Vogelaarsvesting Drents Landschap-variant Hitler-bunker

Trudy gaat voor in de duisternis

Het is mijn ambitie om overal in Nederlands buitengebied geweest te zijn tot ik er geweest ben. Wanneer de ingeving van boven komt  ‘rij naar Boven Smilde’ dan moet je wel gaan. Zoals Mozes met zijn Joodse volk ook Egypte verliet om naar Kanaan te wandelen.

Stel dat Mozes zijn middelvinger ten hemel had gestoken, zeggende ‘JHWH, t is hier in Egypte ook best’. Hoe had Bijbelse geschiedenis er dan uitgezien, dat best verkochte boek uit de menselijke historie.

Was er dan wel 1 Bijbel over de toonbank gegaan, en had Het Boek dan geen ‘Lethargie aan de Nijl’ geheten?

…een schuilbunker om stand te houden in de winter van je huwelijk

Zo moet je dus wel gehoorzamen aan spontane ingevingen. Je neemt de Wodanstaf als zwerver op, Trudy de Terrier mee, en trapt de vierwieler aan met ‘Save the Humans’-sticker op de bumper. Met de Bonnefooi als reisgids beland je dan op plaatsen waarvan je nooit het bestaan afwist.

En u waarschijnlijk ook niet. Tot die witte plek op je mentale kaart is ingekleurd.

Trudy

Zo kom je per toeval – wat je toevalt- terecht bij dit wonderlijke bouwsel, de Postcodeloterij/Drents Landschap-variant op de in oktober bezochte Obersalzberg-bunkers van Hitler: de vogelaarsvesting van Diependal in het Hijkerveld.

Het is onderdeel van de Drentse Onderwaterlinie, gerealiseerd door de Ecologische Verbindingstroepen van Ingenieursbureaus met hun Vernattingsoperaties.

Vlakbij het plaatsje Oranje: ook nooit van gehoord.

Het Niets dat onder Groningen ligt

Ja wel van Oranje, Lockheed Affaires van piloot Bernhard en illegale handel in gestolen militaire goederen, Bilderberg-spionnenconferenties,  gangsterliefje Mabel die een nat broekje van Bruinsma kreeg.

Een schoonfamilie die verspreiders van Argentijns Nepnieuws over Videla op grote hoogte uit het vliegtuig zou zetten. Laurentien van Brinkworst die als groene voorleesmoeder met Urgenda aan kleine kinderen leert, dat hun uitgeademde lucht (CO2) haar planeet beschadigt, die van haar (nieuwe)familie is.

Wist U dat dit plaatsje bestond? Er stond een aardappelmeel-fabriek die tot 1982 afvalwater loosde op Diependal

Of het nu Koninklijke Olie heet of Koninklijke Familie… de smeerolie van onze oude elite, ’t is niet de mooiste kleur van de regenboog.

Maar je hoorde nog niet van deze Drentse veenkolonie aan het Oranje-Kanaal. Een water dat werd gegraven in de 19de eeuw om welvaart te brengen aan mensen die in mensonterende ‘Duurzaamheid’/ armoede leefden. Een Circulaire Economie van biobrandstof (turf) stokende aardappel-eters, waar alles hergebruikt moest worden.

…bunker Hitler onder Obersalzberg, in oktober nog bezocht…

Je loopt bij Diependal bijna 200 meter door een betonnen onderaardse gang richting de geschutstoren in een moeras. Daar in die toren vind je een versterkte vesting met geschutsgaten.

Hier kunnen vogelaars in de winter van hun huwelijk maanden standhouden tussen rijstzakken achter een Canon-boordkanon tot Der Feind bedwongen is.

Zicht op de geschutstoren, omringd door een Sperrgebiet/Mijnenveld

U kent hun producten wel, die ingezoomde vogelfoto’s waar ieder veertje goed zit.

Zitten ze uuuuuuren te fotoshoppen als ze ook die zelfde kraanvogel uit de zelfde hoek in bits en bytes gevangen hebben, alsof het om een Playboy-model gaat waar je de moedervlek retoucheert.

…met schietgaten….

En dan heb je een vogelfoto/dat is het dan weer.

Een tak als zitplaats voor geluksvogels

Het Drents Landschap plaatste 2 dode takken, zodat daar een spotvogel op kan gaan zitten. Een veerbeest dat in bits en bytes ergens in een Drentse vogelaars-computer zijn dood zal sterven na nog vier maal op Facebook gedeeld te zijn.

Dit is dan wat sommige mensen een ‘hobby’ noemen. En wat Soren Kierkegaard ‘De Ziekte ten Dode’ noemde in zijn filosofie van het Existentialisme, en waarover Prediker in De Bijbel zich afvroeg ‘waartoe een mens zich aftobt onder de zon’…

Was het een overblijfsel van de Atlantikwall, je had het geloofd. Uiteindelijk bouwden de Duitsers ook tevergeefs een vliegveld op de Veluwse hei, dat steeds door de Engelsen werd gebombardeerd tot ze het opgaven en in ’45 helemaal verdwenen.

Nu heb je daar een kudde met 500 Drentse Heideschapen rondlopen, die moeten voorkomen wat de natuur van nature doet: dichtgroeien. Die eeuwige strijd tegen het bestaan van buiten-bureause natuur, dat noemen natuurclubs ‘Natuurbeheer’. Het levert ze jaarlijks een kwart miljard euro subsidie op, en tientallen loterij-miljoenen.

Wij vermoedden hier dan ook, dat dit wonderlijke object gerealiseerd werd uit de zoete honingpot die ‘subsidie’ heet. Dat middel waarmee Neerland’s totalitaire bureaucratie medeplichtigen kweekt voor haar machtsbasis.

En waarmee ze niet enkel kwaad doet- maar ook goed – om bij het kwade meer oogjes toe te doen knijpen.

Toegang tot de vesting

Dus wanneer hier dan donateurs van het Drents Landschap een schuilplaats vinden in de winter van hun huwelijk, zich verschansend tussen de rijstzakken, en er is maar 1 vogelaarshuwelijk via deze buitenpost gered.

Is er dan geen wereld gewonnen?

..als wij het Joodse motto in gedachte nemen geciteerd in Schindler’s List: dat iemand de wereld al redt als hij 1 mens redt. En het Kamp Westerbork – vol blauwe lupine in de zomer– dat ligt toch al vlakbij Oranje.

Het ‘Vloeimeer’ heet het watertje waarop wij vanuit deze Drentse Hitlerbunker uitkijken. Het Verboden Broos Vaatwerk van Drents Landschap ontstond dankzij lozingen van de aardappelfabriek (zetmeel) van Oranje. We lezen bij Drents Landschap.

Het vogelreservaat Diependal vormt een onderdeel van het natuurgebied Hijkerveld. Het voormalig vloeimeer van de aardappelmeelfabriek is door de jaren heen een trekpleister geweest voor steltlopers. Na de sluiting van de fabriek (1982 RZ) is de afvoer van de eiwitrijk water gestopt en het aantal vogels kleiner geworden.

Oranjekanaal bracht niet de gehoopte welvaart

Verrassender dan ‘DE natuur’ van milieuclubs is natuurlijk de natuur van mensen.

  • Wil je kunnen lachen om de sector die zichzelf veel te serieus neemt, Firma Groene Subsidie BV/Overheid en ons beleert vanaf de zeepkist van hun vermeende morele superioriteit/onmisbaarheid. Dan kun je mij met bijdrage voor Bier, Boeken en Benzine (BBB) op de rails houden. Je kunt doneren via Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. IBAN NL04INGB 0005526038 onder vermelding van ‘Interessante Tijden/Rypke’. 
  • Maandelijks krijg ik giften variërend van tientjes (voor bier) tot honderdjes (benzine en de rest), dank wederom aan de laatste 2 donateurs!. Zo houdt De Voorzienigheid Interessante Tijden in leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *