Trosje duiven

In de nazomer trekken duiven naar akkers om zich tegoed te doen aan de restanten van de graanoogst. Onder de rook van Schiphol bij Hoofddorp wachten duivenjagers ze op met al geschoten lokduiven op een staak. Die moeten de overtrekkende (jonge) duiven naar de stoppelakker lokken.


Als de duiven overvliegen, denken ze bij die lokduif op staak heel even van ‘ah, daar valt wat te halen’. Dan barst het geweld los, tot de jagers een trosje duiven hebben geschoten.

De borstjes gaan op de barbecue, en smaken als biefstuk. Maar je moet er wel extreem snel bij zijn bij warm weer. Vrijwel direct komen aasvliegen om eitjes te leggen in alle openingen die de duif rijk is, en zo is het vlees in mum van tijd bedorven.

..aasvlieg legt eitjes in de snavel

Er zijn 2 extreme varianten om naar de jacht van de menselijke predator te kijken. Je kunt op overdreven wijze  ‘nut en noodzaak’ onderstrepen. Alsof de natuur jagers nodig heeft, die een mysterieus evenwicht zouden bewaren.

Dat is onzin natuurlijk, jacht is een menselijk belang, ‘de’ natuur vraagt nergens om. Het wemelt in de jagerswereld ook bepaald niet van de intellectuelen, dus je hoort vaak allerlei onzin de ronde doen over ‘natuurlijk evenwicht’. Het natuurlijk evenwicht bestaat niet.

Jonge duif….RIP

De andere extreme zijde is dat je mensen het recht om te jagen wilt ontzeggen. Je wilt dan niet geconfronteerd worden met een realistische kijk op natuur, leven en dood. Je kunt als duif beter door een geweer sneuvelen, dan in de klauwen van een havik die je langzaam dood knijpt.

Veel geleuter over nut en noodzaak van jacht en ‘schadebestrijding’ komt vooral in reactie op de anti-jacht-Taliban.

Mijn eigen grens ligt bij consumptie. Als je doodt om scharrelvlees te eten en vlees niet verspilt. Dat is toch de oervorm van de jacht. Dan nog blijft het sneu voor die duiven, jagen en dieren van vlees en bloed naar de andere wereld helpen is gewoon hartstikke wreed.

Punt.

Zo vond ik wel toen ik ook deze kip slachtte, die nog op de voorkant prijkte van de papieren Foodlog, de VORK. Een levend wezen doden is net zo dubbelzinnig als leven zelf.

Maar ja: vegetariër moeten zijn, dat is nog erger….De 1 zijn dood, doet de ander leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *