Tegen de stroom in roeien

Met fotograaf Martijn de Jonge vaarde ik de IJsseldelta op, waar nu diverse zeearend-paren huizen. Vanuit Amsterdam kwam De Jonge bij de Delta wonen, ‘we kochten een huis bij onze boot’.

Hij had in de Delta wat cameravallen gezet, waarmee je bij uitgelegd vis-aas dan vossen, buizerds, enorme mantelmeeuwen en hopelijk de zeearend vast zou leggen.

Martijn was de eerste fotograaf die in de Oderdelta in Polen (Stepnica) excursies gaf voor het fotograferen van zeearenden. Toen ik nog voor dagblad Trouw schreef 12 jaar geleden, maakte ik er een verhaaltje over.

Zijn verwachting was dat de zeearend vanzelf ook een comeback in Nederland zou maken, na eeuwen geleden te zijn uitgeroeid. Terwijl zelfverklaarde ‘deskundigen’ in Nederland nog riepen dat hij uit zichzelf niet kon terugkeren en hulp/subsidie nodig had.

De zeearend moest in 2005 nog gaan broeden in NL. Een keer of 4-5 ben ik mee geweest. Wat je toen in de Oderdelta zag, zeearenden die voor je boot een vis grijpen, dat kun je nu ook hier gewoon in de Hollandse delta zien.

Nu zijn alleen al dit jaar 13 zeerarend-jongen in NL groot gebracht (zie ook mijn bezoek aan Biddinghuizen). Er kunnen nog wel tientallen meer arenden komen broeden, ook in kolonies, wie weet straks ook in meer stedelijk gebied zodat ze de vis-snack bij de Kibbeling-kraam uit je bakje stelen.

Vader, moeder en dochter Zuiderzee-arend

Het zijn eigenlijk grote meeuwen met kegel-snavel die vis en watervogels lusten. Van beide maaltijden is er bij ons genoeg.

…natuurlijk was Trudy ook mee

IJsseloog, de zeearenden zitten er al…

…het typische vliegbeeld met papegaaiensnavel en kegelstaart

De Jonge begon als fotograaf in de Amsterdamse kraakscene, fotografeerde de Punk-scene, de Sex Pistols in Paradiso, de Krakersrellen. En zo bleef hij ook de natuur benaderen- als een journalist, niet vies van een relletje.Martijn is altijd zijn eigen ding blijven doen met gezonde kritische zin, ook als dat commercieel misschien onhandig was.

Bij hem geen Romantische plaatjes van mistige tafereeltjes met zeldzaamheid in contemplatie. Hij kan het wel. Maar Martijn bracht vaak het bijzondere, het afwijkende, het verhaal van de natuur in beeld.

..maar dan een grotere fles

Tegen de stroom in roeien dus. Terwijl je qua subsidie en reputatie misschien beter met de wolven-‘deskundigen’ in het Staatsbos kan meehuilen, of propaganda-films kunt maken over de Triumf des Wildernis.

Dus gaf ik de Mr Zeearend van Nederland als blijk van waardering een zeearend-bier, voor nuchtere natuurfotografie.

Plattegrondje, wij vertrokken vanaf Schokkerhaven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *