Verboden Bevergeil (Castoreum)

…Beaver was here…wat maken ze er een zootje van…Bevergeil bevat salicyl-zuur (wilgenzuur, wilg= Salix ) dat vroeger tegen koppijn werd gebruikt als voorloper van Aspirine

Natuurbeleid in Nederland levert een garantie voor een continue soap-serie. Met media-opstootjes over de mogelijke komst van de polderwolf, de ‘rel’ rond verstoring van zeearenden, gesnotter over de otter die verkeerstunnels eist van 3 ton euro per stuk.

Ieder stukje gedierte des velds heeft weer zijn eigen belangen-vereniging, die van tijd tot tijd de eigen aanwezigheid kenbaar maakt.

En ach, dan kan dit er dan ook nog wel bij. Het mysterie van het verboden bevergeil.

…hij hangt zomaar bij Natuurmonumenten, in de Ramspoltoren.

Bevergeil
Bij bezoek aan de Ramspol-toren van Natuurmonumenten aan de IJsselmonding zag ik ‘m hangen. De bever (Castor fiber). Ach ja, wie kent de bever niet. Hij werd in 1989 in de Biesbosch uitgezet vanuit de Elbe in Duitsland, na lobby door zijn belangengroepen. Later ook op andere plaatsen.

Die bever heeft nu al meerdere media-rellen op zijn naam, waarvan 1 kwam dankzij bevergeil.

Van bevergeil -dat je wint uit gedroogde anusklieren van de bever- vond de Zoogdier-vereniging dat je dat Castoreum (Latijnse naam bever =  Castor fiber) niet in vanille-ijs mag toevoegen zoals tv-kok Jamie Oliver besprak in de tv-show van David Letterman. Ze namen de Keuringsdienst van Waarde (KRO) de natuur in om kijkers met culinaire plannen te ontgeilen.

Wij citeren:

Grenzen van het territorium worden met geursporen gemarkeerd met het zogenaamde ‘bevergeil’. Dit heeft een zeer bijzondere geur dat het best omschreven kan worden als een combinatie van schoensmeerolie en een ziekenhuisgeur.

…Bevers, de soap, die hebben we ook nog, in de Volkskrant van 4 juli 2016

Castor-olie
De Zoogdiervereniging stelt verder:

De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.

Zoals alle media-ophef, ook deze ‘rel’ was niet nodig geweest, inclusief de zorgen van de Zoogdier-vereniging. Het blijkt niet te gaan om Castoreum– dat 600 dollar per kilo kost (je mag in de VS en Canada op bevers jagen) maar Castor olie Dat is de plantaardige vervanging van bevergeil die de cosmetica-industrie met 50 duizend ton per jaar gebruikt, gewonnen uit de Castor-boon van de plant Ricinus communis.

Pas op Bevers, in Duitsland hebben ze hun eigen bordjes al.

Die planten groeien zelfs bij ons in Diana’s Mooie Moestuin, ze heten bij ons Wonderboom. Omdat deze plant uit de Wolfsmelk-familie zo wonderlijk snel groot wordt.

De Tuinen van Appeltern stelt dat die zaden (geen echte bonen, dat zijn peulvruchten) giftig zijn door haar Ricine-gehalte, spul dat de Amerikanen – het meest genocidale volk op aarde- nog onderzochten op haar potentie als chemisch wapen.
We citeren:

The aversion to the use of the beans in suicide could be due to the painful and unpleasant symptoms of overdosing on ricin, which can include nausea, diarrhea, tachycardia, hypotension and seizures persisting for up to a week. However, the poison can be extracted from castor by concentrating it with a fairly complicated process similar to that used for extracting Cyanid from Almonds (Amandelen, cyanide vind je ook in de bast van de kersRZ)

IJsseldelta: Aalscholvers en een zilverreiger, sinds 1978 weer broedvogel nadat hij eeuwenlang was uitgeroeid…De ‘uitgestorven’ houting – een zalmachtige- paait hier. En de bever moet hier ergens rondhangen…

Ik schreef al, dat de natuur 1 grote gifbelt is.

Niet iets om door je ijs te doen dus, Ricine, tenzij je een hekel aan jezelf hebt.  Castor-olie vindt gebruik nadat je het spul verhit tot boven 80 graden Celsius. Dan valt het Ricine-molecuul (een eiwit) uit elkaar en kun je het straffeloos in parfum gebruiken, zonder van terrorisme beschuldigd te worden. Ene meneer Ali die Ricine op internet bestelde kwam zo 2015 nog in de gevangenis voor 10 jaar.

Wanneer je onbekommerd veel mensen wilt doden, dan kun je beter bij het Amerikaanse leger in dienst. Dan krijg je geld toe bij het verzinnen van meer dodelijk wapentuig. (DARPA)

De Ramspoltoren van Natuurmonumenten voor de Ramspolbrug, home of the beaver

Natuursoap in de Delta
Die bever kreeg omvangrijke hulp van natuurkabouters van het Wageningse Alterra met subsidie in de knapzak voor rapporten en onderzoek. Of hij nog op meer plekken uitgezet moet, dat raakt nu omstreden.

De bever verspreidt zich namelijk rap als ware het een muskusrat. De provincie Overijssel bekvecht al met de Friezen over asiel voor overtollige IJssel- bevers. Wanneer ik de Volkskrant van 4 juli 2016 kan geloven.

Limburg voerde volgens de Volkskrant al een bever-protocol in, omdat hij overlast zou geven. Herplaatsing van hang-bevers is volgens de Limburgers vereist. En dat ondanks de Bever-PR-machine van natuurclubs

We zagen in 2015 al onvervalste beverporno in ‘Holland, natuur in de Delta’ met sponsoring van het Wereld Natuur Fonds. Waarvan je de making of de bever-befscene hier onder kunt zien. De geluiden die ze maken in hun waterbed. We schrikken sindsdien nergens meer van….

Bij Wageningen in een zijstroompje van de Oude Rijn al eens zo’n bever gezien. En ik kan verklappen: Bevergeil (Castoreum) werkt alleen bij bevers, althans, ik kreeg geen speciale gevoelens bij een bever-waarneming…

Het zien van een bever vergaat anders dan wanneer je een tiener-Lolita ziet in strakke hotpants (slutpants) waar de naakte bil-rondingen net onder vandaan geperst worden, met een cameltoe aan de voorkant, de inkeping van haar bevertje met wat spijkerstof er over.

Zo kun je gewoon op straat kriebels in je balzak krijgen met al je goeie gedrag.

Die bever is meer een zweterige en wat grotere variatie op de muskusrat, dat andere graaf-plaag-knaagdier wiens ‘musk‘ je uit die zelfde klieren wint om het andere geslacht in dierlijke stemming te krijgen.

In de reeds vermelde natuurfilm Holland Natuur in de Delta (2015) van Wereld Natuur Fonds met zo’n eerbiedig muziekje begeleid, maakt die baltsende bever dan wat obscene knaag en spettergeluiden, terwijl commentaarstemmen Carice van Houten en Bram van der Vlugt je in slaap praten.

Parende beverszzzzzz. Er zijn ongetwijfeld mensen die daar toch opgewonden door raken.

De grootste opblaasbare stormvloed-kering, hij ligt bij de Ramspolbrug, gebouwd door de bevers van Rijkswaterstaat: gecropte foto van foto in Ramspoltoren

Steeds vaker maakt die bever haastig gefabriceerde takken-dammetjes waarvan de Waterschappen van hun stokje raken. Alsof alles bij de bever steeds binnen de 4 jaargetijden gedaan moet zijn in het vaste scenario van iedere natuurfilm.

Als natuurclubs dus niet steeds vertelden hoe bijzonder die- dus gewoon in Amerika bejaagde- bever was, zou hij gewoon in de schade- bestrijding gaan. Want net als de muskusrat maakt hij dijken stuk, en in Limburg voegt de Probleembever weer een nieuw Nederlands woord toe aan het lexicon. Je kunt mogelijk in Limburg straks al de bever-steak op je bord krijgen.

Vanzelfsprekend is de Partij voor de Probleembevers al weer opgestaan in protest. 

Want je kunt het ook anders zien; tolereer die simpele bever dan met zijn takken-dammetjes, als we zelf heel Nederland al tot een fort van beton, staal en asfalt maakten. Bever-schade, het is vast klein bier vergeleken met de miljarden euro’s die we aan ABN Amro onder Gerrit Zalm verspilden, zinloos asfalt en miljarden-subsidies voor windturbines.

De schade die we lijden door andere mensen moet een veelvoud zijn.

Die Ramspoltoren met beverportret- in de jaren 1956 gebouwd- verloor een beetje zijn functie toen de nieuwe Ramspolbrug en zesbaans N50 in 2012 verscheen, je kunt nu niet meer de IJsseldelta over kijken. Maar nog steeds zie je best veel als je er in klimt. En wat je niet ziet, daar heeft Natuurmonumenten dan maar foto’s van opgehangen.

Zoals van die bever, die je bijna nooit ziet omdat hij ’s nachts leeft of veel te vroeg in de ochtend. En vanuit die toren zul je ‘m wel nooit zien.

….de blauwborst kom je ook op de raarste plaatsen tegen….

Goedbedoelende Finse bever-liefhebbersintroduceerden in 1937 in Finland 7 Amerikaanse bevers (Castor canadensis), nadat de Europese was uitgeroeid. Die Amerikaan werd als zelfde soort gezien, en dus waardige opvolger. En nu? Die Amerikaanse bevers bestrijden ze nu als ‘invasieve exoot’. 

Goed of slecht bedoeld ingrijpen in de natuur, je kijkt er later meestal weer anders naar dan in het begin. Uiteindelijk handelt (bijna) niemand vanuit het idee ‘laat ik vandaag eens lekker slecht zijn’.

De tweede man van het Derde Rijk Hermann Goering was bijvoorbeeld alle bever-uitzetters een paar jaar voor. Die schiep al in 1934 zijn Germaanse oerdieren-paradijs op de Schorfheide boven Berlijn, via introductie van wisenten, bevers en elanden.

Hadden niet de Amerikanen maar de Duitsers WO2 gewonnen, wie weet leerden kinderen dan nu op school wat voor geweldige natuurbeschermer en dus goed mens Hermann was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *