Richard Wagner’s Germaanse Lord of the Rings

Zicht op de Obersalzberg, de ‘zoutberg’. Hier werd- net als in Salzburg (zoutburg) het ‘witte goud’ gewonnen, zout uit de vroegere Oerzee dat nu in sediment deel van de bergen uitmaakt.

Richard Wagner putte voor zijn Ring des Nibelungen inspiratie uit Oud Germaanse legendes en de IJslandse mythologie van de Edda.

Zo ontstond Wagner zijn eigen Lord of the Rings al in 1873, ver voor JRR Tolkien (1954) in de Engelse taal die Edda plunderde om dat bekende sprookje te schrijven met dwergen (= Nibelungen) die een magische Ring smeden, en een grote eindstrijd tussen Licht en Duisternis…

Bij de Obersalzberg in het Berchtesgaden Nationaal Park legde ik het landschap vast dat Wagner en zijn grote bewonderaar Adolf Hitler- bewoner van Obersalzberg van 1933-1945- geinspireerd moet hebben bij het doen van hun werk.

Wagner leverde de soundtracks en mythologie/inspiratie bij twee wereldoorlogen. Zie ook hoe de Duitsers hun stellingen in de Eerste Wereld Oorlog vernoemden naar personages uit de Ring des Nibelungen, zoals de hier geportretteerde Kriemhilde-stelling bij Romagne in Noord Frankrijk.

Het Kehlsteinhaus, een berghut die Adolf Hitler voor zijn 50ste verjaardag kado kreeg van Reichsleiter Martin Bormann

Het Kehlsteinhaus (1938) bovenop de Obersalzberg

Dikke regen/hagel en sneeuwwolken boven Berchtesgaden Nationaal Park

De Konigs-see. Volgens de Germaanse mythologie kan een ‘ziel’ een ‘Seele’ in een ‘See’- een meer wachten tot hij kan reïncarneren…Het woord ‘Seele’ (= ziel is dan ook van ‘See’ afgeleid. In het toeristenseizoen varen boten over de Koningssee naar de kerk (Sankt Bartholome) aan de andere kant van het 141 meter diepe meer…

De Watzmann, de berg met 2 hoorns is het logo van Berchtesgaden Nationaal Park

In Lord of the Rings, de film, loopt het goed af met die homo-hobbits (‘oooh Frodo, ooooh Saaamm‘), die het potje wonder-Vaseline weten te vinden. Of zoiets…

Maar bij Wagner eindigt de strijd tussen Duister en Licht met de Godenschemering- de hele wereld inclusief helden en goden gaat naar de verdoemenis. Zoals dat bij een klassieke tragedie hoort…

De Untersberg is de beeldbepalende berg in het dal waarin Berchtesgaden ligt. Daarachter ligt Salzburg.(Oostenrijk)

De Untersberg speelt een rol in de Germaanse mythologie. Hier in die ‘wonderberg’ zou keizer Barbarossa (Roodbaard, had zijn jachtslot in het Nijmeegse Valkhof) liggen slapen, te wachten tot hij gewekt zou worden voor de grote oorlog waarmee Europa verenigd zou worden. Zodat een nieuw Duizendjarig rijk aanbreekt.

Net als het 1000-jarige Heilige Roomse Rijk van Keizer Karel tot de Habsburg-dynastie aan toe dat in 1918 ophield te bestaan. Ieder ‘rijk’ heeft een houdbaarheids-datum van maximaal 1000 jaar, ook het rijk in bijbelboek Openbaringen.

Je snapt dus waar Hitler de naam voor ‘Operatie Barbarossa’ vandaan haalde, EN waar het ‘duizendjarig rijk’ van Dolfie verband mee hield…

…mooi licht over de Reiter Alpen

Sankt Bartholome aan de Konigssee, een kerk/klooster

Dichte regenwolken over de Watzmann, de Godenschemering (Gotterdammerung, Twilight of the Gods)

De Nibelungen (dwergen) leefden ondergronds. Ook Adolf Hitler (1,74 mtr) was gedwongen om bunkers onder zijn Berghof te bouwen toen de Amerikaanse en Britse bommenwerpers zijn paradijs bedreigden. Deze bunker is toegankelijk via Hotel Zum Turken

De Duitsers zijn trendsetter geweest in de Romantische landschaps-schildering, met giganten als Caspar David Friedrich. De mens als klein onderdeeltje verloren in de wijdse natuur. Van wie onderstaand schilderij is weet ik niet (het hing in een hotel voor hondenhaters), maar het past wel in die oer-romantische sfeer

Typische Romantische landschaps-schildering, mensen klein in de overweldigende natuur…

Twee tijdsbeelden (1933-45 en anno 2017) in 1 afbeelding. Massatoerisme en Low Cuisine van de Amerikaanse overheersers moet de economie draaiend houden. Berchtesgaden heeft veel van een kermis. De vaandeldrager van het Postamt is zijn Swastika verloren. Die prijkte tot ’45 nog op de vlag

Een paar praktische tips
Accomodatie is aan de prijzige kant in Berchtesgaden. Tenzij je in zo’n Hostel wilt overnachten met zakje-ritselende kaaspoten en rugzak naast je, waarvan er altijd 1 snurkt. Of lekker in een goed hotel/appartement, of het andere uiterste.

Ik verbleef 2 nachten in het aan te raden Stoll’s Hotel Alpina in Schonau am Koningssee, waar de begripvolle manager Stoll korting gaf van 30 euro per nacht. (dankzij misverstand vooraf)

Daarnaast hielp Gasthof Renault Clio (mijn auto-overnachtingen) om kosten te drukken die je liever uitgeeft aan Weizenbier en lekker biggenvlees in zo’n Beierse Hobbitstee met Stammtisch.

Zo kun je binnen budget van ongeveer 500 euro blijven voor 5 dagen inclusief de benzine (het budget van donateurs voor de reis)

Mijn teef Trudy (een Jack Russell-terrier) heeft daartegen geen bezwaar.

..alleen arme Giro-negertjes uit Afrika mogen hier parkeren 🙂 .. Het eerste dat je ziet bij binnenkomst van Berchtesgaden is de Burger King. Berchtesgaden koos bewust voor massa-toerisme omdat de tent nu eenmaal draaiend moet blijven.

De toeristen-kermis van Berchtesgaden kun je door inspanning ontvluchten.

De dag van aankomst leidde een eerste verkennende klim naar de Gasthof Oberkalberstein, met een vrouwelijke vrouw als serveerster: elegant en charmant en heerlijk rollend Beiers Duits.

…vanaf dit terras….

En topterras met uitzicht op de Watzmann.

…heb je dit uitzicht op de Watzmann, de Moeder-piek links, de kindjes er tussen en vader rechts.

Of je rijdt de 24% of meer weggetjes omhoog tot de kermis ophoudt en de natuur begint. Ik reed bij Schonau omhoog de Vorderbrandstrasse op.

De Watzmann is het stads-logo

En dan vind je in plaats van de Mac Donalds en Burger King vanzelf zo’n Beierse Hobbitstee als Alpengasthof Vorderbrand (op 1070 mtr).

Met daarin de Midgaard-slang als kapstok, een biomassa-stoker (houtkachel) naast de Stammtisch, gemzen-geweien, het levenswiel aan de muur en een opgezette arend. (= Odin-vogel, de Noorse Wodan, de NSDAP-arend was Odins-vogel)

De Midgaard (= Midden Aarde)-slang in Alpengasthof Vorderbrand (met mobieltje genomen)

Het schijnt dat de zus van Dolfie, Paula Hitler hier nog een kamer huurde in 1945 toen de Godenschemering voor de NS-partij aanbrak met Amerikaanse en Britse bommentapijten op de Obersalzberg.

Op Hitlerpages.com vind je alle nog bestaande locaties die in de NS-tijd van belang waren.

Daar aan het eind van de Vorderbrandstrasse begint het echte nationaal park ook met parkeerplaats van waaruit je bergtoppen kunt aanvallen, met de wonderlijke vista’s.

…’Nur wenn wir die Gebote Gottes Halten konnen wir in Frieden Leben’ stelt het ene bordje. ‘Abfalle Mitnemen!’  🙂 🙂

Om de hele Konigssee rond te lopen en de Almen (= berghotelletjes) te bezoeken- waar je kunt overnachten- was het net iets te laat. Die zijn tot half oktober geopend. Graag had ik nog de Obersee bezocht, de favoriete hangout van Dolfie. Daar kun je het schilderachtige plaatje schieten van het schilderij hierboven.

Dan zou je met tussentijds overnachten in de Gotzenalm de hele rondgang kunnen maken.

Vanaf de boot krijg je weer een ander perspectief op de Konigsee

Ook kun je vanuit Schonau vanaf de toeristenkermis en MacDrive- met de M-swastika van imperialistische laagcultuur- een boottocht over de Konigssee maken naar Sankt Bartolomee. Dat varen bespaart je het afzien van tenminste een halve kilometer omhoog klimmen, dan weer afdalen en weer omhoog.

En je krijgt een ander perspectief (vanaf het water) tegen de stijle wanden van de Watzmann op.

Een UFO! 🙂 Lord of the Flies (Beelzebub) Steeds meer fotografen gebruiken drones voor anders onbereikbare perspectieven.

Maar wie nog sportief van lijf en leden is, die geeft natuurlijk niet om wat beweging. Intensieve inspanning geeft ontspanning. De beloning na de inspanning is er naar. In hartje Europa kun je nog de zelfde vergezichten krijgen als in de tijd toen de Romantiek begon (rond 1800 via schrijvers als Goethe).

Bergen waarin Wodan nog slaapt wachtend om gewekt te worden, als een Lord of the Flies (= Beelzebub, heer der vliegen/onrust).

Plaatsen van inspiratie waarvoor de natuurbescherming uiteindelijk begonnen is.

…het klassieke schilderij van de Bergwanderer met zijn piek-ervaring

Ik maakte mijn Dionysische (= Wodan) Nietschze-dansje op een berg toen de Godenschemering doorbrak. Zo’n Ha -Fijn -ik- Besta-ervaring door pure levens-energie: waar alles dat door dagelijkse routines sluipenderwijs greep op je krijgt weer van je af valt.

Het voelt dan- bij wijze van spreken- of je de hele wereld kunt veroveren. 🙂 En dat alleen al is de 2000 kilometer heen en weer kachelen in je autootje meer dan waard.

Naast het verblijf in een natuurlijk oord waar wereldgeschiedenis werd geschreven en bedreven. Zodat een Verenigd Europa ontstond, Amerika wereldmacht kon worden en de Joden Israel kregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *