Chief Seattle, de nobele wilde professor theaterwetenschappen

De beroemde ‘groene’ speech van de nobele wilde Indiaan Chief Seattle die hij in 1854 gehouden zou hebben,  werd in werkelijkheid geschreven door een Amerikaanse scenario-schrijver, Ted Perry in 1970 voor de film ‘Home’ die bij ABC werd uitgezonden.

Perry was toen Professor Theaterwetenschappen bij de Universiteit van Austin Texas.

Perry haalde inspiratie uit de verzonnen speech van de poeet William Arrowsmith in 1969.  Die baseerde zich losjes op het werk van Henry Smith in de Seattle Sunday Star (1887). Die claimde na 33 jaar bij de ontmoeting geweest te zijn tussen Seattle en de Amerikaanse gouverneur Stevens in 1854.

Met wat religieuze toevoegingen van producer John Stevens werd die Groene Preek de hartenkreet van de mondiale milieubeweging als ‘Chief Seattle’, de Oude Wijze, Nobele Wilde die de geheime kennis nog had die wij Westerse zelfhaters verloren.

How Can you Sell the Air? 🙂

En andere Westerse zelfkastijdings-porno voor Publieke Omroep-types en de subsidie-industrie. Dikke kans dat Menno Bentveld en Bernice Notenboom ‘Chief Seattle’ ook boven hun bed hingen.

De Nederlandse subsidie-club Social Trade Organisation gaf recent nog een boek over de ‘Speech van Seattle’ uit met die titel

Ze schrijven

Deze woorden van Indianenleider Seattle (= Ted Perry RZ) uit 1854 zijn actueler dan ooit. We verlangen naar samenleven in verbondenheid, een samenleving met aandacht voor elkaar, waar tijd is voor bezinning en verdieping.

Naar een samenleving met respect voor Moeder Aarde. Soms lijkt dit verder weg dan ooit. Toch ligt zo’n levenswijze binnen handbereik als we dat ook echt willen.

🙂 🙂 🙂

Al die groene lui zijn even pathetisch, net als hun schutspatroon, de deeltijd-Indiaan Herman Wijffels, de Nobele Wilde Graaier met zijn villa en landgoed bij Maarn.

…met Chief Seattle, pardon Ted Perry

Ook Al Gore tuinde er in en citeert ‘Chief Seattle’ in zijn boek ‘Earth in the Balance’ (1989) Millieuclub Friends of the Earth ging er mee aan de haal. In Holwerd ontmoette ik een kunstschilder die ‘Chief Seattle’ (Ted Perry dus) aanhaalde als zijn geestelijke inspiratiebron. Rockband Soundgarden maakte van Chief Ted Perry hun songtekst bij Into the Void. 

Save the Frogs haalt de speech nog aan, en de Huffington Post nog instemmend in 2016. 

Children of the Earth citeert ‘m nog steeds, en Ascension Now

Perry bezocht ooit zelfs een kerkdienst waar ‘Chief Seattle’ werd aangehaald als het Groene Voorbeeld: zodat Perry de Goddelijke inspiratie werd van de kerkdienst die hij bezocht.

.. ook de Nazi’s dweepten met Buffalo Bill, de Nobele Wilde dankzij Karl May zijn verhalen over Winnetou en Old Shatterhand: Wisent-Denkmall (1934) Eichhorst

Perry is nu emeritus-prof filmgeschiedenis aan Middlebury College. Hij zit nu in Belgrado en bevestigt per e-mail dat hij het inderdaad was. Een master-student geschiedenis Eli Gifford (1951) ontdekte in 1992 al de ‘Hoax’.

In 2015 verzamelde Gifford alle aan ‘Chief Seattle’ toegedichte speeches, waaronder die van Perry. Ondertitel ‘Manipulation of the Record on Behalf of Political, Religious and Environmental Causes’. 

Perry schrijft daarin het voorwoord vanaf de eeuwige jachtvelden van Middlebury College. Ugh!

 

One Reply to “Chief Seattle, de nobele wilde professor theaterwetenschappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *