Bidt elke dag…

Bij het Kazematten-museum hing deze torenvalk tegen een wind-krachtje 5 a 6 in te bidden.

Je kon perfect zien hoe hij zijn koppie steeds stil en schuin in de zelfde positie hield, terwijl de rest van zijn lijf zich steeds aanpaste bij de immer veranderende luchtstromen.

De wetenschap van vogelvlucht was 12 jaar terug nog niet zover te begrijpen hoe ze dat nu precies doen, zo vliegen. Voor een verhaal voor De Standaard en NRC Handelsblad bezocht ik toen David Kleijn. Die kreeg net een postdoc-positie aan Wageningen Universiteit, na in Delft aan vliegmodellen van gierzwaluwen te werken.

Doordat de trein uit Amsterdam in Utrecht vastliep moest ik nog op mijn vouwfietsje- de Rypke II- van Utrecht naar Wageningen karren. We aten toen de biefstuk van een vogel die niet vliegt, de struisvogel in H41.

Ook bezocht ik experimenteel bioloog John Videler in Groningen die net het standaard-werk Avian Flight schreef, met gierzwaluw op de cover. Videler deed vlucht-proeven met hogesnelheids-camera’s om de details van vogelvlucht vast te leggen.

…gewoon zitten en loeren op de muis werkt ook natuurlijk

Buiten de academische orde om, speelde valkenier en werktuigbouwkundige Robert Musters al wel klaar wat academici met tonnen onderzoeksgeld niet lukte.

Een vogel nabouwen die met flapvlucht zich voortbeweegt en stabiel in de lucht blijft. Zijn Avibird koos 2006 het luchtruim, en sindsdien perfectioneerde Musters zijn nep-roofvogels. Afgelopen jaar in Enschede bezocht ik ‘m nog en zijn haviken.

Hij heeft nu ook een academische positie in Groningen gekregen.

Goed waarnemen wat vogels doen, hoe ze hun lichaam bewegen, hoe de vleugel verandert bij een luchtstroom. Naar de natuur kijken, daarmee begint alle echte wetenschap.


Helaas is de camera die ik nu 2 jaar heb, de CANON EOS 7D gekocht bij Foto Konijnenberg uitzonderlijk slecht bij iets minder dan optimale licht-omstandigheden. Dan krijg je al snel korrelige foto’s en dat je sensor-patroontjes waarneemt. Vrijwel nooit echt scherp beeld, maar korrelig.

Zijn voorganger, ook een EOS7D maar andere versie, die had dat niet. Die gaf zelfs bij 2500 ISO en slecht licht nog relatief scherpe en gedetailleerde beelden. Omdat ik meestal geen ‘echte’ vogelfoto’s maak waar ieder veertje op zijn plek moet zitten, hindert het in veel gevallen niet.

Veel foto’s zijn meer situatie-schetsen en impressies waarbij je ‘sfeer’ vangt, de ecologie van de plaats.

…gewoon zitten en loeren op de muis werkt ook natuurlijk

Maar bij Hitler op de koffie in de Berchtesgadener Alpen kwamen zo ook korrelige landschapsbeelden uit de camera bij ISO-waarden lager dan 1000. Het ligt niet aan de lens, want bij andere lenzen geldt het zelfde.

Dan baal je toch.

Of ik een exemplaar met sensorfout heb, ik weet het niet. Of dat de camera-software slecht aansluit op Aperture. Wie een idee heeft, meldt het. Laten we ondertussen ook maar bidden, net als de torenvalk.  Maar dan om een betere camera.

Oh ja, die uitstekende veren bij de torenvalk aan zijn schouders, dat zijn de duimvleugeltjes. Extra oppervlak bij lage snelheden, bij remmen en stilstand in de lucht.

Om dan het verschil te tonen met mijn vorige 7D. Hier Wietse de Wikel, de eigen torenvalk die ik opvoedde en liet uitvliegen.

Op de zelfde afstand een veel strakker en helderder beeld.

One Reply to “Bidt elke dag…”

  1. Beste Rypke, kijk eens via het internet bij Canon of de software van uw camera geüpdatet kan worden of misschien in zijn geheel kan worden vervangen, het zou kunnen helpen meestal is er een usb aansluiting
    aanwezig om een en ander mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *