsoorlogen tegen de oprukkende Islam, die Italie bedreigde, half Spanje al bezet hield, en die met hun piraten christelijke kustplaatsen terroriseerden.

En zo houden mensen elkaar door de geschiedenis heen lekker bezig. Misschien betekent ‘vrede stichten’ wel het zelfde als ‘geen ambitie koesteren’. Luister je de French Whisperer dan verlang je ook naar een staat van zijn, waarin geen enkele ambitie nodig iszzzzzzzzzzzz

One Reply to “Russen waren Vikingen, Pruisen Slaven, Slaven waren slaaf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *