Hebberd

…de natuur is een akelig oord, zo zie je wanneer een havik een ekster vangt die hij uit elkaar trekt en plukt terwijl deze nog leeft, en zich tevergeefs wil ontworstelen aan de haviks-greep. Haviken zijn even groot als een buizerd, maar kunnen veel grotere prooien aan omdat ze zulke machtige grijperds van poten hebben.

Havik is afgeleid van het Duitse Habicht, het Germaanse ‘haber’, van grijpen, hebben…. Zoals je ook iets wilt ‘begrijpen’, vat krijgen op een onderwerp.

Hier zette ik de focus op de prooi, zodat je uit het perspectief van de ekster zijn gruwelijkste moment ooit kunt beleven. De natuur is er niet om te vereren, wil ik maar zeggen. De bovenste havik is een tarsel, het mannetje. Die zijn nog meer vogeljager dan mevrouw, lichter gebouwd.

Mevrouw de havik is een echt monster, een helleveeg, die ook graag konijntjes vangt.  Die schrokt ze met bot en al naar binnen…

Het monsterlijke geeft de havik ook weer haar charisma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *