Krijtrotsen Rugen

…krijtrotsen Jasmund National Park Rugen

In de bierwinkel verkochten ze plots prijswinnend bier van de Rugener Insel Brauerei, met veruit de mooiste aan natuur- en wildlife- gerelateerde etiketten die ik zag.

..mooi gedaan!

De Baltic Ale toont een zeearend die je rond Rugen inderdaad veel ziet vliegen, en hoort balken als een meeuw.

Mooiste etiket tot nu gezien, en heerlijk bier

Insel Kreide, het IPA-bier toont de Konigstuhl, de Krijtrotsen van Jasmund National Park.

Alweer 9 jaar geleden verbleef ik er in Hotel Lohme, en bezocht het eerste massa-recreatiepark ter wereld dat de Nazi’s met hun Kraft Durch Freude-recreatieclub oprichten op dat eiland. Voor een reportage voor NRC Handelsblad.

Zeearend, hij balkt net als een meeuw

Time Flies…

Hier moet ook nog een Gitzo-statief in zee liggen dat ik uit irritatie de Baltic in slingerde. Dat zware onding.

Konig-stuhl

Een product maken dat je met de eigen omgeving verbindt, liefde voor natuur via de mond en maag, dat leek mij een positieve bijdrage aan natuurbescherming.

Je kunt Rugen zien als de Duitse variant op de Krijtrotsen bij Dover (maar ook bij Normandie), gefossiliseerde zeedieren die nu gesteente zijn.

….keileem van de Weichselien-Ijstijd

De tegenpool van het Eco-fascisme dat juist poogt de natuur te stelen van de rechtmatige en traditionele bewoners en gebruikers, om het onder autoriteit te plaatsen van zelfverklaarde deskundigen.

Caspar David Friedrich’s beroemde interpretatie van de Konig-stuhl

De Romantische landschaps-schilder Caspar David Friedrich (1770-1840) bracht de Konig-stuhl al in de vroeg 19de eeuw in beeld. Je kunt stellen dat de Romantiek mede op Rugen is begonnen.

En dan vooral de wijze van in beeld brengen van ‘natuur’ als mensluwe plaats, waar je ‘klein’ wordt ten opzichte van de elementen.

Natuur is niet van fondsenwervende marketing-pestclubs als de (proto-)Nazi’s van het Wereld Natuur Fonds maar van iedereen. Ontwikkel er oog voor, en je hebt altijd een bron van genot en levensgeluk bij de hand zodra je naar buiten stapt.

Je ziet veel zeearenden rond Usedom waar Peenemunde is gevestigd, net als in de nabijgelegen Oderdelta

Hoef je ook niet steeds op je mobieltje te kijken of iemand nog heeft opgemerkt dat je bestaat… 🙂

 

2 Replies to “Krijtrotsen Rugen”

 1. Het is maar net wat je mooi vindt.

  Ik zie die etiketten juist als uiterst agressieve rotplaatjes. Let maar op de schut-kleuren. Ook zijn de uil en arend symbolen van vechten en macht. Ik zie die etiketten dus als nare en gevaarlijke memes. Op het onfrisse af.

  Ik ergerde me al aan die legerkledingmode een tijdje terug, en nu dus die etiketten. Trouwens, bier daar kan men duur over doen, het is gewoon gegiste graan met hop. Hopelijk voor de drinkers is het water gifvrij.

  Btw. Wat veel mensen niet weten is dat een mens denkt vanuit een kader. Dat kader bepaalt de gedachtes. Zie het als een tekening. Als je een huisje op blanco papier tekent, dan zie je weinig, behalve dat huisje. Als je de achtergrond vol krotten zet, dan zie je dat huisje anders dan als je de achtergrond vol zet met mooie villa’s.
  Zo ook met mensen. Die hebben ook een achtergrond, iets dat ze vaak, wegens strategisch belang, verbergen.

  Zo zijn er mensen die de aarde willen veroveren. Ze liegen en bedriegen daarbij of het niets is. Ze zien dat als levensmissie. Zo denkt hun hele clan. Hun achtergrond is dus die van jager. Alles wordt gebruikt om het doel te behalen, zelfs het Hoogste.

  Er zijn ook mensen die de aarde als lieve bewoners willen bewonen. Hun achtergrond kan Jezus’s leer zijn. Die zijn natuurlijk geen partij voor de vechtlustigen. Het zijn als schaapjes voor de wolven.

  Heel veel mensen denken dat de achtergrond -beweegredenen, agenda- van alle mensen even liefdevol en eerlijk zijn. Maar dat is dus niet zo. Er zijn grote groepen mensen die dus willen jagen en veroveren en denken dat wie dat niet doen, het bezit van de aarde niet waard zijn.

  1. Beste Raphael, natuurlijk begrijp ik dat je zoals bij de Nazi’s van het Wereld Natuur Fonds mensen een wereldbeeld opdringt waarin de waarde en rechten van het individu onbelangrijk zijn. En waar ieder mens eigenlijk ‘teveel’ is, in plaats van een creatief wezen naar God’s beeld dat ook oplossingen kan bedenken

   Maar dat is dan eigenlijk: iets moois, de natuurlijke omgeving misbruiken voor machts-fantasie, zoals bij de Nazi’s van het Wereld Natuur Fonds.

   Daar tegenover staat natuur als 1 van de middelen die je van God’s grootheid overtuigt (het mysterie en wonder van het leven, voor de seculiere meelezers), en vanuit die christelijke levensvisie bouw je een omgang met de omgeving waaruit je oogst en in ruil iets terugdoet/geeft.

   Zolang je dieren maar niet boven mensen plaatst. Het zijn kortom Interessante Tijden, en de geestelijke armoede/atheisme die mensen met ‘nuchterheid’ verwarden, omdat ze door overprikkeling van hun zintuigen via massamedia en slecht vreten God niet meer waarnemen, zal toch weer eens moeten plaatsmaken voor een God-inclusief wereldbeeld waarin Het Kwaad met hoofdletter als absolute entiteit wel degelijk bestaat.

   Dus de acceptatie van een moreel universum ipv amoreel, en het geloof (een andere manier van waarnemen, als aanvulling op redelijk en logisch denken) dat de criminelen die ons nu besturen ooit rekenschap moeten geven

   Alleen die visie kan ook jezelf weerhouden om de zelfde Nazi te worden als dat groene tuig, zodat je het zelfde wordt als wat je wilt bestrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *