IJstijd/Eindtijd

…Zo zag Friesland er 130 duizend jaar terug uit… (en in 2013)

Als de ijskap van West Antarctica afsmelt, kan binnen enkele eeuwen de zeespiegel met 2 meter stijgen. Dat valt niet uit te sluiten, terwijl we de laatste eeuw ons laagste lands-deel het meest volbouwden. En zo zijn er tientallen catastrofes mogelijk op aarde die niet zijn uit te sluiten.

Leestip!

Geoloog Bill Mc Guire schreef over catastrofes in 2002 een mooi boek over met titel ‘everything you never wanted to know’, verschenen bij Oxford University Press.

Stel dat de vulkaan van de Canarische Eilanden helemaal in zee schuift na explosie. Dan komt er een Tsunami met vloedgolf van 30 meter die de Verenigde Staten haar kust helemaal schoon veegt.

Valt niet uit te sluiten.

Op 31 oktober kwam nog de waarschuwing van geologen dat Cumbre Vieja weer op exploderen bestaat, zoals in 1971 en 1949 gebeurde.

Andere doemscenario’s zijn bijvoorbeeld het exploderen van de super-vulkaan onder Yellowstone. Vroeg of laat moet dat er weer eens van komen. Is heel Amerika verdwenen zoals we dat nu kennen, de aarde onleefbaar in duisternis.

Kun je niets tegen doen.

…en de rest van Nederland een ijzige Mammoetsteppe

De kernafval-opslag van Oikiluoto in Finland ligt op 500 meter diepte onder een dikke laag graniet. Die moet ‘ijstijd-proof’ zijn, dus bestand zijn tegen de gletsjers die Finland weer zullen vermorzelen als de temperatuur op aarde met 3-6 graden of meer daalt.

Eigenlijk had die IJstijd er al weer moeten komen. De meeste interglacialen duurden zo 6-10 duizend jaar. Wordt die net zo koud als in het Saalien toen de stuwwallen van Veluwe, de Hooge Berg, Gaasterland en Wieringen gevormd werden?

Dan komt Friesland er zo bij te liggen. Als IJsland. Het hele Noordelijk Halfrond met al haar steden gebulldozerd door het ijs. En de rest een ijzige mammoetsteppe. Zonder mammoeten dan. Leven is omgaan met onzekerheid. De enige zekerheid is dat je ooit dood zult gaan.

Everything Dies. Dus maar geen ruzie maken over kleinigheden. Ga je uit elkaar en zie je elkaar vervolgens niet weer.

Een fijne Kerst iedereen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *